19.04.2023

Cum să urcăm pe Muntele Kazbek – o expediție către varful de cei cinci mii m, subestimat

Unul dintre cele mai înalte vârfuri ale Caucazului. Pentru mulți dintre noi, primul de cinci mii metri și muntele pentru care ridicăm ștacheta performantelor după Tatra și Alpi. Cunoscut, aparent ușor din punct de vedere tehnic, dar totuși poate să-și arate dinții și să ne verifice abilitățile și pregătirea.

                       

Cum să urcam pe Kazbek? Cum să va pregătiti pentru o astfel de călătorie? În acest articol, se descriu etapele succesive care trebuie depășite în drumul spre popularul vârf. În secțiunea următoare, vom  discuta despre echipamentul necesar pentru a face acest lucru. Vă invit să citiți.

E ușor  sa urci un munte de cinci mii?

Kazbek este uneori descris ca fiind cel mai frumos vârf al Caucazului. De asemenea, este adesea considerat un munte ușor din punct de vedere tehnic. Deși privit din vale, impresionează prin silueta sa, copleșind toți munții din zonă. Nu este nevoie să fii alpinist profesionist pentru a urca pe acest vârf. Și totuși, acesta nu este un munte pe care să-l urcați cu mâinile în buzunare. Kazbek poate fi periculos, mai ales pentru persoanele fără cunoștințe și experiență. Din păcate, i se atribuie opinia  unui urcus ușor, care atrage în fiecare an oameni prost pregătiți.

Pentru mulți dintre noi, acest munte este primul de cinci mii. Deseori – primul vârf înalt. Deci acesta poate fi primul dvs contact cu:

  • altitudine mare, care necesită aclimatizare,
  • slăbiciune a corpului și chiar rău de înălțime,
  • mersul pe ghețar, evitarea crevaselor ghețarilor și asigurarea cu frânghie,
  • echipamente de iarnă precum: crampoane, piolet și frânghie.

Cum să urci pe Kazbek - sau o expediție la subestimatul cinci mii de metri
Kazbek în toată gloria sa (fotografie de autor)

Kazbek este un munte la care poate ajunge un turist experimentat. Dacă aveti în spate cel puțin o experiență de bază de iarnă, puteți ajunge în vârf. Dar, trebuie să aveți practică alpină pentru a o face singur. Aceasta înseamnă că puteți naviga pe ghețar pe cont propriu, puteți opera pioletul,  asigura partenerul și scoate din crevasă. Dacă nu aveti partener experimentat si mergeti singur,  puteti avea necazuri. Într-o astfel de situație, este mai bine să folosiți ajutorul unui ghid.

Când este sezonul pe Kazbek?

Ei bine – sunt organizate expediții de iarnă pe acest munte. Urcarea Muntelui Kazbek este posibilă chiar și în ianuarie/februarie, cu toate acestea, vremea instabilă, vânturile puternice și temperaturile care scad până la -30°C îl vor face o destinație doar pentru alpinistii experimentați  în aventuri de mai multe zile. Dacă va gânditi să ajungeti pe vârf în timpul iernii, trebuie să știti ce faceti și să simtiți la cinci mii de metri ca peștele în apă. Dacă tocmai faceti primii pași în munții înalți – uitati de urcus pe timp de iarnă.

Sezonul potrivit pe Kazbek este vara. În Caucaz, începe în jurul perioadei 10-20 iunie și durează până la jumătatea lunii septembrie, uneori până la sfârșitul lunii septembrie. Vacanta de vara este perioada cu cea mai stabila vreme si cea mai mare frecventa la varf.

Cum să urcati pe Kazbek? Cum se ajunge?

Cunosc oameni care au plecat în Georgia pe uscat, în jurul Mării Negre. Ba, cunosc chiar și o persoană care a venit din Europa Centrală în Caucaz , pe jos. Presupun insa, că aveti calendarul mai limitat și că într-o zi trebuie să va intoarceti la muncă și la familie…

Cu avionul, puteți ajunge cu ușurință în două orașe din Georgia: Tbilisi și Kutaisi. Care este diferenta ? Distanța pe care trebuie să o parcurgeți pentru a ajunge în vârf.

