02.01.2023

Ce ghetre sa alegem?

Ghetrele sunt prima linie de protecție, iar sarcina lor este să ne izolăm pantofii de lichide și tot felul de solide și să acopere picioarele pantalonilor de trekking.

                       

Deși arată destul de discret, rolul lor este imens, ceea ce se vede clar în lunile de toamnă și iarnă și la începutul primăverii. Există o condiție: trebuie să fie ghetre care să funcționeze strict conform definiției citate mai sus și nu cele care opresc APROAPE totul. Ce ghetre sa alegeti? Avem câteva sfaturi practice pentru dvs.

Ce sunt ghetrele?

Partea din garderoba de trekking în cauză, reprezinta, de fapt, două huse din material textil pentru pantofi (numele este folosit interschimbabil) care înfășoară partea inferioara a picioarelor pantalonilor și acoperă partea de sus a încălțămintei. Construcția este foarte simplă, fără a oferi prea mult spațiu pentru a se afirma creatorilor de modă outdoor. Ar putea părea chiar că toate ghetele sunt… la fel. Cu toate acestea, esenta, ca de obicei, este în detalii. Ce ghetre sa alegeti? Înainte de a răspunde la această întrebare, merită să aruncăm o privire mai atentă la câteva detalii.

Ce ghetre sa alegem
Ghetrele sunt echipament obligatoriu în timpul expedițiilor de iarnă (foto Piotrek Deska)

La ce se folosesc ghetrele?

Într-o glumă ușor „secată”, fiul a verificat rezistența la apă a ceasului scump al tatălui său, turnând apă înăuntru. În timpul activităților în aer liber, proprietarii de încălțăminte de munte sunt expuși la „teste” similare, deoarece nu o protejează împotriva efectelor ploii ce bate de sus, mersului pe o pajiște umedă sau contactului cu zăpadă adâncă. La ce folosește cea mai bună membrană dacă apa (zăpada) pătrunde într-un mod diferit? Așadar, ghetrele protejează uscate picioarele (cracii) și picioarele și acesta este rolul lor cel mai important. Dar nu singurul. Când nu suntem în pericol de a ne uda, ghetrele protejează împotriva pietrelor sau a acelor înțepătoare, care, după ce intră în pantofi, pot face efectiv mersul neplăcut.

Persoanele care folosesc pantaloni cu membrană destul de scump,i se protejeaza de daune mecanice, ceea ce nu este dificil atunci când străbat o pădure deasă sau se luptă cu stâncile aspre. Datorită faptului că ghetrele preiau cea mai mare doză de noroi, ajută la menținerea curată a picioarelor pantalonilor.

Ce ghetre să alegeți: tipuri și scop

Ghetele sunt o invenție extrem de simplă, dar eficientă. Nu e de mirare că pasionații de diverse activități le-au adaptat nevoilor lor. Aici sunt cateva exemple.

Ghete de trekking (turistice)

Cel mai mare grup din această categorie de echipamente sunt husele de pantofi dedicate persoanelor care călătoresc pe traseele turistice. Ghetrele de trekking (ghetrele turistice) fac parte din echipamentul de bază al iubitorilor de călătorii montane, în special al celor care își urmăresc pasiunea indiferent de vreme sau preferă traseele neasfaltate. Lor le vom dedica cel mai mult spațiu în acest text.

Ghetre de alergare

Merită să fiți conștienți de faptul că cercul de oameni care folosesc un sprijin similar nu este format doar din „montani”. Ghetele, deși au o tăietură puțin diferită, sunt din ce în ce mai des folosite de alergători. Ce diferențiază ghetrele de alergare? De regulă, sunt mai mici decât modelele de trekking – adesea chiar foarte „minimaliste”. Deoarece avem de-a face cu activitate dinamică, se pune mai mult accent pe lejeritate și respirabilitate.Pentru siguranța alergătorilor care se antrenează după întuneric, acestea pot fi echipațe cu elemente reflectorizante. Exemple: Ghetră de alergare de iarnă ultrauşoară La Sportiva Winter Running Gaiter, ghetră compactă de alergare Salomon Trail Gaiters Low.

