29.05.2023

Ce bețe de trekking să alegem?

Până de curând, bețele erau asociate în principal cu schiul și mersul nordic, dar de-a lungul timpului au câștigat popularitate și in drumetii. În prezent, au devenit un însoțitor frecvent în călătoriile mai lungi și abordările solicitante.

                       

Va plimbati mult la munte, mergeti cu rucsacul greu, chiar si iarna? Dacă măcar una dintre aceste afirmații vi se potrivește, este un semn că e timpul să va gânditi la ce bețe de trekking să alegeti? In oferta magazinelor outdoor gasiti diverse modele care par foarte asemanatoare intre ele. Cum să luati decizia corectă de cumpărare, ce să luati în considerare?

Ce bețe de trekking să alegeti

Ce bețe de trekking să alegeti? În magazinele de outdoor sunt disponibile diverse modele. (foto 8.ro)

Trekking sau Nordic Walking?

La început, merită să va întrebati, unde voi merge cu betele? Aveti nevoie de ele pentru excursii la munte sau mai degrabă pentru plimbări prin oraș. Aici se face distincția între bețe de trekking și nordic walking. Principalele diferențe sunt mânerul și mănușa conectată la acesta în modelele urbane. Capetele sunt, de asemenea, diferite, suprapunerile de cauciuc vor funcționa mai bine atunci când mergeti pe o suprafață uniformă de parc. În acest articol, ne vom concentra pe primul grup, adică bețele de trekking, concepute pentru abordări montane.

Ce model sa aleg?

Betele de trekking sunt o categorie foarte largă și, în același timp, diversă intern. Când va intrebati ce model va fi adecvat, merită să luați în considerare numărul de segmente și sistemul de blocare. Materialul din care sunt confectionate betele, precum si varfurile si manerul vor fi de asemenea importante. La ce să fiti atent când cumparati? Avem câteva sfaturi practice pentru dvs, care va vor ajuta să luati decizia optimă.

bețele de trekking

Merită să alegeți construcția de bețe potrivită pentru dvs. (foto: Black Diamond)

Constructia betelor de trekking

Printre bețele de trekking, există modele cu numere diferite de segmente. Construcția va influenta rezistența întregului set și dimensiunea betelor după ambalare. Se întâmplă adesea, ca pentru a ajunge la punctul dorit,  să fie nevoie sa atașam bețele de trekking la rucsac. Atunci, greutatea și dimensiunile lor după pliere devin deosebit de importante. Bete dintr-o singură bucată sunt o alegere comună în rândul persoanelor care fac skitour. Și cum rămâne cu excursiile la munte? Ce bețe de trekking să alegeti?

Bete cu 2 segmente

Aceasta este una dintre cele mai simple construcții, care asigura stabilitate. Cu toate acestea, două elemente inseamna în primul rând dimensiune mai mare a betelor atunci când sunt desfacute. Atașarea lor de rucsac este ceva mai complicată. Aceste modele sunt înlocuite succesiv cu optiuni cu trei elemente. Printre cele disponibile pe piata se numara: betele Fizan Aria sau Black Diamond First Strike pentru copii.

Bete cu 3 segmente 

Cu siguranță, cele mai populare pe traseele montane. Bețele de trekking cu 3 segmente vă permit să obțineți o dimensiune mică după împachetare. Le puteți atașa cu ușurință la rucsac, atunci când nu mai sunt necesare. Merită menționate aici modelele Robens Keswick T6 și Black Diamond Distance Z cu design de sondă.

Ce bețe de trekking să alegeți?

Betele cu 3 segmente sunt cele mai populare pe trasee. (foto 8academy.ro)

Bete cu 4 segmente

Aceasta este o ofertă pentru persoanele care pun pe primul loc transportul confortabil al betelor. Mai multe elemente inseamna o dimensiune mai mica a betelor dupa pliere si transport mult mai usor. Printre aceste tipuri de modele, pot servi ca exemplu betele Fizan Compact 4.

Din ce material să alegeti noile bețe de trekking?

Betele de trekking sunt cel mai adesea fabricate din fibră de carbune (carbon) sau aluminiu. Primul dintre materiale se caracterizează prin duritate și rigiditate ridicate, menținând în același timp greutatea extrem de scăzută. Din acest motiv, se poate dovedi a fi mai puțin rezistent la crăpare. Printre betele de carbon, există modele create pentru oamenii care apreciază fiecare gram de echipament. Când lejeritatea contează, merită să luați în considerare betele Black Diamond Alpine Carbon Z sau modelul Distance Z-Pole Carbon. Al doilea material este mai ușor de deformat, dar mai greu de spart complet. Sunt cunoscute diferite tipuri de aluminiu, iar rezistența acestora depinde de aditivii utilizați și de metoda de întărire. Dacă vă concentrați pe o construcție din aluminiu, betele Masters Ranger sau Gabel XTR Alu pot fi o alegere bună. Garanteaza o durabilitate mai mare și șansa ca bețele să reziste puțin mai mult.