Kutaisi este situat în vestul țării și, deși un zbor cu liniile ieftine, poate părea o opțiune tentantă, veti petrece aproape toată ziua într-o marshrutka, un microbuz înghesuit. Dupa aproximativ 3-4 ore, ajungeti in capitala Tbilisi, unde va veti transfera la Stepantsminda (nume rusesc: Kazbegi). Această a doua etapă ia încă 3-4 ore prin munți, de-a lungul Drumului Militar Georgian, traversând creasta Caucazului Mare. Având în vedere că multe zboruri aterizează în Kutaisi seara, aceasta poate însemna să călătoriti noaptea sau să pierdeti timpul, să stati peste noapte în oraș.

Cminda Sameba în Georgia
Probabil cea mai fotografiată priveliște din Georgia – Tsminda Sameba (fotografie de autor)

Sau poate mai bine la Tbilisi?

A doua soluție este un zbor spre capitala Georgiei, o variantă – după părerea mea – mai favorabilă din punct de vedere al timpului. Aterizarea în zori, veți găsi rapid o legătură marshrutka către Kazbegi, unde veți ajunge în jurul prânzului. Acest lucru vă va oferi timp să explorați zona, să faceți cumpărături, să obțineți combustibil și să vă odihniți înainte de a vă îndrepta spre vârf. Orașul este ultimul loc unde veți găsi un magazin, un bancomat, mai multe restaurante (bune!) și o închiriere de echipament de alpinism. Acolo puteți cumpăra și gaz pentru aragaz.

După ce au ajuns la Stepantsminda/Kazbegi, unii alpiniști pleaca imediat în sus. Cu toate acestea, este mult mai bine să vă odihniți și să petreceți prima noapte în oraș. Veți găsi acolo multe pensiuni, iar prețul cazării nu va depăși 50 de lari. Folosiți prima zi pentru a respira, a face ultimele cumpărături și a obține informații despre condițiile actuale.

Probleme formale

În masivul Kazbek, nu sunt necesare permise  pentru a începe activitățile montane. Este adevărat că activăm în zona de frontieră cu Rusia (mai exact Osetia), dar nu se cere nicio formalitate. Nu există , din fericire,  sisteme de „permis” atât de comune în Himalaya din Nepal.

Cu toate acestea, asigurarea poate fi o problemă importantă. În cazul  lui ,,cinci mii,, trebuie să aveti o polita de sport extrem care să acopere evacuarea  cu elicopterul și  operarea la peste 5.000 de metri. În practică, există multe companii care oferă astfel de polite, dar merita  luate in considerare cele dedicate muntenilor, de exemplu Austrian Alpenverein – OEAV. Cu toate acestea, amintiți-vă că în Georgia, în caz de urgență, „elicopterul” poate apărea cu o întârziere de 1 zi sau mai mult.

Wejście na Kazbek - trasa
Traseu către Kazbek (foto: Google Earth)

Cum să urcati Kazbek?

Urcarea spre vârf începe de la Kazbegi, la 1800 m deasupra nivelului mării.

1. Kazbegi – Biserica Sfintei Treimi (Cminda Sameba)

Această primă etapă este cea mai scurtă, deși poate fi descurajantă. Durează 1,5 – 2 ore pentru a urca din oraș spre Biserica Sfânta Treime (Cminda Sameba) vizibilă în vârf. Silueta templului este unul dintre cele mai fotografiate motive din Georgia, îl veți găsi pe jumătate din cărțile poștale și în fiecare album, este, de asemenea, un obiectiv obligatoriu  în excursiile prin țară. Primii pași cu un rucsac greu pot fi dificili, traseul este simplu, dar destul de abrupt și dupa aproximativ 400 m în sus, ajungeti direct la clădirea mănăstirii.

Dacă doriți să evitați această porțiune, puteți închiria o mașină care să vă ducă în acest loc. Conducerea pe un drum îngust de munte durează o jumătate de oră, costul închirierii unei mașini 4×4 este de 50-70 de lari.

Drumeție la Kazbek
Prima etapă a drumului este destul de abruptă, urcă aproximativ 400 m (fotografie de autor)

2.  Biserica Sfânta Treime – Stația Meteo

Dupa  biserica, poteca devine ceva mai blândă. Poteca duce spre nord printr-o șa largă a trecătorii, dincolo de care începe ascensiunea lentă. Acum aveți câteva ore de urcat spre vârf, care iese ocazional din spatele crestelor înierbate. Deși nu există semne, este imposibil să te pierzi. În această secțiune, calea către Kazbek este o drumeție constanta în sus. Dupa aproximativ 3-4 ore veti ajunge intr-un punct caracteristic, care este Pasul Arsza (alt. aprox. 3000 m). Aici se deschide o priveliste minunata asupra intregului masiv Kazbek, ghetarul Gergeti dedesubt, iar in departare, la poalele muntelui, se vede un mic punct al statiei meteo, care va deveni punct de start. Merită să va opriti  pentru o stationare mai lungă – sau chiar pentru noapte.

