07.01.2023

Ce geacă de iarnă alegem pentru munte?

Excursiile la munte in lunile de iarna necesita o pregatire mai buna decat vara, cand ne putem permite minimalismul. Elementul de pe lista de echipamente necesare căruia îi acordăm de obicei multă atenție este o jachetă. Nimic neobișnuit. Confortul nostru termic depinde în mare măsură de soluția pe care o alegem.

                       

Ce geacă de iarnă alegem pentru munte? Producătorii din industria outdoor s-au asigurat că alegerea nu este ușoară. Diferite tipuri de îmbrăcăminte, diferite umpluturi, sisteme din ce în ce mai sofisticate… Cum să te regăsești în toate acestea? În acest articol, vom încerca să rezolvăm puțin acest subiect și să vă sfătuim cum să alegeți o jachetă de iarnă.

Ce jachetă de iarnă pentru munte?

Iarna nu face excepție. Tot în această perioadă a anului se aplică regulile „cepei în aer liber”. (foto: Black Diamond)

Geacă de iarnă în modelul „ceapă în aer liber”.

Să începem cu lucrul care este constant, indiferent de perioada când mergem la munte. Când „configurați” ținuta potrivită, ar trebui să urmați regulile „cepei pentru outdoor” și să selectați cu atenție „straturile” individuale. Lenjeria termoactivă ar trebui să fie cea mai apropiată de corp, deoarece este necesară pentru a atrage umezeala și a o transporta departe de piele. Apoi există stratul izolator, adică tot felul de hanorace și pulovere sau fleece. Se spune în mod obișnuit că ar trebui să ne „încălzească”. Dar, desigur, niciuna dintre aceste haine nu are capacitatea de a produce energie termică. Sarcina principală a celui de-al doilea strat este de a crea o „barieră” care va păstra căldura generată de organism. Punctul culminant al acestui sistem este stratul exterior, care este prima linie de apărare împotriva fenomenelor atmosferice, precum vântul străpungător sau precipitațiile. Jachetele de iarnă se încadrează în această categorie.

Ce geacă de iarnă alegem pentru munte? Tipuri de jachete de iarnă.

Strategiile de apărare împotriva condițiilor meteorologice pot fi diferite, iar alegerea lor poate depinde de: preferințele individuale, specificul climatului care predomină în locurile în care mergem și bogăția portofelului.

Jachetă izolată

Deci, ce geacă de iarnă alegem pentru munte? Din moment ce ne pregătim de iarnă, cu siguranță va trebui să avem grijă de confortul termic la temperaturi reduse. Nu e de mirare că primul indiciu ne va conduce la categoria „jachetă izolată”. Ce să alegem aici? Există două posibilități.

Jachetă izolată pentru munte

Ce geacă de iarnă alegem pentru munte? Jachetele izolate sunt asociate cu această perioadă a anului. (foto Berghaus)

Jacheta de puf pentru iarna

Întrucât iarna în clima noastră înseamnă de obicei temperaturi scăzute, producătorii de îmbrăcăminte pentru exterior apelează la metoda tradițională, și până acum cea mai eficientă, de apărare împotriva frigului. Vorbim de puf de rață și de gâscă. Această materie primă naturală, cunoscută nouă de secole, este perfectă ca umplutură pentru jachetele de iarnă. Ce are puful obisnuit, de este atât de popular printre mărcile de exterior? Fenomenul său constă în capacitatea fără egal de a stoca aer, care este un excelent izolator. Puful cântărește puțin și are o compresibilitate ridicată. Datorită acestui fapt, jacheta discretă (care, ambalată într-un rucsac, ocupă puțin spațiu) poate face față eficient temperaturilor foarte scăzute.

Vom aminti multe dintre avantajele îmbrăcămintei din puf, dar este necesar să menționăm și dezavantajele. Primul este prețul. O jachetă bună de puf trebuie să coste în consecință. Materia prima nu se obtine din fabrici, ci din ferme, iar acestea functioneaza in ritmul stabilit de natura. Pur și simplu nu poți accelera lucrurile. Dacă ne pasă de puful de calitate superioară, păsările trebuie să fie bine hrănite și sănătoase, iar acest lucru generează costuri.

A doua problemă este legată de sensibilitatea pufului la umiditate. Penelor microscopice nu le place apa, deoarece aceasta le face să-și piardă proprietățile unice de izolare. Este dificil să le usuci, iar dacă abordăm lucrul greșit, este foarte probabil să ducem la distrugerea izolației valoroase.