Ce bețe de trekking

Bețele de trekking trebuie să funcționeze bine pe o varietate de suprafețe. (foto: Black Diamond)

Ce fel de varfuri alegem?

Acesta este un element mic, de care depind foarte multe. Are contact direct cu solul. Ttrebuie să fie pregătit pentru cele mai grele condiții. Ce bețe de trekking să alegeti? Merită să pariati pe bete echipate cu vârfuri widia, caracterizate printr-o rezistență adecvată la deteriorare. Widia nu este altceva, decât carbură cimentată, bine cunoscută utilizatorilor în masina de gaurit. Betele mai scumpe, au adesea vârfuri de oțel, dar sunt mai susceptibile la factorii externi. Vârfuri din oțel au, de exemplu, bețele Fizan Explorer.

Varfuri înlocuibile

Oricine intenționează să se dedice pasiunii sale în mod serios, ar trebui să ia în considerare achiziționarea unui model cu vârfuri înlocuibile. Va fi ceva mai scump, dar pe termen lung vă va economisi bani. Brandul Black Diamond este renumit pentru elementele interschimbabile, puteți cumpăra atât vârfuri pentru bețe de trekking, cât și segmente individuale sau bucle pentru încheietura mâinii. În acest fel, dacă unul dintre ele eșuează de-a lungul anilor, nu va trebui să înlocuiți întregul set.

Bețe de trekking interschimbabile

Vârfurile înlocuibile sunt o soluție utilă la munte. (foto 8academy.ro)

Ce bețe de trekking alegem? Sisteme de blocare

Acesta este cel mai important element al bețelor de trekking, deoarece este de departe cel mai folosit. Stâlpii sunt pliați înainte de a porni pe potecă, dar și în timpul călătoriei, când trebuie să-i ajustați la panta terenului. În cele din urmă, sunt pliati pentru un transport în siguranță, atunci când este timpul să ii legați de rucsac. Atunci când alegeți sistemul de închidere potrivit, merită să vă uitați la soluțiile disponibile pe piață.

Sistem de blocare intern

O soluție care a dominat traseele montane pentru o lungă perioadă de timp. Prin răsucirea a două segmente adiacente, se activează un blocaj care pune bețele în poziția corectă. Printre modelele echipate cu acest sistem, se numara betele Masters Summit Light si Gabel Mont Blanc Lite. În practică, dezasamblarea betelor cu un sistem intern poate fi problematică la temperaturi scăzute. Aceste tipuri de sisteme sunt recomandate persoanelor care planifică excursii în principal vara. După o utilizare prelungită, se întâmplă ca sistemul intern să-și piardă eficacitatea. Noroiul după uscare poate afecta negativ o astfel de structură. Se caracterizează mai ales printr-un raport calitate-preț rezonabil.

Cum de a alege bastoane de trekking?

Sistem intern de blocare Robens. (foto 8academy.ro)

Sistem de blocare extern

Modelele în care segmentele sunt blocate cu ajutorul unui sistem extern, se caracterizează prin fiabilitate ridicată și ușurință în utilizare. Acest lucru este de o importanță deosebită în condiții de iarnă, când toate operațiunile sunt efectuate în mănuși. În plus, acest sistem este considerat a fi mai rezistent la temperaturi scăzute și la alți factori externi. Stâlpii Masters Dolomiti sunt echipați cu un sistem numit Wing Lock. Verificat si cunoscut este, de asemenea, FlickLock® PRO, dezvoltat de Black Diamond; este prezent in modelul Trail Pro. Reglarea lungimii este posibilă chiar și cu o singură mână, într-un mod extrem de rapid și precis. Versiunea PRO se bazează material pe zăvoare din aliaje ușoare.

FlickLock® PRO

Încuietoare externă dezvoltată de Black Diamond. (foto 8academy.ro)

Constructie tip sonda

Un sistem care vă permite să reduceți greutatea bețelor de trekking și să le desfaceți eficient. Pârghia situată în partea superioară este conectată la un cablu special care urmează să unească elementele individuale. Totul se întâmplă rapid, iar datorită acestui fapt, soluția este foarte des aleasă de alergătorii de trail. Durabilitatea unui astfel de echipament depinde în mare măsură de rezistența liniei și de modul în care sunt utilizați stâlpii. Luand drept exemplu colecția Black Diamond, reprezentanții acestei categorii au un Z-Pole în denumire. Modelele Alpine Carbon Z sau Black Diamond Distance Z-Pole merită menționate aici.

Design Z-Pole

Constrictia de tip sonda este o garanție a desfășurării rapide a acestora. (foto 8academy.ro)

Constructia tip hibrid

Pentru a completa lista cu posibile sisteme de blocare, putem menționa și designul hibrid. În practică, aceasta înseamnă două tehnologii într-un singur model, sistem de blocare extern și intern. O astfel de soluție poate fi găsită de ex. la Black Diamond Distance Plus FLZ. Abrevierea FLZ înseamnă sisteme de blocare. FL este prescurtarea pentru popularul FlickLock® și Z este un design Z-Pole. Ce bețe de trekking să alegeti? Construcția hibridă este un compromis de succes între durabilitate și viteza de montare a stâlpilor.