De ce pentru noapte, din moment ce nu am ajuns încă în tabăra de bază de sub vârf și mai mult de jumătate din drum este în urma noastră?

Înălţimea

Altitudinea la care va aflati este tavanul unde aerul rarefiat deja se face simtit. Desigur, un salt de 7-8 ore de la Kazbegi direct la Stația Meteo este posibil, dar înseamnă parcurgerea a aproape 2 kilometri pe verticală. O astfel de înălțime va  da dificultăți, iar unii turiști vor fi literalmente doborâți din picioare. Deși sunteți doar la poalele muntelui, merită să începeți cu o bună aclimatizare. Prin urmare, vă recomand cu căldură: petreceți noaptea în zona Pasului Arsza și va veti îmbunătăți semnificativ aclimatizarea în drum spre vârf. De asemenea, veti preveni sa va simtiti rau în bază. Cel mai bun loc de cazare este situat mai jos de pas, chiar lângă acesta veți găsi o sursă de apă.

A doua zi este o coborâre într-o vale mică și apoi o ascensiune de-a lungul unei creste stâncoase spre Ghețarul Gergeți. Această secțiune este o limbă de gheață stabilă, dar fisurată. Vara, o pistă bine bătută trece prin ea, evitând zonele periculoase, dar trebuie să fiti atent. Pot fi necesare crampoane pentru aproximativ 1 kilometru. De cealaltă parte a ghețarului, poteca duce de-a lungul unei pante fragile, deasupra căreia se află Stația Meteo – baza principală de sub Muntele Kazbek. Din pasul Arsza ajungem la Statie în aproximativ 4 ore.

3. Statia Meteo

Stația Meteo, spre deosebire de numele său, nu este o stație meteo. Nu este nici măcar o unitate de cercetare. Este o clădire veche, ușor dărăpănată,unde alpiniști georgieni conduc un adapost. Cladirea nu ofera multe facilitati, dar este singura cazare din zona. În interior există camere cu paturi supraetajate (trebuie să vă aduceți propriul sac de dormit și saltea), o sufragerie comună și bucătăria gazdelor. La sosire, trebuie să vă prezentați la ei, să va inscrieti  in cartea de înregistrare și să ocupați un loc într-una dintre camere.

Pretul pentru o noapte in statie este de 40 de lari de persoana. Se poate monta si un cort langa cladire – pretul este mult mai mic: 10 lari pentru fiecare cort. În iulie și august, propriul cort poate fi o idee bună, deoarece este posibil să existe o lipsă de locuri în clădire, iar vecinătatea străinilor din camere poate fi supărătoare: sforăit, iesiri in noapte până în vârf etc. Atracțiile  va pot strica somnul.

Cort sau pat?

Pe de altă parte, cazarea în interior oferă mai mult spațiu și este mai caldă decât un cort. Este posibil să rezervați camera deja în Kazbegi – în acest scop, apelati la informația menționata.

Nu există confort la Stația Meteo. Apa se ia dintr-un izvor (merita sa o fierbeti sau sa o  filtrati), se fierbe pe aragazul propriu, iar toaleta… ei bine, e un pic de soc cultural si aspectul cel mai putin atractiv al vietii la Meteo.

Notă importantă: la Meteo trebuie să fiti 100% autosuficient. Nu există nicio modalitate de a cumpăra gaz sau mâncare aici.

Statia este un loc unde veti sta mai mult timp. Vârful este la aproximativ 1.350 de metri deasupra, ceea ce este mult prea mult pentru a urca imediat. Ieșirea de aclimatizare este necesară. Este ideal să alocati încă o zi în Meteo pentru o scurtă excursie peste 4.000 de metri. Există două posibilități:

  1. Ieșire spre capelă,  situata pe stanca, la cca 3900 m;
  2. Ieșire de-a lungul ghețarului, pe traseul ascensiunii de mâine, la o altitudine de aprox.4000-4200 m.