Jachete izolate pentru iarnă

Jachetele izolate cu puf natural au reputația de a fi excepțional de calduroase. (fotografie de Columbia)

Jacheta cu puf artificial

Dezavantajele menționate mai sus i-au determinat pe oamenii de știință să acționeze. A început căutarea unei alternative sintetice, care trebuia să garanteze confortul termic la temperaturi scăzute și să nu-și piardă toate avantajele atunci când este expusă la umezeală. S-a dovedit rapid că natura a pus ștacheta foarte sus și sarcina nu este atât de ușoară. Primele încercări de a crea puf artificial nu au adus rezultate satisfăcătoare. Descoperirea a avut loc în 1988, când Albany International Corporation, în cooperare cu Departamentul de Apărare al SUA, a produs izolația PrimaLoft.

Deși puful artificial este încă în curs de îmbunătățire, parametrii săi termici sunt încă departe de cei oferiți de „micro-penele” de păsări. Dar sunt și zone în care sinteticele depășesc rivalul natural. Izolația artificială tolerează cu siguranță mai bine umiditatea. După ce ne udăm, putem conta în continuare pe sprijinul său în lupta împotriva frigului (deși abilitățile de izolare se deteriorează). În plus, se usucă mai repede și nu trebuie să fiti atât de atent când uscați. Jachetele cu umplutură sintetică vor funcționa bine atunci când iarna este nehotărâtă, temperaturile oscilează în jurul zero și plouă sau avem zăpadă umedă.

Îmbrăcăminte cu puf sintetic

O alternativă la puful natural este puful sintetic. (foto: TNF)

Vom vedea avantajele de mai sus în timpul funcționării. Un avantaj la fel de important care va atrage atenția în magazin este prețul atractiv. Producția de puf sintetic nu generează costuri precum reproducerea păsărilor cu penaj valoros.

Jacheta cu membrana pentru iarna

Jachetele termoizolante nu sunt singura opțiune pe care iubitorii de munte o aleg pentru iarnă. Cei cărora le este foarte frică de precipitații sau de vântul pătrunzător vor lua în considerare cumpărarea de îmbrăcăminte echipată cu o membrană. Cu toate acestea, trebuie amintit că jachetele hardshell diferă ca design și scop. Un model ultraușor, ambalat de noi în rucsac vara, nu trebuie să funcționeze în toate condițiile. Pe de altă parte, există versiuni numite în mod obișnuit „blindate”, mult mai masive, dar alese si ele cu placere de fanii care necesită activitate.

Dacă decidem asupra unui hardshell dur, aceasta va acționa ca o „armură”, a cărei sarcină este să ne ferească de condițiile meteorologice nefavorabile. Dar protecția împotriva frigului? Alegerea unei „membrane” fără izolație nu ne condamnă la îngheț atunci când coloanele de mercur încep să coboare. Asigurați-vă că al doilea strat este suficient de cald.

jachetă de iarnă pentru alpinism

Ce geacă de iarnă alegem pentru munte? O propunere care merită luată în considerare sunt hardshell-urile. Fotografia prezintă jacheta Salewa Ortles 3 GTX Pro. (foto Salewa)

Care este dezavantajul unei astfel de soluții? Laminatul, chiar și de cea mai bună calitate, va fi un fel de barieră care limitează circulația aerului. Jachetele cu membrană sunt de obicei inferioare modelelor fără un strat suplimentar în acest sens.

Jachete softshell de iarnă

Alegerea celei mai bune soluții depinde și de intensitatea efortului. Fanii disciplinelor dinamice (de exemplu, alergarea montană sau schiul de tur) vor dori să evite înghețul, precum și supraîncălzirea (ceea ce este deosebit de periculos iarna). Unde să cauți un compromis sănătos? Ce geaca de iarna pentru munte va merge in acest caz? Soluția : unele modele de jachete softshell. Acest tip de îmbrăcăminte are un număr mare de variante, de la versiuni ultraușoare, perfecte pentru vară, până la haine izolate cu o cantitate mare de lână și dotate cu membrană, care sunt potrivite pentru utilizare în condiții de iarnă.

Ce să purtați pentru parașutism?

Fanii de schi și alergătorii „de iarnă” aleg adesea jachete softshell. (foto Solomon)

Jachetele softshell pentru iarnă protejează împotriva vântului (unii producători asigură 100% rezistență la vânt) și asigură în același timp drenarea eficientă a vaporilor de apă spre exterior. Lâna, amplasată la interior, nu va înlocui, însă, izolația clasică, de unde și necesitatea unei bune ajustări a celui de-al doilea strat (termic) la temperaturile predominante.

