top

Încălțăminte de escaladă

Espadrile de escaladă pentru începători și avansați. Papuci pentru femei sau bărbați, de diferite forme și tipuri de închidere. Alegeți printre cele mai bune mărci!
View as Grid List

134 Produse

 1. -6%
  Espadrile escalada Tenaya Ra
  Espadrile escalada Tenaya Ra
  549,90Lei 587,10Lei

  Lista de dorințe

 2. -5%
  Espadrile escalada Tenaya Iati

  Lista de dorințe

 3. -5%
  Espadrile escalada Tenaya Oasi

  Lista de dorințe

 4. -4%
  Espadrile escalada femei Tenaya Ra Woman

  Lista de dorințe

 5. -4%
  Espadrile escalada Tenaya Mastia

  Lista de dorințe

 6. -4%
  Espadrile escalada Tenaya Arai

  Lista de dorințe

 7. -19%
  Espadrile escalada Red Chili Circuit LV II - seaweed

  Lista de dorințe

 8. -19%
  Espadrile escalada Red Chili Circuit II - hawaiian blue

  Lista de dorințe

 9. -13%
  Espadrile escalada Scarpa Generator Mid - orange rust

  Lista de dorințe

 10. -12%
  Espadrile escalada Scarpa Vapor S - smoke/yellow

  Lista de dorințe

 11. -9%
  Espadrile escalada Ocun Striker LU - rose mesa

  Lista de dorințe

 12. -10%
  Espadrile escalada Ocun Pearl 20th Anniversary - white

  Lista de dorințe

 13. -10%
  Espadrile escalada Ocun Striker QC - green malachite

  Lista de dorințe

 14. -9%
  Espadrile escalada Ocun Advancer QC - dark blue

  Lista de dorințe

 15. -9%
  Espadrile escalada Ocun Advancer LU - dark blue

  Lista de dorințe

 16. -10%
  Espadrile escalada Ocun Striker QC - rose mesa

  Lista de dorințe

 17. -11%
  Espadrile escalada barbati Scarpa Boostic - black/azure

  Lista de dorințe

 18. -15%
  Espadrile escalada femei Black Diamond Method - patina

  Lista de dorințe

 19. -20%
  Espadrile escalada Evolv Defy Lace - fog gray/banana

  Lista de dorințe

 20. -12%
  Espadrile escalada Scarpa Mago - black

  Lista de dorințe

 21. -21%
  Espadrile escalada barbati Evolv Shaman - gold/grey/white

  Lista de dorințe

 22. -19%
  Espadrile escalada Red Chili Ventic Air - blue

  Lista de dorințe

 23. -17%
  Espadrile escalada femei Red Chili Charger - turquoise

  Lista de dorințe

 24. -19%
  Espadrile escalada Red Chili Charger - inkblue

  Lista de dorințe

 25. -22%
  Espadrile escalada femei Red Chili Spirit LV IV - night

  Lista de dorințe

 26. -22%
  Espadrile escalada Red Chili Spirit IV - night

  Lista de dorințe

 27. -17%
  Espadrile escalada Red Chili Magnet - dark blue

  Lista de dorințe

 28. -16%
  Espadrile escalada Red Chili Voltage 2 - red

  Lista de dorințe

 29. -9%
  Espadrile escalada copii Ocun Ribbit - pink

  Lista de dorințe

 30. -9%
  Espadrile escalada copii Ocun Ribbit - dark blue

  Lista de dorințe

 31. -12%
  Espadrile escalada Scarpa Quantix SF - bright orange

  Lista de dorințe

 32. -11%
  Espadrile escalada Scarpa Velocity - black/ottanio

  Lista de dorințe

 33. -9%
  Espadrile escalada copii Ocun Rival - yellow/black

  Lista de dorințe

 34. -8%
  Espadrile escalada barbati Ocun Jett Crack - grey/red

  Lista de dorințe

 35. -9%
  Espadrile escalada barbati Ocun Ozone HV - dark blue

  Lista de dorințe

 36. -9%
  Espadrile escalada barbati Ocun Ozone - red/black

  Lista de dorințe

 37. -27%
  Espadrile escalada femei Black Diamond Focus - caspian

  Lista de dorințe

 38. -27%
  Espadrile escalada barbati Black Diamond Focus - rust

  Lista de dorințe

Page
pe pagină