Avantajul acestuia din urmă este să recunoasteti traseul pe care îl veti urma în noaptea următoare. Există câteva alte vârfuri în zonă care pot fi urcate  pentru aclimatizare, dar necesită o urcare mai lungă sau o traversare a ghețarilor.

Sanctuarul de sub Kazbek
Capela aflata pe stâncă, la aproximativ 3900 m deasupra nivelului mării. (fotografia autorului)

4. Stația Meteo – Muntele Kazbek

Urcarea spre vârf are loc noaptea. Acesta este cel mai puțin plăcut moment: după un somn scurt, trebuie să va faceti rucsacul, să va îmbracati și să ieșiti în frig și în vânt. Nu există un tarif redus. În condiții bune, durează 10-14 ore pentru a ajunge sus și înapoi. Merită să ajungeti în vârf dimineața, ceea ce înseamnă să plecati în jurul orei 2 dimineața. Vă recomand să vă împachetați echipamentul și să pregătiți un set de haine, astfel încât să fie la îndemână imediat după trezire – cu cât căutarea este mai puțin nervoasă, cu atât mai bine pentru dvs și colegii de cameră. Luați-vă rucsacul, fierbeți apă pentru ceai și luați cel puțin 1 litru într-un termos. Mănâncă un mic dejun consistent și gustos. Nu uitați de lanternă și, mai ales, de haine calde.

În spatele Stației Meteo începe ascensiunea spre ghețar. Mergeti de-a lungul poalelor zidului estic al Kazbekului până treceti de două puncte: Crucea Albă și Crucea Neagră. Puțin mai încolo începe Ghețarul Gergeți. Aici, puneti-va crampoanele, legati-va cu frânghia de partener și pregătetiti-va pioletul.

La început poate părea că terenul nu s-a schimbat deloc, dar acest lucru nu este adevărat, pentru că veti vedea rapid că în loc de stânci, aveti o foaie albă de gheață în jur. Este înșelător de netedă, dar la lumina unei lanterne se văd crăpăturile din ea, unele deschise, altele acoperite de zăpadă. Aceasta este o parte destul de riscantă. Unii oameni sunt tentați să se apropie de peretele de stâncă, dar este periculos din cauza pietrelor care cad de acolo. Când va apropiati de ghețar, puteți vedea urme ale predecesorilor, dar nu sunt un indiciu bun: Gergeți este un ghețar dinamic și modelul crăpăturilor de pe el se schimbă destul de repede. Este mai sigur să te bazezi pe propria experiență și observație decât să urmezi orbește urme vechi.

La ce oră să ieși în Kazbek
Acțiune de noapte pe Muntele Kazbek (fotografie de autor)

Ultima etapa dreaptă

Ieșind din Stația Meteo la ora 2 dimineața, în jurul orei 5 dimineața veți vedea primele raze de soare. In acest moment, echipa ar fi trebuit să ajungă la un platou, la o altitudine de 4400-4500 de metri. În această zonă, ghețarul se extinde, încetând să mai fie un râu de gheață care umple valea, dar o întindere albă fără o structură clară. Platoul este locul unde drumul spre Muntele Kazbek cotește cu aproximativ 90 de grade la dreapta și în sus, îndreptându-se de-a lungul unei creste distincte. Granita cu Rusia trece de-a lungul acestei creste, iar drumul strabate versantul pe panta partii din stanga, pe latura de nord. Traversarea nu este dificilă din punct de vedere tehnic, dar ușor expusa, și cel mai important – este la aproape 1000 de metri deasupra Stației Meteo. Aici se simte clar aerul rarefiat.

Sfatul meu: nu va grabiti in timpul apropierii de ghețarul de mai jos de platou, pentru că tocmai la traversarea de sub vârf veți avea nevoie de forța. De asemenea, psihica. La o altitudine de aproximativ 4.800 m, treceti de o mică barieră de gheață pentru a ajunge la trecătoarea de sub vârf la aproximativ 5.000 m.

Ultima etapă este o urcare abruptă, câteva zeci de metri de pantă cu o înclinare de aproximativ 40°, până la vârful principal. Acesta este ultimul test de forță. Dupa, va așteaptă vârful și bucuria de a ajunge la 5047 de metri!