Jachete cu membrană și izolație

Este timpul să privim soluții care se află la cealaltă extremă. Protecția împotriva frigului, precipitațiilor și vântului poate fi combinată. Producătorii de îmbrăcăminte pentru exterior adaugă uneori o membrană la jachetele izolate descrise la începutul acestui articol, care întărește protecția împotriva vântului și protejează împotriva contactului cu umiditatea (acest lucru este deosebit de important în cazul îmbrăcămintei umplute cu puf). Cu alte cuvinte, dacă ne hotărâm pentru o jachetă care folosește ambele soluții, vom obține un model cald care a fost suplimentar „acoperit” cu un material impermeabil. Exemple: jachetă Columbia Iceline Ridge pentru bărbați, jachetă Columbia Wild Card Down pentru femei.

Ce geacă de iarnă alegem pentru munte când ne pasă de protecție sporită? Producătorii de îmbrăcăminte de exterior, pentru utilizatorii pretențioși ,au îmbrăcăminte de puf cu membrană. În imagine este jacheta Columbia Iceline Ridge pentru bărbați și jacheta Columbia Wild Card Down pentru femei. (foto 8a.ro)

Geaca de iarna pentru munte – la ce altceva ar trebui sa fiti atenti?

Sarcina de bază este, desigur, să potrivim corect tipul de jachetă la natura activității noastre. Dar nu este totul. Dacă știm deja în ce categorie vom căuta, merită să ne uităm la detaliile care afectează mai mult sau mai puțin confortul de utilizare ulterioară.

Iată câteva exemple de brevete care se găsesc la jachetele de iarnă. Inainte de a merge in magazin, este bine sa ne gandim ce ne va fi de folos din aceasta lista.

Guler înalt

Sarcina sa este de a proteja gâtul de frig si vânt pătrunzător. Această soluție garantează, de asemenea, că zăpada care căde nu va intra atât de ușor în interiorul gecii.

Glugă căptușită

Când ne pregătim pentru înghețuri mai mari sau rafale puternice de vânt rece, nu va strica să avem protecție suplimentară împotriva hipotermiei (și așa cum este cunoscut în mod obișnuit, pierdem multă căldură prin cap). Dacă urmează să folosiți o cască, merită să verificați în prealabil dacă se va potrivi sub glugă.

Jachetă încălzită cu guler înalt

Guler înalt și glugă izolată – acest duo ar trebui să ne țină de cald. (foto Rab)

Extractoare

Cel mai adesea ele încoronează partea inferioară a jachetei, uneori le puteți găsi și la mâneci. Acestea ne asigură că materialul nu alunecă și protejează împotriva pătrunderii zăpezii în interior.

Sortul de zapada

Cu toate acestea, dacă puful alb dorește să treacă bariera manșetelor (de exemplu, atunci când „aterizam” din greșeală în zăpadă), acesta va fi oprit de o foaie suplimentară de material în interior și care aderă strâns de corp.

Manșete interioare cu găuri pentru degetul mare

Acest brevet face mult mai ușor să ținem „în frâu” mânecile, cărora le place să alunece în jos atunci când ridicăm mâinile. Avantajele acestei soluții vor fi apreciate în special de persoanele care aleg activități ceva mai dinamice.

Îmbrăcăminte de iarnă pentru munte

Manșetele interioare cu găuri pentru degetul mare țin mânecile la loc. Glisoarele cu fermoar cu bucle vă permit să deschideți buzunarele fără a vă scoate mănușile. (foto Rab)

Fermoare cu glisoare adaptate pentru a fi actionate cu manusi

Un mic snur sau un element de plastic la capatul fermoarului este un detaliu datorita caruia nu vom fi expusi inghetului in maini de fiecare data cand incercam sa intram in buzunar.

Buzunare funcționale – adaptate nevoilor iubitorilor de activități de iarnă

Designerii de îmbrăcăminte iau adesea în considerare faptul că iarna este posibil să avem nevoie de buzunare pentru a ne încălzi mâinile sau pentru a depozita articole mici pe care merită să le avem la îndemână în condiții de iarnă (de exemplu, mănuși de rezervă sau faruri). Numărul și locația lor nu ar trebui să fie o coincidență sau doar un capriciu de design. Capacitatea de a empatiza cu nevoile viitorilor utilizatori poate fi evidentiata de prezenta unor detalii precum un mic buzunar pentru permis de schi ascuns inteligent in maneca (Marmot Lightray Jacket).

               

Distribuie

Teme Similare

Site-ul utilizează cookie-uri doar în scopuri statistice. Dacă nu doriți ca modulele cookie să fie instalate pe unitatea dvs., vă rugăm să modificați setările browserului dvs. Prin utilizarea site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Aflați mai multe.