Ce ghetre sa alegem
Ghete de alergare – mai scurte și mai ușoare, dar nu mai puțin importante și utile (fotografie de Piotrek Deska)

Ghetre – alte tipuri

Faptul ca brevetul mentionat mai sus a capatat recunoastere in diverse cercuri, este evidentiat cel mai clar de faptul ca ghetrele se regasesc si in oferta magazinelor cu accesorii pentru biciclisti si pentru … vanatori. Sunt de asemenea, bineînțeles, in dotarea armatei.

Ce ghetre sa alegeti?

Presupunem că nu vă interesează jumătățile de măsură și va așteptati ca husele de pantofi să „oprească totul”. Ce ghetre sa alegeti? Înainte de a lua o decizie, acordați atenție la:

Material

La ce să va așteptați de la ghetre? În primul rând, ar trebui să fie impermeabile. La urma urmei, protecția împotriva udarii este sarcina lor principală. Durabilitatea și rezistența la deteriorări mecanice sunt, de asemenea, foarte importante, deoarece ghetrele pot fi expuse la contactul cu zăpada înghețată, aspră, cu pietre dure sau cu dinții de raci. Respirabilitate bună? Fără îndoială, va avea un impact pozitiv asupra confortului, dar – dacă ghetele de trekking sunt în orbita intereselor noastre – nu este atât de important încât să o includem ca prioritate. Avantajul pe care îl putem simți în timpul drumețiilor lungi la munte este greutatea redusă. Ghetrele ușoare sunt mai confortabil de purtat pe picioare; sunt mici atunci când sunt împachetate, vor incapea mai ușor într-un rucsac.

Cele mai populare versiuni sunt ghetrele realizate în întregime din materiale sintetice. Se disting prin rezistență ridicată la apă și rezistență la abraziune. Unii producători, pe lângă impermeabilitatea de nivel înalt, promit și o respirabilitate destul de bună. Cum să combinați aceste două proprietăți? Aici nu va fi nicio surpriză. Membranele vin în ajutor, in frunte cu o  adevărată stea – laminatele cu logo-ul GORE-TEX® (gheterul înarmat cu o astfel de membrană ar trebui să aibă în nume abrevierea GTX). Cu toate acestea, trebuie să plătiți mai mult pentru cea mai bună impermeabilitate combinată cu o respirabilitate solidă. Dacă plănuiți excursii de iarnă cu crampoane, merită luată în considerare achiziționarea de ghetre cu membrană, deoarece un moment de neatenție la plasarea unui picior înarmat cu țepi metalici poate duce la deteriorarea permanentă a membranei valoroase.

Așa este soarta ghetrelor încât, protejând alte elemente de îmbrăcăminte de munte, se expun la daune. Unii producători încearcă să remedieze astfel de cazuri prin întărirea pieselor sensibile cu materiale cu durabilitate sporită (exemplu: ghetre Extremities Novagaiter GTX cu inserții din Cordura puternic).

Ce ghetre sa alegem
Ce ghetre să alegem când mergem la drumeții în crampoane? Uneori este mai bine să nu ispitești soarta și să alegi un model fără membrană. (fotografie de Piotr Deska)

Ce ghetre să alegeti: scurte sau lungi?

Ghetrele variază și în lungime. Vânzătorii oferă de obicei modele care ajung până la jumătatea gambei, dar și cele care ajung aproape până la genunchi. Există și versiuni care scapă de tipare similare, evadând în minimalism. Ce ghetre sa alegeti?

Modelele scurte (de exemplu, Black Diamond Cirque) funcționează bine în timpul excursiilor de vară și când dorim să reducem greutatea și dimensiunea echipamentului montan. Ghetre precum Kohla Adventure Light vor atrage adevărații minimalisti care preferă călătoriile de vară în pantofi josi. Versiunile mai lungi (cum ar fi: Tatonka Gaiter 420HD sau Climbing Technology Prosnow Gaiter) sunt necesare iarna, când sunt așteptate zapezi mari.

Dar situațiile care se află undeva la mijloc? Prioritățile personale trebuie stabilite aici. Ghetrele scurte sunt caracterizate de: pret mai mic si un rucsac mai usor si mai putin umplut, ghetrele lungi – o gama mai completa de protectie.

Oferta producătorilor include și ghetre de expediție, gata să facă față celor mai grele condiții. Exemple de astfel de ghetre includ Trekamates Nevis GTX Gaiter.

