top

Corzi statice / semi-statice

Cablurile statice au o întindere redusă atunci când sunt tensionate. În magazinul nostru, frânghiile statice sunt vândute la metru, în secțiuni și tamburi.
View as Grid List

13 Produse

 1. -20%
  Coarda semi-statica Beal Industrie 10,5mm - white
  Coarda semi-statica Beal Industrie 10,5mm - white
  cu TVA 9,40Lei
  Cel mai mic preț din ultimele 30 de zile înainte de reducere 8,90Lei (+6%)
  Prețul recomandat al producătorului 11,80Lei (-20%)

  Lista de dorințe

 2. -19%
  Coarda semi-statica Beal Industrie 10,5 mm 100 m - white
  Coarda semi-statica Beal Industrie 10,5 mm 100 m - white
  cu TVA 929,90Lei
  Cel mai mic preț din ultimele 30 de zile înainte de reducere 1.049,90Lei (-11%)
  Prețul recomandat al producătorului 1.151,90Lei (-19%)

  Lista de dorințe

 3. -15%
  Coarda semi-statica Beal Contract 10,5 mm 100m
  Coarda semi-statica Beal Contract 10,5 mm 100m
  cu TVA 899,90Lei
  Cel mai mic preț din ultimele 30 de zile înainte de reducere 879,90Lei (+3%)
  Prețul recomandat al producătorului 1.066,90Lei (-15%)

  Lista de dorințe

 4. -14%
  Coarda semi-statica Beal Contract 10,5 mm
  Coarda semi-statica Beal Contract 10,5 mm
  cu TVA 8,70Lei
  Cel mai mic preț din ultimele 30 de zile înainte de reducere 8,20Lei (+7%)
  Prețul recomandat al producătorului 10,20Lei (-14%)

  Lista de dorințe

pe pagină
View as Grid List

13 Produse

Ștergere

Ce sunt corzile statice? Acest concept nu este reglementat în mod oficial, iar frânghiile moderne descrise ca fiind statice au multe dintre caracteristicile frânghiilor dinamice - ceea ce, pe de o parte, este foarte de dorit având în vedere utilizarea lor, dar, pe de altă parte, ridică îndoieli cu privire la nomenclatura corectă. Frânghiile statice sunt un termen colocvial pentru modelele conforme cu standardul EN 1891 și definite în acesta ca fiind frânghii cu miez cu înveliș cu rezistență scăzută la tracțiune Scăzută, dar totuși prezentă. Acest element de întindere este cel care surprinde uneori - la urma urmei, frânghiile statice sunt flexibile și extensibile într-o anumită măsură. Din acest motiv, ele sunt uneori denumite corzi semistatice, în timp ce literatura de specialitate în domeniul speologiei poate include și termenul de "corzi semidinamice" (încercăm să nu folosim acest termen pentru a evita confuziile inutile). Dar nu vă lăsați păcălit de această întindere - corzile statice nu sunt concepute pentru a absorbi impactul căderilor sau pentru a absorbi energia în aceeași măsură ca și corzile dinamice. Utilizarea unei frânghii statice pentru cățărare este sever limitată și, în practică, înseamnă, cel mult, toproping folosind o frânghie statică. O coardă statică, fiind un model utilizat pentru toproping, este de obicei mai ieftină decât o coardă dinamică de diametru similar. Cu toate acestea, va fi mai rigidă și cu siguranță mai puțin plăcută la manevrare. Escaladarea cu o asigurare inferioară pe o coardă statică este absolut interzisă și periculoasă! Corzile statice ieftine, rezistente și lungi sunt, de asemenea, corzi foarte populare pentru rideri în munții înalți.

Întrebări frecvente

Din ce sunt făcute frânghiile statice?

