05.01.2023

Mănuși calde, adică ce fel?

Ascunderea în mâneci, frecarea sau suflarea - există mai multe metode de a încălzi mâinile înghețate. Cu toate acestea, niciuna dintre ele nu funcționează mai mult de o clipă. Se spune că este mai bine să previi decât să vindeci, iar cea mai eficientă rețetă pentru mâinile înghețate este să purtati mănuși calde. Întrebare: ce se înțelege prin acest concept oarecum amplu?

                       

Mănuși calde – acestea sunt foarte des solicitate de clienții care se pregătesc pentru înghețuri severe. Doar că un astfel de termen nu este foarte precis, poate duce la neînțelegeri. Mănușile sunt un subiect mult mai complex decât ar părea, iar confortul termic nu este o simplă rezultată a grosimii materialului din care au fost fabricate. Deci, ce ar trebui să cautati atunci când cumparati? Veți afla mai târziu în articol.

De ce ne îngheață mâinile?

Mâinile înghețate sunt o caracteristică nu numai a celor mai mari frigurosi. Această parte a corpului este mai sensibilă la temperaturi scăzute decât altele. Toate din cauza pielii destul de subțiri și a poziției periferice a membrelor în structura corpului. Organismul ne tratează mâinile puțin neglijent, limitând fluxul sanguin și minimizând astfel aportul de căldură atunci când decide că este timpul să protejeze organele interne de răcire. Cei mai mari dușmani ai mâinilor noastre includ: temperaturile scăzute, ploaia și zăpada și vântul pătrunzător.

Mănuși calde – ce le definește?

Mănușile sunt o invenție a perșilor, care doreau să-și protejeze mâinile, expuse la abraziuni în timpul escapadelor cailor, dar ca antidot împotriva frigului, au început să le folosească galii. Mănușile de astăzi sunt semnificativ diferite de strămoșii lor. În primul rând, pentru că producătorii moderni au la dispoziție materiale moderne, garantând proprietăți termice și funcționalitate care nu au fost visate de meșterii care le-au realizat în vremuri străvechi. Va pasă să alegeti mănuși calde? Există mai mulți factori care afectează confortul termic.

Construcție exterioară

Daca va intereseaza manusi cu adevarat calduroase, in primul rand atentie la croiala lor, deoarece constructia este cea care determina in mare masura proprietatile lor termice. Cele mai populare sunt două tipuri extreme: cu două degete și cu cinci degete. Există și versiuni intermediare pe piață. Iată o scurtă descriere a celor mai comune soluții.

Mănuși pentru vreme extrem de rece

Mănușile cu două degete sunt cel mai bun răspuns la înghețurile care piscă. În fotografie Black Diamond Mercury Mitt (foto 8a.ro)

Cu două degete

Cea mai bună protecție împotriva frigului sunt mănușile cu două degete, adică modelele în care patru degete sunt într-o cameră comună și doar degetul mare este separat. Acest aranjament este renumit pentru cea mai mică pierdere de căldură. Totuși, nu uitați să potriviți mănușile la condițiile predominante. In magazinele de echipamente outdoor gasiti modele care vor fi… prea calduroase pentru iernile moderate. Dacă exagerați cu grosimea și obțineți un echipament slab respirabil, mâinile vă pot transpira și mănușile umede își pierd proprietățile izolante.

Gânditi bine înainte de a cumpăra un astfel de model si intrebati-va dacă activitatea dvs presupune efectuarea unor activități manuale destul de precise. Schimbarea farului, reglarea bețelor de trekking sau căutarea in rucsac în timp de popas… – este posibil să aveți o problemă cu astfel de activități, deoarece manusile cu 2 degete nu oferă senzația potrivită. La ce folosesc mănușile extrem de calde dacă trebuie să le scoți din când în când?

Mănușile cu cinci degete distincte garantează cea mai mare libertate de mișcare

Mănușile cu cinci degete separate garantează cea mai mare libertate de mișcare (foto 8a.ro)

Cu cinci degete

La polul opus, sunt mănușile cu cinci degete, care, prin definiție, sunt mai puțin rezistente la îngheț, dar lista activităților care se pot desfășura în ele este cu siguranță mai lungă. Datorită funcționalității mai mari, cei care caută mănuși calde nu ar trebui să le omita. Astfel de mănuși vă vor putea oferi confort termic? Totul depinde de materialele folosite. Această categorie este foarte diversă pe plan intern și veti găsi atât mănuși cu proprietăți termice sporite, cât și modele în care precizia iese în prim-plan.