Vârful este un mic promontoriu parcă suspendat în aer. Pe vreme bună, veti vedea în jur  panorama Caucazului Înalt, inclusiv îndepărtatul Elbrus, o mare de vârfuri albe care se întinde la nesfârșit… și valea Kazbegi de dedesubt, ceea ce va va face să realizati că e doar jumătatea drumului. :).

Riscurile Kazbek
Pe ghețar – aici nu există loc pentru călătorii singuratice (fotografia autorului)

Înapoi la bază

Întoarcerea din vârf se face pe același traseu. Și deși dvs și partenerii dvs veți fi obosiți, ultima etapă necesită prudență sporită obligatotie. În soarele amiezii, zăpada de pe ghețar va deveni mai moale, iar podurile de zăpadă mai puțin stabile, așa că întoarcerea poate fi mai riscantă decât ascensiunea.

Coborârea din vârf durează 4-6 ore. Dacă totul merge bine, vei ajunge la Stația Meteo pe la 12-14. Teoretic, este posibil să împachetati rucsacul și să coboriti la vale până în oraș, dar numai dacă aveti multă forță. În practică, majoritatea alpiniștilor mai stau o noapte în Meteo, iar a doua zi, cu calm, încep coborârea spre Kazbegi.

Cum să urcati Kazbek? Sfat la final

Instruire

Mulți oameni vin la Kazbek ca parte a unei scurte vacanțe, adesea direct din spatele biroului. Deși acest lucru poate fi posibil pentru alpiniștii tineri și antrenați, a nu face exerciții înainte de o expediție poate însemna să nu fiti în formă la ascensiune și să aveti putine sanse  de a urca. Când vă planificați urcarea pe un  munte de cinci mii, merită să vă gândiți în avans la un regim de antrenament permanent. Chiar dacă faceti alergare sau înot – câteva ore suplimentare de exerciții pe săptămână va vor menține în formă și veti preveni contuziile.

Abilități (sau lipsa acestora)

Deseori, se pot vedea la poatele varfurilor Kazbek, Mont Blanc, Elbrus și altele cunoscute, oameni care exersează folosirea crampoanele și frânarea cu un piolet. Pe munții ușori din punct de vedere tehnic, o astfel de învățare rapidă poate fi suficientă, dar într-o situație de urgență reală, este mai bine să aveti anumite comportamente în sânge. Căderea într-o crăpătură, alunecarea partenerului în jos pe o pantă etc. – aici acțiunea ar trebui să fie automată. Dacă nu știti să manevrati echipamentele de iarnă, ar fi bine să învatați înca din România, sub supravegherea unei persoane cu experiență.

Locația Kazbek
Cum să urcati pe Kazbek? Punctul de plecare este Kazbegi – un oraș pitoresc, situat la umbra unui maiestuos munte de cinci mii (fotografie de autor)

Transport cu cai

Pentru a ajunge de la Kazbegi la Stația Meteo și înapoi, este posibil să închiriati un cal pentru a va transporta o parte din bagaje. Aceasta este o mare comoditate, deoarece greutatea transportată este astfel redusă la jumătate. Costul unui astfel de serviciu este de 350 de lari.

Peste noapte pe platou.

Dormitul în Stația Meteo are multe avantaje: acces la apă, spațiu în clădire, un loc pregătit pentru  dormit. Are un singur dezavantaj: în ziua în care ajungeti pe vârf, trebuie să depășiti peste 1.300 de metri altitudine. Pentru a scurta această etapă, dobândind în același timp o mai bună aclimatizare, unele echipe, după ce au rămas în Meteo, își instalează corturile pe plateau Kazbek, la aproximativ 4.450 m. Scurteaza aceasta etapa , dar este un risc. În caz de vreme rea, o tabără atât de avansată nu are protecție împotriva vântului și zăpezii. Campind acolo, trebuie să poți supraviețui în condiții neprietenoase.

Asistenta medicala

Pentru mulți dintre noi, Kazbek este primul munte cu adevărat înalt. Chiar și ajungerea la Stația Meteo poate provoca probleme de sănătate și chiar rău de altitudine. Urmăriți-vă organismul și coborâți dacă este necesar, iar dacă trebuie – nu vă fie teamă să cereți ajutor.

               

Distribuie

Teme Similare

Site-ul utilizează cookie-uri doar în scopuri statistice. Dacă nu doriți ca modulele cookie să fie instalate pe unitatea dvs., vă rugăm să modificați setările browserului dvs. Prin utilizarea site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Aflați mai multe.