Cordurile semi-statice / statice sunt fabricate din fibre sintetice pure și durabile. Materialele din teacă și din miez trebuie să fie rezistente la expunerea la căldură și trebuie să aibă un punct de topire >195 C. Cel mai frecvent utilizat material este poliamida (nailon). Uneori poate fi și poliesterul, care are proprietăți dinamice mai slabe, dar o rezistență la abraziune mai mare decât nailonul. Se folosește și polipropilena: este mai puțin rezistentă, dar foarte ușoară și "plutește" pe apă. Frânghiile speciale cu rezistență termică sau chimică sporită utilizează, de asemenea, fibre de aramidă (Kevlar). Cu toate acestea, în 99% din cazuri, veți găsi frânghiile noastre statice în întregime din poliamidă.

Corda statică vs coarda semi-statică - care este diferența?

Cei doi termeni sunt utilizați alternativ pentru a descrie corzile cu miez cu înveliș cu întindere redusă Termenii corzi statice și corzi semidinamice înseamnă, așadar, același lucru - modele conforme cu standardul EN 1891. Le puteți compara în ceea ce privește diverși parametri, cum ar fi greutatea, contracția în apă sau rezistența statică, dar aceste proprietăți vor rezulta deja din diametrul și structura lor individuală, în timp ce o denumire ușor diferită poate rezulta pur și simplu din utilizarea unui sinonim echivalent aici.

Corda statică versus coardă dinamică - care este diferența?

Atât corzile statice, cât și cele dinamice sunt corzi de bază. După cum sugerează și numele, aceste corzi sunt alcătuite dintr-un miez și un înveliș protector - numit împletitură. Acest design are avantajul principal de a fi capabil să absoarbă energia produsă de o sarcină/impact. Acest lucru este posibil datorită deformării - adică întinderii - materialelor. Diferite modele, modele și moduri de împletire și finisare a frânghiilor permit un "control" foarte precis al proprietăților acestora, mărind sau diminuând comportamentul static sau dinamic al acestora. Acesta este motivul pentru care frânghii cu o structură similară, aproape imposibil de distins la prima vedere, pot avea capacități de absorbție a energiei extrem de diferite. Cele mai puțin elastice (dar totuși un pic!) au fost numite statice și semistatice (ceea ce înseamnă exact același lucru), în timp ce cele mai flexibile au fost numite dinamice. Frânghiile statice au o rezistență la rupere foarte mare, dar se întind foarte puțin. Alungirea lor statică (sub sarcină) este de aproximativ 5%. În cazul frânghiilor dinamice, aceasta este de 7% sau chiar 10%, ceea ce înseamnă mult mai mult, dar probabil nu atât de mult pe cât ar spune mulți, dacă ar fi să ghicească. Acest lucru înseamnă că aproape toate corzile statice sunt teoretic capabile să absoarbă energia unei căderi, dar această proprietate ar trebui privită ca o curiozitate, "pentru orice eventualitate", și nu ca o alternativă la corzile dinamice de cățărare
Cordurile statice sunt utilizate în lucrări, salvare, speologie, canyoning, toproping, ascensiuni, coborâri, în parcurile de coarde, pentru transportul vertical al echipamentului pe pereți mari și, nu în ultimul rând, pentru montarea de instalații în munții înalți. Frânghiile statice negre sunt de obicei alese de grupurile de intervenție militare și de poliție. În afară de acestea, albul este culoarea predominantă, deși se pot produce cu ușurință împletituri și alte culori (însă nu sunt la fel de ieftine ca cele albe).

Ce ar trebui să iau în considerare atunci când aleg frânghiile statice?