Ce bețe de trekking să alegeti? ce maner?

Dacă intenționați să strabateți trasee mai lungi, ar trebui să acordați atenție mânerului. Materialul din care este realizat este foarte important. Este, de asemenea, o chestiune de preferințe și obiceiuri individuale. O soluție interesantă sunt mânerele extinse, datorită căreia, mânerul poate fi adaptat terenului înclinat în diferite unghiuri. În plus, mărcile de top folosesc diferite tipuri de soluții anti-alunecare și nervuri în produsele lor pentru un confort sporit. Cele mai populare materiale sunt cauciucul, pluta și spuma.

Bețe de trekking cu un mâner mai lung

Mâner extins le betele Robens. (foto 8academy.ro)

Mâner din cauciuc

Este dificil să evaluezi clar această categorie. Nivelul de satisfacție va depinde de ce amestec a fost folosit pentru producție. Prețul este de obicei un indicator al calității. Cu siguranta este mult mai placut la atingere decat plasticul, se caracterizeaza si printr-o buna aderenta, atat la contactul cu pielea, precum și cu materialul mănușilor.

Mâner din spumă

Datorită utilizării acestui material, producătorii au reușit să obțină o greutate mai mică a setului. Spuma este plăcută la atingere, ar trebui să absoarbă bine umezeala. Parametrii sai buni de izolare inseamna ca isi va face bine treaba iarna. Această soluție este adesea folosită de turiști. Mânerul din spumă moale are un efect pozitiv asupra confortului utilizării chiar și în timpul drumețiilor mai lungi. Mânerul din spumă poate fi găsit de ex. în stâlpii Black Diamond Distance FLZ sau Robens Ambleside.

Ce bețe de trekking sa alegem? Cu mâner de plută

Pluta este un material plăcut la atingere și este bun la absorbția umidității. Are avantaje similare cu spuma și probabil același numar mare de suporteri. Este o soluție bazată pe materie primă naturală. A fost folosit la producerea stâlpilor Black Diamond Alpine Carbon Cork.

Amortizare în bețe de trekking

O prindere confortabilă și sigură este esențială. Cu toate acestea, vânzătorii oferă uneori ceva în plus. Cu siguranță, în această categorie se incadreaza toate sistemele de amortizare. Acestea ar trebui să elibereze articulațiile și, astfel, să mărească confortul utilizării bețelor de trekking. Atunci când decideți care bețe de trekking vor fi cele mai potrivite, ar trebui să luați în considerare și această problemă. Amortizarea aduce multe avantaje, dar vine cu un cost mai mare al betelor și o greutate mai mare a acestora. Stalpii Black Diamond sunt echipati cu sistemul Control Shock, care este conceput pentru a absorbi socurile cauzate de contactul cu terenul denivelat, ca la modelul Black Diamond Trail Pro Shock. Stalpii Masters Scout Antishock au si acest tip de solutie pentru a spori confortul mersului.

Ce bețe de trekking ?

Amortizare Control Shock pe stâlpii Black Diamond. (foto 8academy.ro)

Deci, ce bețe de trekking să alegeti?

Există multe posibilități. Cu toate acestea, înainte de a răspunde la această întrebare, trebuie să ne stabilim nevoile reale și să stabilim suma pe care dorim să o cheltuim pe astfel de echipamente. Dacă tocmai începeti aventura cu trekking, puteți alege modele cu șuruburi, mai bugetare. Pentru persoanele care plănuiesc călătorii la temperaturi diferite, sistemele de blocare externe vor fi o alegere mai bună. Alergătorii vor fi probabil interesați de designul tip sondă. Turiștii care petrec aproape fiecare weekend liber la munte, pot lua în considerare modele cu elemente interschimbabile. Problema alegerii unui mâner este individuală și dictată de confort și obișnuință. Pe de alta parte, amortizorul ar trebui luat in considerare de catre utilizatorii pentru care greutatea echipamentului scade din confortul plimbarii.

Un pas încrezător cu bețe de trekking

Atunci când vă decideți pentru o excursie, merită să luați cu dvs. bețe de trekking. (foto Robens)

Betele de trekking sunt foarte adesea un partener de nedespărțit al excursiilor noastre montane, așa că merită să alegeti bine și să va bucurati de echipamente adaptate nevoilor și așteptărilor dvs.

               

Distribuie

Teme Similare

Site-ul utilizează cookie-uri doar în scopuri statistice. Dacă nu doriți ca modulele cookie să fie instalate pe unitatea dvs., vă rugăm să modificați setările browserului dvs. Prin utilizarea site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Aflați mai multe.