05.05.2023

Talpa Vibram

Probabil că niciunul dintre noi nu își poate imagina sa explorezi zone înalte fără ghete care să garanteze o bună aderență. Această sarcină foarte responsabilă este asumată de talpa Vibram, care poate fi întâlnită la majoritatea modelelor de incaltaminte de munte.

                       

Este un caz tipic când una dintre mărci câștigă atâta popularitate, încât numele său este identificat cu întreaga categorie de produse. Poziția companiei italiene Vibram este atât de puternică, încât apare aproape automat o anumită scurtătură mentală: spui Vibram – si gandul zboara la talpa de ghete de munte. De fapt, aceasta este o mare simplificare. De ce nu ar trebui să echivalăm acești doi termeni cu ceea ce este cu adevărat infama talpă Vibram? Vă invităm să citiți textul.

Talpa Vibram este o piatră de hotar în dezvoltarea industriei…

Cum să descifrez numele Vibram? Acest cuvânt este o combinație a primelor litere ale numelui lui Vitale Bramani – un alpinist, ghid montan și antreprenor italian. Un vizionar care este considerat inventatorul tălpii de cauciuc. Cum i-a venit ideea care a revoluționat outdoorul? Impulsul a fost un accident petrecut în timpul uneia dintre expedițiile lui Vitale Bramani. În 1935, șase dintre prietenii săi au murit încercând să cucerească Punta Rasica. La această tragedie a contribuit încălțămintea care nu era adaptată condițiilor dificile din munți la acea vreme. Astăzi am spune că alpiniștii au fost prost pregătiți pentru o astfel de acțiune. Doar că în acele vremuri, tehnologiile outdoor erau abia la început și soluțiile adaptate nevoilor la munte, pur și simplu nu existau.

Talpa Vibram

Activitățile la munte necesită încălțăminte cu aderență bună (foto: Dynafit).

După acest eveniment trist, Bramani a început să caute un material care să ofere tălpi cu aderență care să garanteze o mai mare siguranță pe traseele de munte. Alpinistul italian a venit cu ideea de a folosi cauciucul vulcanizant pentru producția de tălpi și a convins producătorul de anvelope auto – Leopold Pirelli – să coopereze și să cofinanțeze cercetarea. A fost  o lovitura! Tălpile  inovatoare  dintr-un compus cu aderenta, echipate cu  crestaturi caracteristice si proeminente in forma de cruce, au trecut primul lor test în 1937, în timpul urcarii pe Piz Badile. Așa a fost creată legendara talpă Vibram Carrarmato. Interesant este că acele crestaturi inventate de Bramani la acea vreme, pot fi găsite în ghetei produși și astăzi.

Brandul italian a devenit cu adevărat celebru în 1954, datorită alpiniștilor din Himalaya: Achille Compagnoni și Lino Lacedelli, care, purtând ghete cu tălpi Vibram, au fost primii care au urcat pe cel mai dificil varf  de opt mii metri din lume – K2. Acest succes a contribuit la dezvoltarea rapidă a companiei. Pe tălpile ghetelor a apărut în 1969 insigna galbenă distinctă (sau, după cum sugerează producătorul, aurie), care este un simbol binecunoscut al mărcii.

Talpă Vibram

Talpă Vibram în ghete Montura (foto de Montura).

Talpa Vibram – care a fost fenomenul ei?

Succesul unui italian antreprenor este rezultatul ingeniozității, al norocului, dar și al capacității de a prezice ce va aduce viitorul. Vitale Bramani nu a căutat soluții pentru toată lumea. Ideile sale, contrar tendințelor universale, au fost un răspuns la nevoile unui grup încă restrâns de oameni care sunt cei mai activi. Trebuiau să ajungă la cei a căror pasiune era explorarea zonelor de munte, unde este  mai greu de ajuns. Prima talpă Vibram Carrarmato, datorită selecției adecvate de compuși și a unei benzi de rulare inovatoare, a oferit o aderență fără precedent și a fost destul de durabilă. De asemenea, avea o altă caracteristică importantă: profilul său permitea o autocurățare eficientă a crestaturii, ceea ce sporea siguranța pe potecile noroioase și acoperite cu zăpadă. Bramani este unul dintre precursorii datorită căruia, modesta industrie outdoor a câștigat tehnologie ce i-a dat un oarecare impuls.

