28.04.2023

Cum să alegem ghetele de drumeție?

Odată cu popularitatea tot mai mare a sporturilor de munte și dezvoltarea comunității outdoor, există o specializare din ce în ce mai mare în producția de încălțăminte denumită în mod colectiv „turism”. Cum să alegem cea potrivita?

                       

În linii mari, astăzi există încălțăminte concepută pentru aproape orice tip de activitate. Prin urmare, atunci când căutăm un răspuns la întrebarea cum să alegem pantofii la munte, trebuie în primul rând să fim conștienți de faptul că nu există pantofi universali. Atunci când va hotărati asupra uneia sau a două perechi de pantofi pentru munte, vor fi necesare compromisuri, rezultând disconfort în terenurile mai grele sau in condiții meteorologice mai puțin obișnuite. Nu ne referim la situații extreme în general, dar rareori întâlnite de un anumit utilizator. De exemplu, dacă mergem pe trasee în principal vara și toamna, atunci având o pereche de pantofi de munte selectați pentru aceste anotimpuri, iarna va trebui să acceptăm limitările pe care ni le vor pune pantofii de față. Și invers: dacă alegem încălțăminte înaltă de trekking pentru ieșirile de iarnă, cu folosirea crampoanelor, pentru plimbarea pe zăpadă și pe gheață, avem șanse mici de a folosi la fel de satisfăcător aceeasi pereche pe timp de vara fierbinte. Pentru a rezuma această introducere lungă: nu există un pantof pentru toate!

Cum să alegem ghetele de munte – categorii și rigiditatea tălpii

O „treabă” bună în educarea turiștilor referitor la diferențele în construcția și scopul pantofilor a fost făcută cu ani în urmă de compania Hanwag. Prin introducerea unei simple clasificări cu litere în gama A-D, atenția cumpărătorilor a fost atrasă cu câteva decenii în urmă asupra necesității de a alege duritatea potrivită a tălpii pentru diferite tipuri de pământ și diferite grade de înclinare.

Cum să alegem ghetele de drumeție?
Cititi litera!*

Pantofii marcati cu litera A sunt moi, foarte comozi, ideali pentru plimbarile in parc, cei marcati cu litera D sunt destinati alpinistilor, pe teren dificil de off-road. Desigur, undeva la mijloc sunt toți ceilalți pantofi din ce în ce mai puțin rigizi, pentru drumeții ușoare și dificile. Această împărțire simplă și ușor de înțeles, totuși, nu este perfectă, diferențele în construcția pantofului sunt rareori limitate la duritate și o mulțime de articole nu pot fi „puse” atât de ușor. Alți producători (cu puține excepții) practic nu folosesc în prezent această scară de marcare a produselor, deși bineînțeles, își clasifică cumva pantofii de munte.

* prea frumos pentru a fi posibil 😉

Ce fel de pantofi luam pentru munte? Fiecare țară are… un gust diferit

Popularitatea categoriilor individuale variază între țări (care este influențată, de exemplu, de natura lanțurilor muntoase locale). În funcție de tendințele actuale și de strategiile adoptate, producătorii pun un accent diferit pe fiecare dintre ele. Și astfel, căutând prin oferta companiilor germane, vom găsi cea mai largă colecție de modele tradiționale, integral din piele, cu glezna mai înaltă sau mai joasă. Oferta producătorilor italieni va include pantofi plini de culori, cusături non-triviale, combinații de materiale – aici tendința se îndreaptă clar către greutate mai mică și tehnologii noi. Oferta pieței britanice este un clasic din piele în înălțimea „mid” (ghete de munte până la glezne, dar nu prea înalte). Și fiecare dintre acești pantofi se poate întâlni undeva pe traseu, iar proprietarii lor vor fi la fel de mulțumiți de alegere, deoarece modelele cu aspect semnificativ diferit, pot avea proprietăți și caracteristici foarte asemănătoare.

Cizme de munte Montura
Cizmele de munte Montura sunt adevărate bijuterii când vine vorba de design. Nimic nu este „tradițional” aici! (foto 8a.ro)

Este ceva ce știti deja!

Cunoașterea tipurilor și caracteristicilor încălțămintei de drumeție vă permite să restrângeți câmpul de căutare și să le alegeți cele mai potrivite, astfel încât să va asigure maximul de:

 • funcţionalitate
 • comoditate
 • siguranta

A fi conștient de multitudinea de provocări montane și de gama largă de încălțăminte concepută pentru acestea, este primul și pasul cheie pentru a face alegerea corectă. Înainte de a merge la magazin pentru a răspunde la întrebarea, ce pantofi la munte aleg, luați în considerare în avans utilizarea prevăzută a încălțămintei.