View as Grid List

134 Produse

Ștergere

Printre echipamentul de escaladă, fiecare cățărător acordă cea mai mare atenție la alegerea espadrilelor. Dintr-o parte, acesta este determinant la nivel de performanță, dintr-o altă parte, un extrem disconfort poate fi provocat dacă forma, rigiditatea sau mărimea espadrilelor sunt nepotrivite. Chit că nu a trecut mult timp de când au fost lansate primele espadrile de cățărat cu talpa din cauciuc friction, astăzi pe piață există o enormă varietate de modele care diferă unele de alte, când semnificativ, când numai prin nuanțe. Cum să alegi cele mai bune espadrile de cățărat pentru tine? Diferențele intre anumite modele pot fi considerate din prisma mai multor aspecte: nivel de performanță, tip de escaladă cel mai practicat, preferințe privind rigiditatea papucului, tip de închidere și, bineînțeles, anatomia piciorului tău.

Espadrile de escaladă pentru toate nivelurile de performanță

Trebuie să apreciezi cu sinceritate nivelul tău de cățărat ca să elimini deodată aproape jumătate din modele existente. În acest fel eviți, de asemenea, dezamăgirea legată de modul în care papucul se va comporta pe stâncă sau pe panou. Așadar, trebuie să uiți tot ce ți s-a recomandat, ce ai văzut pe poze în reviste sau pe internet. Cel mai important este ceea de ce ai nevoie în momentul de față. Producători clasifică papuci de cățărat în funcție de nivel de performanță: începători, intermediari și avansați. Și nu e degeaba: atât nevoile, cât și conștiința sau experiența, se schimbă împreună cu nivel de performanță.

Debutanților, chiar și celor mai sportivi, îi lipsește tehnică și antrenament, mai ales la picioare. Acesta necesită un timp, iar pantofii de cățărat potriviți ajută să progresezi fără stres. De pildă, modelele BEGINNER sunt mai rigide, și susțin piciorul fără a lăsa călcâiul să tragă spre jos, ce ar putea provoca alunecarea degetelor de pe stâncă. De asemenea, sunt mai comode, deoarece, pe două planuri au forma cât mai apropiată de contur natural al piciorului: a) nu sunt curbate asimetric spre interior (ce scoate tensiunea de pe degete mari); b) tălpile sunt aproape plate (ca pantofi de mers pe jos). În plus, de obicei nu sunt dotate de elemente tehnice care sporesc disconfortul, precum protecții din cauciuc de pe vârfurile degetelor și călcâi. De ce? Pentru că oricum n-ai cum să folosești aceste elemente la începutul aventurii cu cățărat. Espadrile de escaladă pentru începători susțin piciorul și îl las să se întărească cu timp, nu îl strâng excesiv până când piciorul nu este pregătit la așa ceva. Te ajută să-ți găsești poziția corectă. În plus, producătorii anticipă „păcatele începătorilor”, adică, de pildă faptul că ei au obicei să-și târască picioarele pe perete. Prin urmare, modelele dedicate lor sunt dotate de un strat suplimentar de cauciuc în față, ceea ce desigur nu îmbunătățește „simțirea” stâncii, dar permite espadrilelor să supraviețuiască ceva mai mult decât câteva antrenamente. Perfect, dacă țin până când înveți să-ți miști piciorul corect dintr-o priză la altă, fără să-l tragi pe fața panoului. Este recomandat să nu te grăbești să treci la nivelul superior, mai ales, că espadrile de cățărat pentru începători sunt și cele mai ieftini. Așadar la celelalte avantaje (confort, rezistență, rigiditate) se poate adăuga și un preț rezonabil.