Cuvântul Vibram este asociat de ani de zile cu o întreagă categorie de tălpi dedicate ghetelor de munte. Interesant este că această expresie avea un sens similar deja în vremurile Poloniei comuniste. Pe vremea aceea, disponibilitatea ghetelor veritabili de munte pe malurile Vistulei era foarte limitata (iar achizitionarea de produse originale de la fabrica Vitale Bramani trebuia sa fi fost  un miracol). Popularitatea în cauză s-a datorat tălpilor Carrarmato. A fost sursa de inspirație pentru producătorii din diferite părți ale lumii, ceea ce în epoca pre-globalizării nu era un fenomen obișnuit.

Talpa Vibram

Talpa Vibram funcționează bine și pe via ferrata (foto Hanwag).

Talpa Vibram într-o eră a specializării.

Dar Vibram nu este doar Carrarmato. Vitale Bramani nu s-a oprit la inaintarea  tezei că oamenii de munte au nevoie de încălțăminte diferită de cei care frecventează zonele joase. Perioada în care marca italiană a susținut puternic participanții la faimoasa expediție pe varful K2, a dus la noi gânduri. Creatorul brandului a ajuns la concluzia că merită ajustata oferta mai îndeaproape la natura și locul activității montane. De atunci, Vibram operează în outdoor, dar răspunde și nevoilor altor industrii. Dovada este, printre altele, modelul Vibram Security. Talpa exterioară, care oferă aderență acolo unde ar fi de așteptat  sa fie ulei, a fost proiectată în 1967 pentru a îmbunătăți siguranța lucrătorilor industriali.

Dar să ne întoarcem la industria care a început totul. Istoria companiei este plină de evenimente care au lăsat o amprentă clară pe piața de echipamente outdoor de astăzi. Astfel de repere au fost premiera Vibram Grip – talpi de cauciuc extrem de adeziv care satisfac asteptarile fanilor de catarare (1988). Importantă a fost și lansarea primei tălpi cu spumă poliuretanică, responsabilă ptr absorbția șocurilor, în 1990.

Talpa Vibram

Talpă Vibram® Megagrip în ghete Montura (foto 8a.ro).

Talpă Vibram – exemple

Din 1937, familia Vibram s-a dezvoltat catre o dimensiune foarte impresionantă. Astăzi putem întâlni peste 100 (!) tipuri de tălpi cu semn galben caracteristic. Soluțiile gasite de producătorul italian sunt folosite de reprezentanți din diverse domenii. Aceștia includ alergători și jucători de golf, marinari, bicicliști și motocicliști, precum și schiori și muncitori din fabrici. Cu toate acestea, ne vom concentra asupra a ceea ce Vibram are de oferit astăzi iubitorilor de munți și stânci. Mai jos sunt exemple selectate pe care le puteți întâlni când răsfoiți specificațiile ghetelor. Acestea nu sunt toate tălpile cu ștampilă galbenă, ci exemple selectate.

Vibram® Megagrip

Vibram® Megagrip Acesta este un tip de talpă foarte avansat, recomandat în special tuturor acelora, a căror încălțăminte, ca urmare a activității lor, intră adesea în contact cu terenul alunecos. Compusul de cauciuc de înaltă calitate combină cele mai importante două aspecte – aderența și durabilitatea, făcându-l perfect pentru cei ce lucreaza  sau au de-a face cu teren solicitant (exemple de pantofi cu Vibram Megagrip).

Wczytuję galerię

Talpă Vibram® XS Trek

Talpa Vibram, care a fost concepută pentru a răspunde așteptărilor fanilor de trekking, este perfecta pentru teren montan variat, de la poteci forestiere până la stânci solide. Prinde perfect solul la ascensiuni, dar ofera si o mare stabilitate atunci cand trebuie sa incetiniti putin la o coborare abrupta (exemple de pantofi cu Vibram XS Trek).

Vibram® AW Integral

Versiunea Vibram® AW Integral are o bandă de rulare multidirecțională, datorită căreia ghetei cu o astfel de talpă vor oferi o aderență bună pe o suprafață foarte diversă: de la poteci de nisip, prin poteci de pădure întărite, până la poteci ce duc prin pietre sau  teren stâncos (exemplu: Hanwag Tatra II GTX).

Vibram® Mulaz EVO

Talpa Vibram conceputa pentru munti de tip alpin. Trăsăturile distinctive ale acestei tălpi sunt: ​​aderență excelentă si așa-numita zona de urcare, ceea ce facilitează depășirea secțiunilor de stâncă care necesită o precizie mai mare. Acest model a fost pregătit să funcționeze cu crampoane semiautomate (exemplu: Dachstein Grimming GTX).