 • Ce munți?
 • Ce luni?
 • Excursii ușoare de o zi sau excursii de mai multe zile cu rucsac?
 • Pe ploaie renuntati, sau mergeti mai departe?
 • Sunteti sigur că veti folosi vreodată crampoane sau încercati să exagerati puțin în alegerea pantofilor care se potrivesc cu orice? Sincer!

Când citiți în continuare, vă rugăm să țineți cont de faptul că nomenclatura utilizată pentru categoriile individuale de pantofi este convențională și poate varia în funcție de producător. Cu toate acestea, am încercat să facem clasificarea folosită cât mai simplă și clară, pentru a înțelege diferențele.

BPantofi de munte Hiking / Light hiking

Pantofii din seria Hiking sunt conceputi pentru trasee întreținute și în teren mai ușor. Sunt cel mai adesea realizati din piele de capră mai subțire, adesea asociati cu o gamă largă de țesături sintetice. Se potrivesc destul de ușor pe picior și sunt suficient de flexibili, încât să nu necesite o pregatire specială înainte de a ieși. Pantofii din această categorie sunt proiectați pentru a asigura stabilizarea corespunzătoare a piciorului și protecția în jurul gleznei – deși rareori ajung deasupra acesteia. Acestia trebuie să ofere protecție împotriva prafului, noroiului și condițiilor meteorologice în schimbare (ploaie). Oricât de banal ar suna, ghetele de munte din această categorie necesită:

 • rigidizări adecvate de talpă (ar trebui să fie mai moale, dar nu să se răsucească în lateral; ar trebui să fie flexibilă, dar să nu ofere utilizatorului senzația de pietre pe traseu),
 • sisteme eficiente de amortizare,
 • materiale de cea mai inalta calitate care garanteaza rezistenta la apa, fiabilitate si durabilitate.
Zamberlan Fox cizme ușoare de munte
Zamberlan FOX – exemplu de pantof din seria de drumeții ușoare (sau dacă preferați, categoria A/B, poate B) care ajung până la gleznă, cu membrană GORE-TEX și multe inserții respirabile (foto 8a.ro)

Țesătură? Da!

De foarte multe ori auzim întrebări de la clienții noștri: acest pantof are prea multe cusături? pantoful are prea multe inserții de material? Întotdeauna răspundem că în această clasă de pantofi, acest lucru este de dorit. Pantofii trebuie să fie ușori, nu prea rigizi, foarte respirabili. La urma urmei, nu poți face un model de expediție din fiecare pantof! Totuși, trebuie amintit că încălțămintea din această categorie va fi de obicei prea ușoară pentru condițiile de iarnă și prea moale pentru a purta crampoane (despre riscul ruperii conectorului cramponului din cauza încălțămintei prea moi, cititi  în articolul despre selecția crampoanelor) . Excursie de iarnă pe valea munților – da. Cu toate acestea, abordarea în astfel de cizme în condiții de iarnă mai grele – nu.

cum să alegi cizmele de munte
Hanwag Banks II GTX – un model cu o construcție ușoară în care limba și panourile laterale sunt realizate din material Cordura® extrem de rezistent (foto 8a.ro)

Ce pantofi de munte alegem? Pentru drumeții și backpacking?

Acest tip de încălțăminte este conceput pentru trasee și terenuri mai dificile. Cu siguranță este mai bun pentru excursii mai lungi, de câteva zile. Este fabricat din piele mai groasă, iar atunci când este combinat cu țesătura, este în mod clar mai puternic și mai rezistent la deteriorarea mecanică. Atât talpa, cât și construcția generală a pantofului sunt mai puțin flexibile și asigură o rigidizare mai mare a gleznei. In plus, sunt mai ridicate unele modele, ceea ce pentru unii utilizatori neobisnuiti cu acest tip de croiala inseamna nevoia de „adaptare”. Se poate presupune că pantofii de munte din această serie necesită un pic de preumblare pentru a se adapta pe deplin la forma piciorului.

Scarpa R-Evolution Active GTX cizme de munte
Scarpa R-Evolution Active GTX ca exemplu al seriei Backpacking – un clasic din piele cu partea superioară ridicată, foarte rigidă pentru începători, suficient de rigidă pentru turiștii experimentați. (foto 8a.ro)

Unde și când?

