top

Cordeline

Cordoanele, cunoscute și sub numele de corzi accesorii, sunt frânghii puternice și versatile, excelente ca ajutoare de cățărare.
View as Grid List

7 Produse

 1. Cordelina Tendon Reep 8 mm - assorted

  Lista de dorințe

 2. Cordelina Tendon Reep 7 mm - assorted

  Lista de dorințe

 3. Cordelina Tendon Reep 5 mm - assorted

  Lista de dorințe

 4. Cordelina Tendon Reep 6mm - blue

  Lista de dorințe

 5. -10%
  Cordelina Beal Accessory Cord 3 mm - blue
  Cordelina Beal Accessory Cord 3 mm - blue
  cu TVA 2,60Lei
  Cel mai mic preț din ultimele 30 de zile înainte de reducere 2,90Lei (-10%)
  Prețul recomandat al producătorului 2,90Lei (-10%)

  Lista de dorințe

 6. -15%
  Cordelina Beal Accessory Cord 2 mm - red
  Cordelina Beal Accessory Cord 2 mm - red
  cu TVA 1,60Lei
  Cel mai mic preț din ultimele 30 de zile înainte de reducere 1,40Lei (+15%)
  Prețul recomandat al producătorului 1,90Lei (-15%)

  Lista de dorințe

pe pagină
View as Grid List

7 Produse

Ștergere

O cordelette este o frânghie sintetică subțire (sau puțin mai groasă) cu întindere redusă. Se deosebește de frânghiile "cu drepturi depline" în primul rând prin diametrul său mai mic și, în consecință, prin rezistența mai mică. De regulă, însă, este construită într-un mod aproape identic, adică dintr-un miez și un așa-numit "înveliș", adică o împletitură. Din punct de vedere tehnic, o cordelette (denumită și corda accesoriilor) corespunde frânghiilor statice - este, prin urmare, doar puțin extensibilă și, datorită structurii și materialelor sale, este extrem de rezistentă din punct de vedere mecanic, atât la abraziune, cât și la rupere. Totuși, sunt toate cordoanele la fel? Nu! În primul rând, trebuie să cunoașteți standardul EN 564 elaborat pentru corzile auxiliare cu miez și panglică, înfășurate pe un tambur sau furnizate în lungimi specifice, utilizate de alpiniști și alpiniști. Conformitatea cu acest standard nu este obligatorie, dar dacă aveți nevoie de o cordoană pentru aplicații de alpinism și de mare altitudine, vă recomandăm să fiți foarte atenți dacă frânghia este certificată (respectă standardul și a fost marcată CE) sau nu. Rețineți aici: o cordelette de 2 mm și 3 mm este, prin definiție, prea subțire pentru a îndeplini cerințele privind rezistența la tracțiune. Cu toate acestea, o coardă ultra-subțire, bine făcută, cu miez, realizată de un producător de renume, va fi de multe ori mai rezistentă și mai durabilă decât o coardă obișnuită. Cele mai subțiri modele sunt uneori denumite cordoane pentru echipamente, deoarece utilizarea lor principală va fi aceea de a lega sau de a conecta diverse piese de echipament. Cordoanele de 4 mm, 5 mm și cele mai groase sunt așa-numitele cordoane auxiliare.

Întrebări frecvente

Din ce sunt făcute cornetele?

În 99% din cazuri, corzile auxiliare sunt fabricate din poliamidă Acest material sintetic face o treabă excelentă ca un miez ușor și ultraputernic, precum și ca o împletitură rezistentă. Coardele din poliamidă sunt versatile, foarte elastice și pot fi legate cu ușurință. În plus, sunt ieftine. Deși cordoanele Dyneema au o rezistență sporită la rupere și o rezistență foarte mare la abraziune, acestea nu pot fi folosite în zonele în care există riscul de supraîncălzire (și, prin urmare, de frecare!) din cauza punctului lor scăzut de topire. Din acest motiv, ele nu sunt foarte populare. O cordoană Kevlar (aramid, mai exact, deoarece Kevlar este doar una dintre cele câteva denumiri comerciale pentru fibrele de aramidă, astăzi fiind înlocuită de tot mai populara fibră de aramidă Technora® de la Teijin Aramid) oferă o rezistență sporită la rupere (de până la 3 ori!) și o toleranță enormă la temperaturi extrem de scăzute și ridicate. Cu toate acestea, nu vine fără unele defecte. În afară de prețul său ridicat, aramida este sensibilă la razele UV, mai puțin rezistentă la abraziune decât poliesterul atunci când este umedă și își pierde o mare parte din rezistență atunci când este comprimată (astfel, de exemplu, în noduri). Aceste dezavantaje pot fi neutralizate prin combinarea materialelor, astfel că veți găsi de obicei o cordoane de kevlar cu o împletitură de poliamidă, care protejează miezul de aramidă de razele soarelui și care gestionează mai bine umezeala. Această combinație profită de cele mai bune calități ale ambelor tipuri de materiale.

Ce cordelette ar trebui să aleg pentru nodul Prusik?

Cordeaua pe care doriți să o folosiți pentru a face nodul Prusik trebuie să fie cu 2-3 mm mai subțire decât frânghia. Nu doriți ca aceasta să fie mai subțire de 5,5 mm, deoarece va fi dificil de manevrat, deși pentru frânghiile ultra-subțiri 5 mm este uneori acceptabil. În mod similar, pe cea mai groasă frânghie statică ați putea folosi 8 mm, dar cordoanele de 6 mm și 7 mm sunt cele care au grosimea ideală pentru un nod Prusik. Acest diametru va fi sigur că se va potrivi cu majoritatea corzilor și va permite un blocaj eficient, dar și o alunecare lină atunci când urcați pe coardă. Este important să alegeți o coardă auxiliară certificată care să îndeplinească cerințele EN 564.

Care este lungimea corectă a cordoanelor pentru nodurile Prusik?

Pentru o buclă mai scurtă, luați aproximativ 1,5 metri (lungimea brațului dumneavoastră). Un nod Prusik ca acesta va fi util pentru coborâri și blocaje. Cu toate acestea, cel mai probabil veți dori să aveți două noduri Prusik, unde cel mai lung va fi mai confortabil pentru a urca pe coardă (aici comandați dublul lungimii brațului dumneavoastră, deci aproximativ 3 metri).

Cordelete la 8a.ro

Magazinul nostru vă oferă opțiunea de a cumpăra cordoane pe metri, astfel încât toată lumea poate alege lungimea care să se potrivească nevoilor lor. În plus, oferim cordelete în mai multe diametre: 2mm, 3mm, 4mm, 5mm, 6mm, 7mm și chiar 8mm. Acest lucru vă va permite să selectați corveta potrivită pentru scopul specific. Cele foarte subțiri vor fi perfecte pentru a vă proteja echipamentul de alpinism sau mănușile. Ele sunt, de asemenea, folosite pentru a fixa un sac de cretă Cele mai groase vor funcționa bine pentru aplicații auxiliare în alpinism. Gama largă de culori vă va permite să diferențiați ușor și rapid piesele din echipamentul dumneavoastră. Aveți nevoie de o cordiță pentru un nod Prusik sau de câțiva metri de cordiță Kevlar subțire și durabilă? Magazinul 8a.ro vă oferă o selecție foarte largă de toate tipurile de cordelete.