Vibram® Integral Light

Talpă Vibram în ghetele Hanwag Alverstone II GTX (foto de Hanwag).

Talpă Vibram® Teton+ Zamberlan® P.C.S

Talpa avansata Vibram® Teton+ Zamberlan® P.C.S, care se bazează pe legendara  crestare Vibram® Carrarmato, care trece intotdeauna testul in cele mai dificile conditii.

Conceputa pentru ghete de mare altitudine, adaptata pentru lucrul cu crampoane automate (exemplu: Zamberlan Expert Pro GTX RR).

Vibram® Matterhorn

Aceasta este o construcție specializată folosită la ghetei de mare altitudine. Talpa a fost concepută pentru a garanta o cooperare excelentă cu crampoanele, o izolare termică excelentă și durabilitate. Tehnologia Impact Brake System folosită aici este concepută pentru a asigura o aderență ridicată, chiar și atunci când ghetei nu sunt dotati cu crampoane (exemplu: La Sportiva G5).

Wczytuję galerię

Podeszwa Vibram® Light Approach

Talpa, în care a fost folosit marele cauciuc MegaGrip, va atrage în primul rând iubitorii de stanci. Versiunea Vibram® Light Approach este echipată cu  crestaturi cu o structură diferită. A fost conceputa pentru a menține aderența maximă, indiferent de suprafață. Fata este echipata cu un cauciuc plat, adeziv, responsabil de siguranta la inaintare si urcare. La mijloc a fost plasata o crestare universala, ceea ce va permite sa va deplasati eficient pe diferite terenuri. Partea din spate, în schimb, are un profil care facilitează frânarea în timpul coborârilor mai abrupte (exemplu: Arcteryx Arakys).

Vibram® Spyder II

Spyder II a fost dotat cu  zonă de alpinism,  care vă permite să depășiți trasee ușoare de alpinism. Are adâncituri crestate astfel încât talpa să se curețe singură la mers (exemplu: Scarpa Zen Pro).

Talpă Vibram® MTN Trainer Evo

Special conceputa pentru ascensiuni solicitante. Este extrem de rigida și oferă tracțiune pe diverse tipuri de suprafețe. În special, vă permite să pășiți în siguranță pe praguri stâncoase intalnite pe secțiunile de cățărat. Datorită modelului special al zonei centrale a crestaturii, această talpă se comportă bine și pe via ferrata (aceasta este talpa pantofilor selectați din seria Salewa MTN Trainer).

Vibram® TC5+

Oferă aderență adecvată pe diferite tipuri de substrat. Proeminentele crestaturii în punctele critice și înălțimea redusă, permit picioarelor să aibă un contact bun cu terenul și, în același timp, protejează adecvat împotriva denivelărilor (exemplu: Merrell Cham II).

Podeszwa Vibram

Talpa Vibram este apreciata si de producatorii de ghete de alpinism, in fotografia Ocun Ozone (foto 8academy).

Vibram® XS Edge

Talpa iconică creată în colaborare cu cei mai buni specialiști Vibram și datorită experienței unor alpiniști de top din întreaga lume. Oferă senzația marginilor mici. Acest tip de talpă este foarte rezistent la orice deformații apărute în timpul utilizării sau în contact cu muchiile ascuțite (exemplu: La Sportiva Miura).

Podeszwa Vibram® XS Grip

O talpă cu o mare reputație în comunitatea alpinismului. Nu e de mirare – vorbim despre o continuare a modelului revoluționar care a avut premiera în 1988. Vibram® XS Grip este considerată o versiune universală, oferind o rezistenta adecvata la frecare și performanta buna  chiar și pe muchiile mai mici (pantofi cu talpă Vibram XS Grip).

Vibram® XS Grip2

Aceasta este o versiune îmbunătățită a tălpii Vibram® XS Grip. Este extrem de precisa și ofera rezistenta excelenta la frecare,  atât în ​​timpul antrenamentului pe perete, cât și în timpul testelor efectuate în rocă reală. Versiunea în cauză a fost concepută pentru a functiona chiar și pe muchiile  mai mici (pantofi cu talpă Vibram XS Grip 2).

               

Distribuie

Teme Similare

Site-ul utilizează cookie-uri doar în scopuri statistice. Dacă nu doriți ca modulele cookie să fie instalate pe unitatea dvs., vă rugăm să modificați setările browserului dvs. Prin utilizarea site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Aflați mai multe.