Diametrul cablurilor statice conform EN 1891 variază între 8,5-16 mm. Cele mai subțiri vor fi cu siguranță mai ușoare, dar este probabil să fie și mai puțin durabile. Dacă frânghia urmează să fie utilizată în combinație cu echipamente de asigurare automată, scripeți sau dispozitive de autoblocare, trebuie să vă asigurați pentru ce diametru sunt proiectate frânghiile. Uneori va fi un interval (cum ar fi 10 - 13 mm), dar alteori va fi o valoare specifică (cum ar fi 11 mm). Creșterea diametrului merge mână în mână cu o creștere a rezistenței statice (dacă comparăm același model de frânghie, bineînțeles). Aceasta este forța, la care este supusă frânghia, la care aceasta se rupe atunci când este încărcată lent. Frânghiile statice din clasa A trebuie să reziste la cel puțin 22 kN, iar cele din clasa B - la cel puțin 18 kN. Datorită diferitelor aplicații, se testează și rezistența frânghiilor legate și cusute. O frânghie încheiată cu un nod în formă de "opt" trebuie să reziste la o sarcină de cel puțin 15 kN pentru frânghiile de tip A și 12 kN pentru frânghiile de tip B timp de 3 minute. Valorile minime sunt identice pentru frânghiile cu capetele "cusute". Partea procentuală a împletiturii este adesea un bun indicator al durabilității. Acesta reprezintă raportul dintre înveliș și miez exprimat în procente. Nu toți producătorii publică această informație, dar este utilă pentru a determina rezistența la abraziune a unei frânghii. O împletitură mai groasă înseamnă, de obicei, o frânghie mai durabilă. Folosim cuvântul "de obicei" deoarece și alți factori, cum ar fi numărul de fibre și tipul de împletitură, vor afecta durabilitatea unei frânghii.

Corduri statice de tip A și B - despre ce este vorba?

Standardul menționat mai sus definește două tipuri de frânghii cu miez împletit cu întindere redusă: A și B. Cablurile statice de tip A sunt destinate aplicațiilor industriale care implică accesul omului, cu ajutorul unei frânghii, la un post de lucru, luând în considerare toate tipurile de poziții în acel post de lucru și rămânând acolo. De asemenea, acestea sunt concepute pentru a fi utilizate în operațiuni de salvare și speologie. Frânghiile statice de tip B au parametri tehnici mai mici și, ca atare, necesită mai multă atenție și considerație atunci când sunt utilizate. Această diferență se va datora în primul rând diametrului și cantității mai mici de material, ceea ce determină, de asemenea, o greutate mai mică, pe de o parte, și o rezistență mai mică la rupere, pe de altă parte. Frânghiile de tip B sunt utilizate în principal în operațiunile de salvare, pentru coborâri și în combinație cu dispozitive de coborâre. Uneori, frânghiile statice pot fi clasificate drept frânghii de tip B din cauza capacității lor mai mici de absorbție a energiei, dar structura lor și materialele utilizate vor avea ca rezultat o rezistență mai mare la căldură. În termeni simpli, se poate presupune că frânghiile statice din clasa A sunt mai rezistente și respectă standarde mai stricte, ceea ce înseamnă că vor fi pur și simplu mai bune pentru anumite aplicații. Totuși, frânghiile din clasa B găsesc zeci de aplicații în care parametrii lor specifici sunt perfect adecvați (motiv pentru care standardul permite producerea lor).

Ce sunt tipurile speciale de frânghii statice?

Cordurile statice de canyoning sunt adesea fabricate din materiale ușor diferite. Unele au un înveliș de poliamidă, pentru o rezistență excelentă la abraziune, și un miez de polipropilenă care nu numai că le reduce greutatea, dar face ca frânghia să plutească pe apă. Altele sunt realizate în întregime din poliamidă. Deși astfel de modele sunt mai grele și se scufundă, ele pot rezista la sarcini statice mult mai mari. Frânghiile statice pentru canyoning sunt adesea fabricate în culori foarte fluorescente, astfel încât să fie ușor de reperat în apă.
Fânghiile statice pentru arboricultură au o structură specială care diferă semnificativ de modelele clasice. Ele sunt expuse la o frecare peste medie și sunt de obicei construite cu o proporție mai mare de împletitură față de miez. De asemenea, au un diametru relativ mare și o întindere redusă.
În plus, există și frânghii statice care sunt... complet statice. Acestea sunt de obicei fabricate din fibre Kevlar sau Dyneema® (ca să nu mai vorbim de frânghiile de oțel). Acestea au o întindere minimă și nu absorb energie dinamică. Din acest motiv, ele pot fi utilizate ca echipament de protecție personală (PPE), dar numai dacă sunt utilizate cu sisteme suplimentare de absorbție a energiei. Acest tip de frânghie este utilizat pentru ridicarea încărcăturilor grele, pentru ridicare, ansambluri de frânghii și sisteme de ridicare, unde întinderea minimă reprezintă un avantaj.