Ce ghetre sa alegem
Ce ghetre sa alegeti? Lungi sau puțin mai scurte Totul depinde de unde și când intenționați să faceți drumeții. (foto Rab)

Ghetre pentru copii

Producătorii oferă ghetre în diferite dimensiuni. Se mai intampla ca acest tip de protectoare sa fie reglabile, deci este mai usor sa le prindeti pe picioare. In mare, nu există nicio distincție între modelele de bărbați și cele de damă; in schimb, pe piață găsiti versiuni dedicate celor mai tineri iubitori de munte (de exemplu, modelul Trekmates Junior Dry Gaiter).

Punerea ghetrelor

O potrivire buna a ghetrelor este un element extrem de important in intregul puzzle, deoarece determina protectia eficienta impotriva apei si a aditivilor nedoriti. Fixarea este de obicei în două etape. Protecțiile din material textil sunt puse pe picioare și atașate de pantofi.

Atașarea piciorului

După ce ați pus protectorul pe picior, fixați-i cele două capete împreună. Husele de pantofi sunt cel mai adesea echipate cu:

ZIP

După cum sugerează și numele, ZIPul are reputația de atașare rapidă. Cu toate acestea, fiabilitatea sa variază. Acordați o atenție deosebită calității de construcție a acestui articol. Cel mai sigur este să evităm soluțiile ieftine, acolo unde bănuim că acest element ar fi putut cădea victima economiilor producătorului, care au scăzut semnificativ prețul final al produsului. Unele încuietori tind să înghețe în caz de îngheț sever. Altele se blochează atunci când sunt expuse la umezeală.

Dacă ne hotărâm asupra unui model cu fermoar, va mai fi o problemă de rezolvat: unde vrem exact dispozitivul de fixare? Persoanele care preferă un mod confortabil de a se îmbrăca, de cele mai multe ori decid asupra ghetrelor cu fermoar în față. În acest aranjament, montarea este mai probabil să fie deteriorată sub influenta rezistenței la zăpadă și să capteze umezeala atunci când încuietoarea se deschide puțin. Plasarea elementelor de fixare in spatele gheturilor elimina riscurile mentionate mai sus, dar nu garanteaza un astfel de confort la punerea protectoarelor.

Velcro

Elementele de fixare cu velcro sunt rezistente la temperaturi scazute, care pot fi folosite ca suport pentru fermoare, dar si ca element de prindere independent. Este un astfel de Velcro capabil să facă față sarcinii? Producătorii de top oferă ghetre în care acest sistem funcționează perfect. Mai mult, se intampla ca Velcro sa fie atât de puternic, încât trebuie să te lupți cu ele când le desfaci. 😉 La fel ca fermoarele, acestea pot fi amplasate în diferite părți ale protectorilor, iar cele mai convenabile sunt modelele cu Velcro atașat în față. Uneori, Velcro este susținut suplimentar cu nasturi sau butoane apăsate.

Ghetele cu velcro de calitate îndoielnică s-ar putea să nu-și îndeplinească funcția, iar indreptarea constantă a părților protectorului care se despart între ele, poate scoate din sarite si cel mai liniștit turist. Prin urmare, nu recomandăm să experimentați cu sistemele oferite de producătorii care își plasează produsele pe raftul cel mai de jos.

Extractoare

Marginile superioare și inferioare ale protectorului sunt de cele mai multe ori echipate cu extractoare/mansete cu opritor. Acestea permit o ajustare mai precisă a circumferinței ghetrelor la forma picioarelor, datorită căreia zăpada, pietricelele sau apa nu vor intra înăuntru.

Ce ghetre sa alegem
Închiderea cu velcro înseamnă rapiditate și confort. Atâta timp cât este de bună calitate (foto: Extremities)

Atașare la încălțăminte

Pentru ca ghetrele să nu alunece de pe picioare în timpul drumeției, acestea trebuie strânse corespunzător. Acest lucru se realizează prin intermediul unui cârlig atașat la trecerea șiretului și strângerilor, adică curele sau șnururi care trec peste tălpile pantofilor. Aceste din urmă elemente, din cauza contactului cu solul, sunt expuse la o uzură mai rapidă, așa că înainte de a face o achiziție este bine să verificați din ce sunt făcute. În primul rând, acordați atenție prinderilor cu un cablu metalic. Dacă găsim produse de pe un raft inferior, pregătite pe baza de aliaje de calitate puțin mai scăzută, putem fi siguri că rocile dure vor sfărâma fibrele destul de repede și – mai rău – fragmentele ascuțite ale cordonului vor actiona brutal asupra pantofilor. Astfel de riscuri sunt cel mai bine de evitat.