Espadrile de escaladă pentru nivelul intermediar vei purta un timp mai îndelungat, poate chiar viața întreagă. Acestea sunt modele cu talpa puțin asimetrică și întoarse ușor spre jos (cu timpul probabil se vor îndrepta). Călcâiul este mai strâns și împinge piciorul să stea mai mult pe degete. Sunt echipate cu niște îmbunătățirii care înlesnesc efectuarea anumitelor poziții de cățărare: cauciuc suplimentar care acoperă degetele și călcâiul permite agățarea lor mai țeapănă. Cu toate acestea, espadrile de cățărat ALL ROUND n-au nivel de specialitate care le ar predestina la un singur fel de activitate de escaladă. Aceste modele sunt eficiente, dar nu în detrimentul confortului, și mai puțin, sau doar parțial rigide (nu pe toată lungimea tălpii). Ele sunt concepute pentru a fi folosite la orice stil și tip de cățărat. În acest grup găsim de asemenea modele de top mai vechi care mai rămân populare datorită calității și eficacității lor particulare. Oricum, noutăți sunt lansate aproape în fiecare sezon. De altfel, papuci de cățărat de acest soi se vor comporta excelent atât pe panou artificial cât și pe stâncă, chiar dacă, pentru cei mai avansați, numai la încălzire. De pildă, un cățărător experimentat nu va purta niciodată modele pentru începători: la un moment dat, ceea ce la început a constituit un avantaj, devine pur și simplu intolerabil. În schimb, cu espadrile pentru intermediari lucrurile stau diferit: s-ar putea să nu mai experimentezi cu alte modele, dacă aici găsești cel potrivit nevoilor tale. Miura și Katana de la La Sportiva, Mocassym și Anasazi (acum numit Niad) de la Five Ten, Pearl și Oxy de la Ocun - sunt numai exemple de modele care se bucură fără încetare de o popularitate, deși, în cazul lor, ar fi greu să spunem azi că sunt dotate de niște soluții inovative.

Espadrile de escaladă pentru avansați găsești în gama PERFORMANCE. Modelele acestea sunt mândria departamentelor R&D. Sunt întocmiți în colaborare cu un grup de cățărători de competiție pentru care stâncă și boulder constituie sensul vieții. Aici este vorba de profesionism, iar fiecare model este specializat într-un singur tip de escaladă, în detrimentul altora. Aici se găsesc papuci agresiv de asimetrici, sau cu tălpile vizibil întoarse, sau, în schimb cele foarte moale, în care piciorul unui începător ar fi suferit torturi de nedescris. Senzitivitate și precizie sporită, aderență optimă, precizie la călcat pe margini laterale, și pe degete, acroșare la călcâi, șamd: oricare dintre aceste caracteristici poate fi cea mai dezirabilă, și este practic imposibil să le oferi efectiv pe toate la un singur papuc. Din acest motiv, cățărători de performanță care practică diferitele tipuri de escaladă folosesc mai multe perechi de espadrile pe care le aleg în funcție de traseu. Alți papuci se potrivesc la boulder pe granit, alții la escaladă pe calcar, și încă alții îți vor ajuta să treci o surplombă.

La panou, la boulder sau la stâncă?

Cățăratul are multe laturi și fiecare implică un tip de mișcare ușor diferită. Bouldering este probabil cel mai caracteristic. Constă în escaladarea bolovanilor la liber, adică fără coardă. În bouldering, aproape tot piciorul lucrează, luând secvențe întregi de poziții diferite. Aderența cauciucului este aici primordială, și nu numai în față, la degete, ci și pe toată suprafața, incluziv la călcâi, pe margini laterale. Cauciucul espapdilelor de bouldering este de obicei mai moale, ca să simți bine stânca sub picior. Cu ei trebuie să pui piciorul pe niște alveole extrem de mici, sau să te agăți cu călcâiul. De obicei, acest gen de espadrile este foarte confortabil și nu e nevoie să le smulgi din picioare imediat după ce te ai dat. Pentru acest motiv, ele pot fi folosite și la antrenamente și la escaladă de viteză.
Drept comparație, la escalada sportivă pe vertical, talpa prea moale va fi un blestem, iar ocazia s-o agăți probabil nu se va ivi niciodată. Esențial este ca talpa să fie corect sprijinită, iar tensiunea să fie transferată spre față și degetul mare. Trebuie să fi în stare să stai pe picioare sprijinit de cea mai mică scobitură. În același timp, cauciucul trebuie să fie super aderent și destul de rezistent la deformări (pentru a nu "aluneca" de pe trepte). Desigur, există mai multe tipuri de rute pe stâncă și multe dintre ele pot avea pasaje de bouldering, mai ales pe trasee surplombate, sau cele cu coloane. Totuși, espadrile pentru escaladă pe stâncă sunt cea mai largă categorie și fără îndoială găsești un model potrivit, indiferent dacă ai un picior lat sau îngust.
Espadrile de cățărat la munte și pe fisuri seamănă mai mult cu cele pentru începători, deși nu sunt nicidecum aceleași. Aici, iarăși e mai mare nevoie de confort: la urma urmei, trecerea unui traseu durează semnificativ mai lung decât la escaladă sportivă și, chiar după câteva ore, s-ar putea să nu se ivească niciun prilej să-ți odihnești picioarele. Prin urmare, nici măcar să nu te gândești la papuci asimetrici sau agresiv înclinați. Talpa trebuie să fie rigidă, cu protecția sporită a degetelor în caz în care ai nevoie să le înfipți într-o fisură. De asemenea, deseori carâmbul este făcut din piele întoarsă. În ciuda faptului că cu timpul au tendință să miroasă urât, espadrile de cățărat de acest gen sunt mai agreabile la utilizare, se adaptează mai bine la picior și îi permit să respire.
Espadrile pentru escaladă pe panou artificial încearcă să optimizeze confort, rezistență și preț bun. Din ce în ce mai des apar papuci care nu murdăresc panou, lavabili, sau cel puțin pe care poți clăti la apă. Aceasta sporește igiena folosirii lor, având în vedere că espadrile pentru cățărat se poartă pe piciorul gol (fără șosete). Espadrile de escaladă cu carâmbul sintetic sunt foarte rezistente la mirosuri urâte (ale picioarelor transpirate). Totuși să te mai gândești înainte să le pui în mașina de spălat: unele elemente ar putea să se dezlipească. Dacă dorești să le curăți pe interior, este mai sigur să o faci sub jet de apă caldă, cu ajutorul unei burete moale. Clătirea scurtă și uscarea departe de sursă de căldură n-ar trebui să deformeze espadrile de escaladă în niciun fel. Cu toate acestea, evită să faci la fel cu espadrile de cățărat din piele. Dacă pielea n-a fost tratată corespunzător în prealabil, papuci se vor deforma și rigidiza în mod neplăcut.