Mănuși calde și precise

Mănușile cu trei degete Black Diamond Soloist Finger sunt foarte calde și vă permit să „operați” cu echipament turistic. (foto 8a.ro)

Cu trei degete

O soluție de compromis, deși destul de rară, sunt mănușile cu trei degete (cunoscute și sub denumirea de mănuși de tragere). Ultimul nume explică aplicația lor principală, deoarece au fost concepute pentru utilizatorii de arme de foc. Construcția 1 + 1 + 3 garantează proprietăți termice bune și, în același timp, permite tragerea eficientă a declanșatorului. Această idee a intrat și în magazinele de outdoor. Datorită camerei separate pentru degetul mare și arătător, această soluție vă va permite să operați liber pioletul în condiții dificile de iarnă. Mănuși de acest tip se găsesc, printre altele, în oferta Black Diamond.

Cu clapă detașabilă

Această soluție se pretinde a fi un model universal, deoarece în funcție de necesități, mănușile se transformă rapid din mănuși cu cinci degete (permițându-vă să efectuați operații precise) în mănuși calde cu două degete. Acest lucru permite utilizarea unui știft de material care acoperă patru degete separate. Mănușile de acest tip sunt, de exemplu, Trekmates Rigg Convertible Mitts.

Constructie interioara

Alegerea croielii este doar primul pas atunci când cumpărați mănuși. În continuare, merită să le aruncăm o privire mai atentă din interior. Cel mai adesea pe piață puteți găsi mănuși ale căror straturi individuale formează un întreg coeziv. Cu toate acestea, unii producători folosesc brevete interesante. Astfel de soluții includ:

Mănuși călduroase - aveți vreo sugestie?

Manusa cu căptușeală din lână scoasă sau mănușă complet blindată. În fotografie Black Diamond Torrent (foto 8a.ro)

Mănuși cu căptușeală detașabilă

Gerul nu este egal cu gerul, iar iar iarna ne oferă adesea o gamă destul de largă de temperaturi scăzute. Pentru a se adapta mai bine la condițiile predominante, producătorii își echipează uneori produsele cu o inserție termică detașabilă, care poate lua forma unor mănuși independente. Soluția menționată mai are un avantaj important, după „dezasamblarea” mănușilor, piesele componente ale acestora se usucă mai ușor.

Mănuși cu două camere

Soluția care funcționează sub denumirea de „Gore 2 în 1” ar trebui tratată deocamdată ca un fel de curiozitate. Designerii care lucrează pentru GORE au venit cu un brevet constând în echiparea fiecărei mănuși cu două camere separate: de încălzire și de prindere. Punându mâinile în prima camera, avem o izolație mai bună, așa că obținem mănuși calde. Punand mana in camera de dedesubt, vom avea doar un strat izolator in partea superioara, care va reduce usor gradul de protectie impotriva frigului, dar ne va permite sa apucam eficient echipamentul de munte.

Izolație termică

Mănușile de iarnă trebuie să poată reține căldura generată de corp, chiar și la temperaturi ambientale foarte scăzute. Prin urmare, producătorii le echipează cu un strat de material cu proprietăți izolante bune. Datorită unei astfel de bariere de protecție, mănușile pot împiedica răcirea mâinilor. Care material funcționează cel mai bine ca izolator? Companiile care produc echipamente pentru exterior au brevetele lor verificate. În mănuși calde, putem găsi atât materiale naturale, cât și sintetice. Izolatoarele populare includ:

Puf

Este considerat cel mai cald material izolator. Avantajele sale sunt, de asemenea: greutate redusă și capacitatea de compresie extrem de ridicată. Dezavantajele includ o toleranță mai mică la umiditate decât materialele sintetice. Puful de gasca a fost folosit, printre altele, in manusile Nuptse Mitt oferite de The North Face.

PrimaLoft®

A fost creat pentru nevoile armatei SUA, dar și industria outdoor a devenit interesată de proprietățile sale. PrimaLoft® este astăzi unul dintre cele mai populare materiale sintetice care pot fi găsite în mănușile de iarnă. Acest material, din punct de vedere al proprietăților termice, este egal cu puful, în același timp este antialergic și complet rezistent la ciuperci și bacterii. Fibrele sale ușoare și moi sunt renumite și pentru rezistența lor ridicată la umiditate. Materialele sintetice PrimaLoft® au o poziție foarte puternică pe piață. Putem întâlni în produse de la companii precum The North Face și Black Diamond.