Ce ghetre sa alegeti? Pentru cei care caută echipamente care să reziste ani de zile, avem un mic indiciu: merită să căutați ghetre în care clemele să poată fi scoase și înlocuite.

Cum se întrețin ghetrele?

Ghetele, datorită funcției lor, sunt adesea foarte noroioase, așa că poate exista tentația de a scăpa de problema murdăriei intr- o mașină de spălat. Totuși, aceasta nu este cea mai bună idee. Spălarea automată cu detergenți poate avea un efect negativ asupra rezistenței ulterioare la apă a ghetrelor. Va fi mult mai sigur să le clătiți cu apă călduță. În cazul murdăriei mai dificile, puteți folosi o perie delicată. Unele ghetre necesită impregnare.

Ce ghetre sa alegem
Ghetrele bune costă în jur de 200 Lei (foto de Kohl)

Cât costa?

Ce ghetre sa alegeti? Indicatorul calității este prețul, motiv pentru care vă sfătuim să nu ajungeți la modele care sunt neașteptat de ieftine. Trebuie să cheltuiti cel puțin 100 Lei pe ghetre care vor îndeplini efectiv misiunea specificată în nume. În valoare de aproximativ 150 Lei, puteți cumpăra deja produse verificate, de la companii de renume.

Persoanele care doresc să sporească suplimentar confortul utilizării, profitând de beneficiile membranei, trebuie să ajungă puțin mai adânc în buzunare. Pentru modelele înarmate cu GORE-TEX®, de obicei trebuie să plătiți aproximativ Lei PLN (deși găsim și ghetre, al căror preț depășește Lei PLN).

În sfârșit, v-am pregătit un mic rezumat, care conține modele mai interesante și prețurile acestora. De remarcat faptul că aici operam cu sume regulate, care nu țin cont de numeroase promoții și reduceri Merită să verificați prețurile actuale, deoarece acestea pot fi mai mici.

Stuptuty i ich specyfikacja:

MODELTIPAPLICAREMATERIALGREUTATEDISTINCTIVEPRET NORMAL
Climbing Technology Prosnow Gaiterinalti– drumeții / trekking

 

– turism montan înalt

S/M: aproximativ 270 g (pereche) / L/XL: 295 g (pereche)Material impermeabil și respirabil / Construcție durabilă / Închidere bună (fermoar, velcro, știfturi)195,60 Lei
Salomon Trail Gaiters Low joase– alergare montanăMaterial foarte elastic / Curea durabilă sub pantof / Oferă protecție suplimentară pentru glezne / Greutate ușoară / Elemente reflectorizante175,00 Lei
La Sportiva Winter Running Gaiterjoase– Alergare la munteGhetrele La Sportiva Winter Running Gaiter sunt prinse cu fermoar YKK®. Un extractor cu un opritor în partea superioară este responsabil pentru stabilitatea lor. O bucla pusa pe talpa pantofilor si alta pe sireturi va fi si ea de folos, asa ca intregul va ramane stabil.224,00 Lei
Black Diamond Cirque joase– drumeții / trekkingDouble-layer 600dMaterial impermeabil / Snur de nailon durabil pentru a merge sub călcâi / Deschidere cu velcro foarte puternic cu un clic suplimentar în partea de jos / Ajustare superioară cu o curea cu cataramă rapidă;247,20 Lei
Extremities Novagaiter GTXinaltealpinism inalt/catarari inalte50% poliamidă, 50% poliester

Membrană GORE-TEX® XCR®


Ghetre Extremities Novagaiter GTX  oferă o durabilitate foarte mare, necesară la deplasarea pe teren montan. Panourile din partea inferioară a protectorilor sunt realizate din legendarul Cordura.309,00 Lei
               

Distribuie

Teme Similare

Site-ul utilizează cookie-uri doar în scopuri statistice. Dacă nu doriți ca modulele cookie să fie instalate pe unitatea dvs., vă rugăm să modificați setările browserului dvs. Prin utilizarea site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Aflați mai multe.