Espadrile de escaladă din magazinul 8a.ro

Chiar dacă ești numai la început aventurii tale cu escaladă, sau dacă, în contrar, ai parcurs deja sute de trasee, dacă cauți primii tei papuci pentru la panou, sau pleci în Spania, să-ți bați recordul vieții - îți vom ajuta să-ți alegi modelul cel mai potrivit. Oferim espadrile pentru cățărat de cele mai cunoscute mărci italiene, precum Scarpa și La Sportiva, Ocun (care se disting prin raportul excelent de calitate-preț), precum și faimoși Five Tens (acum în grupul 5.10 x adidas). Dispunem, de asemenea, de modele mai specifice de la Evolv și Triop, inclusiv cele mai performante modele de competiție. Magazinul 8a.ro oferă cel mai larg sortiment de produse de cățărat din România !

Întrebări frecvente

Cum să alegi espadrile de cățărat potrivite?

Alegerea espadrilelor de cățărat este un proces de mai multe etape în care trebuie să iei în considerare mai mulți factori. În primul rând, trebuie să stabilești dacă ai nevoie de espadrile de escaladă pentru avansați sau pentru începători. Cei primi îți vor garanta o precizie sporită pe trasee mai grele, iar cei din urmă, un confort mai mare. În al doilea rând, trebuie să alegi tip de închidere: velcro, șirete sau slip-on. În urmă, alegi forma și mărimea potrivită piciorului tău. Îți reamintim că nu este recomandat ca începătorii să-și iau direct espadrile de cățărat cu jumate sau chiar cu o mărime mai mici decât lungimea piciorului.

Care espadrile de cățărat se potrivesc pentru panou artificial?

Aproape toate modelele de espadrile se vor comporta bine pe panou. Totuși merită să iei în considerare câteva aspecte. În primul rând, trasee de pe panou artificial sunt scurte și poți scoate papuci de fiecare dată când te ai dat. Prin urmare, ia mai degrabă o pereche care se închide cu arici sau slip-on. Evită șireturi. În al doilea rând, espadrile pentru panou de cățărat vor fi folosiți foarte des, așa că merită să alegi un model cu îmbinări din cauciuc, mai rezistent la abraziune. În al treilea rând, încearcă și-ți adaptezi optim papucul la forma piciorului. Chiar și cele mai performante espadrile de escaladă nu sunt potriviți dacă simți disconfort după doar câteva minute de antrenament.

Ce espadrile de escaladă pentru începători?

Producători de top sugerează care modele din colecție sunt adaptate pentru începători. Cel mai frecvent, este vorbă de espadrile cu asimetrie mică, care oferă poziția piciorului cea mai apropiată de cea naturală. Cu toate acestea, cel mai important este să iei mărimea adecvată. Espadrile trebuie să încalță piciorul cât mai strâmt posibil și, în același timp, să nu provoace un disconfort semnificativ. Orice spațiu inutil în papuc va provoca alunecarea piciorului în timpul cățărării și va reduce sensibil aderența și precizia pe perete.