La ce altceva să fiti atent?

Știti deja cum ar trebui să arate mănușile dvs calde? Aruncați o privire mai atentă la alte funcționalități care vă vor permite să ajustați complet modelul la nevoile dvs.

Ce mănuși să cumpărați?

Ecuson care informează despre utilizarea membranei BDRY™ (foto 8a.ro)

Impermeabil si respirabil

Apa și transpirația sunt printre cei mai nedoriți oaspeți, deoarece mănușile înmuiate în lichid își pierd rapid proprietățile izolante. Acesta este motivul pentru care producătorii își echipează adesea produsele cu membrane, a căror sarcină este să prevină udarea și să elimine eficient vaporii de apă produși de organism. Cele mai populare soluții utilizate în segmentul mănușilor includ: membrana BDry™ și membrana GORE-TEX®. În mănușile dedicate iubitorilor mai avansați ai activităților de iarnă, puteți găsi GORE-TEX® XCR (oferind o respirabilitate mai bună cu 25% decât GORE-TEX® clasic).

Practicați sport sau sunteți interesat de forme mai active de recreere? Daca da, mizati pe o buna respirabilitate a manusilor, chiar daca ar implica parametri termici mai slabi. Când sunteti în permanență în mișcare, mâinile se vor încălzi mai repede, așa că nu trebuie să țintiți spre cele mai calde modele. Cu toate acestea, renunțarea la o membrană bună ar putea duce la un mic dezastru, deoarece transpirația acumulată este cel mai ușor mod de a îngheța.

Ce mănuși sunt calde?

Manșetele cu opritoare și manchetele sunt o barieră eficientă împotriva zăpezii. (foto 8a.ro)

Protecție împotriva zăpezii

Zăpada pufoasă, proaspata arată fabulos, dar poate fi inselatoare. Și asta pentru că îi place să treacă pe acolo unde prezența ei nu este recomandabilă. Pentru a proteja împotriva oaspeților neinvitați, care după un timp se transformă în apă, unele mănuși sunt echipate cu catarame practice, mansete cu opritoare și manchete speciale. Ele ajută la adaptarea manusii îndeaproape la forma mâinii. Deci zăpada are un acces dificil.

Suport pentru dispozitive tactile

Nicio mănușă nu vă va oferi protecție deplină dacă le scoateți în mod regulat. Așadar, dacă, în ciuda aurei de iarnă, apucati din când în când smartphone-ul, luati în considerare să cumperati mănuși care să  permită operarea dispozitivelor tactile. Tehnologia care satisface așteptările utilizatorilor de telefonie mobilă este dezvoltată de Black Diamond. Și trebuie să recunoaștem că designerii care lucrează pentru producătorul american reușesc să combine destul de bine termicitatea cu precizia excepțională. De exemplu, alegând modelul Torrent, obțineți mănuși care oferă o protecție excelentă în intervalul de temperatură -7 ° / 2 ° C, în care vă veți mișca, de asemenea, liber prin … lumea virtuală.

Mănuși calde – pe care să le alegeti?

La 8a.ro veti gasi manusi adaptate diferitelor conditii termice si tipului dvs de activitate. Pentru a vă ușura alegerea, v-am pregătit mai multe propuneri în 3 game de preț. La crearea acestei liste, am luat în considerare prețurile obișnuite. Cu toate acestea, merită să vizitați magazinul nostru în mod regulat, deoarece mănușile calde pentru bărbați și femei se regăsesc adesea în oferta promoțională sau de vânzare.

Până la 150 Lei

Mănușă Kombi P3 Touch Screen Liner Glove

Pentru cei care caută o mănușă ușoară care să protejeze împotriva frigului moderat. Datorită materialului cald și confortabil ACCU-DRI®, mănușile Kombi P3 Touch Screen Liner Glove garantează o mare libertate de mișcare. Acest model va fi de interes pentru persoanele care folosesc intensiv smartphone-urile. Producătorul a folosit tehnologie care vă permite să operați dispozitive tactile fără a fi nevoie să vă scoateți mănușile.

Cele mai bune mănuși pentru smartphone - Black Diamond Heavyweight

Black Diamond Heavyweight protejează împotriva frigului și permite utilizarea dispozitivelor tactile. (foto 8a.ro)

De la 151 la 250 Lei

Black Diamond Wind Hood Softshell

Gama ultrauşoară Black Diamond Wind Hood Softshell se remarcă în această categorie de preţ. Pentru mai puțin de 250 Lei, puteți cumpăra mănuși care, datorită materialului exterior Pertex® Endurance Shell și izolației PrimaLoft® Gold, oferă o protecție neașteptat de bună împotriva înghețului la greutate redusă (intervalul de temperatură recomandat este: -4° / 4°C). Mănușile Stance au fost concepute pentru a satisface cerințele iubitorilor de efort intens pe vreme de iarnă. Perfect pentru tururi de schi și drumeții mai scurte. Datorită abilităților de compresie peste medie, mănușile se potrivesc cu ușurință într-o husă mică, inclusă în set. Datorită acestui lucru, pot acționa și ca o pereche de rezervă, pentru care va fi mereu un loc în rucsac.

Mănuși pentru iarnă - Black Diamond Stance Glove

Mănușa aparent simple Black Diamond Stance va vor proteja de un îngheț destul de puternic. (foto 8a.ro)

Peste 251 Lei

Pentru cele mai reci zile: Black Diamond Recon Mitt

Black Diamond Recon Mitt sunt manusi cu doua degete, in care cele mai severe ingheturi nu va vor speria. Producătorul recomandă utilizarea lor la -29°/-12°C. O astfel de izolație buna este asigurată de o inserție detașabilă cu izolația de o reputație excelentă, Primaloft® Gold (care este la fel de caldă ca puful, și în același timp rezistentă la ciuperci, bacterii și are proprietăți antialergice). Mâinile  vor fi protejate împotriva vântului, zăpezii și apei printr-o membrană excelentă BDry™, va avea grijă, de asemenea, de climatul potrivit din interior, care este deosebit de important în timpul exercițiilor intense. Avantajul Black Diamond Recon Mitt este durabilitatea ridicată, care a fost obținută prin întărirea părții interioare cu piele de capră.

Încălzirea labei labei - Black Diamond Mercury Mitt

Cu Black Diamond Mercury Mitt, mainile nu se vor raci nici cand mercurul scade sub -20.(foto 8a.ro)

Când și precizia contează: Black Diamond Enforcer

Va concentrati pe zone în care condițiile sunt dictate de iarnă și activitatea dvs necesită precizie ridicată? Pentru astfel de oameni, Black Diamond a creat familia de produse Ice Series, în care unul dintre cele mai calde modele este Enforcer. Acestea sunt mănuși profesionale care sunt alese de iubitorii de alpinism de iarnă sau drytooling. Protecția excelentă împotriva înghețului este asigurată de izolația hidrofobă Primaloft®. Un grad ridicat de respirabilitate și rezistență la apă este atins datorită membranei de încredere GORE-TEX® XCR, iar durabilitatea este asigurată de întăriri din piele naturală și Kevlar® ultradurabil, original. Mănușile au fost concepute astfel încât o parte dintre ele să se suprapună peste manșetele jachetei, ceea ce vă permite să vă izolați complet mâinile de frig.

Mănuși călduroase pentru cele mai reci înghețuri - Black Diamond Enforcer

Black Diamond Enforcer cu cinci degete sunt mănuși care garantează precizie de miscare si sunt pregatite pentru cele mai mari ingheturi. (foto 8a.ro)

Cum să încercati mănușile calde?

Știți deja ce mănuși doriți să încercați? Abordați acest pas cu atenția cuvenită. Amintiți-vă că ar trebui să se potrivească perfect pe mâini. Dacă sunt prea mari, vor începe să alunece, dar vă vor îngreuna și operarea dispozitivelor montane. Când sunt prea mici, pot inhiba aportul de sânge, iar acest lucru va crește senzația de frig. În consecință, pot duce chiar la degerături. Revenind la problema de la care am pornit această analiză – mănușile calde sunt:

  • cele a căror croiala corespunde naturii activității dvs de iarnă;
  • realizate dintr-un material care asigura o buna izolare de frig, dar si impermeabilitate si respirabilitate;
  • protejeaza impotriva vantului rece;
  • au protecție împotriva pătrunderii zăpezii în interior;
  • cele care nu sunt nici prea mari, nici prea mici.
               

Distribuie

Teme Similare

Site-ul utilizează cookie-uri doar în scopuri statistice. Dacă nu doriți ca modulele cookie să fie instalate pe unitatea dvs., vă rugăm să modificați setările browserului dvs. Prin utilizarea site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Aflați mai multe.