În acest tip de încălțăminte ne putem plimba vara, cu un rucsac mai greu, pe munții de jos, și chiar să mergem pe vârfuri alpine de dificultate medie. De asemenea, iarna, bocancii de munte din aceasta clasa pot fi folositi in Fagaras sau pe varfuri alpine mai usoare. Cu siguranță, modelele din această categorie sunt cele mai versatile pentru un turist montan – și pentru cineva care are planuri montane mai ambițioase. Pentru mulți care caută un răspuns la întrebarea „cum să alegi pantofii de munte?” răspunsul poate fi: concentrează-te pe seria „Backpacking”!

Zamberlan Rolle GTX EVO ghete de munte
Zamberlan Rolle GTX EVO din piele Perwanger de înaltă calitate. Visul unui backpacker. (foto 8a.ro)

Pantofii din această categorie pot fi folosiți cel mai adesea cu crampoane cu curele /cu coș.

Cizme de munte pentru crampoane
O talpă rigidă în mod corespunzător va funcționa bine cu crampoanele. Necesare nu numai iarna, ci adesea primăvara sau toamna, când câmpurile de zăpadă vă pot surprinde în părțile superioare ale munților. Acesta este Zamberlan Vioz (foto 8a.ro)

Cizme de munte Alpine

Ce fel de pantofi de alpinism alegem pentru a parcurge terenuri dificile și variabile la diferite înălțimi? Cu siguranta modele din categoria Alpine. Acestea sunt concepute pentru a oferi protecție și confort în timpul drumețiilor pe termen lung – și în condiții de iarnă (în combinație cu crampoane sau racheti de zăpadă). In majoritatea modelelor din această categorie, puteți urca și în condiții severe de iarnă.

Cizme de munte pentru iarnă - Salewa Vultur GTX
Cum să alegem ghetele de drumeție? Pantofilor din categoria Alpine trebuie să le placă zăpada. Astfel este Salewa Vultur GTX. (foto 8a.ro)

Caracteristici:

 • Avansate din punct de vedere tehnologic, tălpile multistrat utilizează diverse tipuri de rigidizări interne care asigură o stabilizare adecvată și rezistență, atât la torsiune longitudinală, cât și transversală. Un element extrem de important îl reprezintă și sistemele de amortizare sub formă de module și straturi EVA și/sau PU.
 • Construcția feței are rolul de a proteja piciorul împotriva capcanelor de teren și a potențialelor leziuni în cel mai înalt grad, si de asemenea, de a garanta rezistența și durabilitatea pantofului în sine, astfel încât să poată îndeplini cerințele de mers pe termen lung, in conditii obositoare, pe teren greu. Din aceste motive, ghetele de munte din seria Alpine folosesc cele mai groase piei (peste 2,5 mm), adesea întărite suplimentar cu strat de cauciuc.
 • Alte caracteristici distinctive includ o croială mai înaltă, cusături minime, ornamente din piele în jurul gleznei, limbă complet integrată, cârlige diferențiate care alcătuiesc întregul „sistem de șireturi”.

Consecința firească este greutatea crescută, care, combinată cu rigiditatea tălpii și a feței, înseamnă că unii utilizatori, alegând încălțămintea de munte Alpine, vor necesita un fel de „antrenament” înainte de prima utilizare serioasă în domeniu.

cum să alegi cizmele de munte
Cizme din seria Alpine – cu imprejmuire, prindere pentru crampoane semiautomate, cu talpa rigidizata. (foto 8a.ro)

Gdzie i kiedy?

Z powodu wymienionych cech, używanie tego typu butów np. w Beskidach, będzie – delikatnie mówiąc – mało komfortowe (nawet zimą). Również letnie warunki w Tatrach, to zbyt mało dla butów tej klasy. Jednak w czasie tatrzańskiej zimy, czy w wyższych partiach Alp (niezależnie od pory roku) będziemy mogli w pełni czerpać z możliwości tych modeli. Datorită caracteristicilor menționate mai sus, folosirea acestui tip de pantofi, de exemplu, în munții de jos, va fi – ca să spunem ușor – nu foarte confortabilă (chiar și iarna). In zonele mai înalte ale Alpilor (indiferent de anotimp) vom putea folosi pe deplin posibilitățile acestor modele.

Pantofii de munte din această clasă oferă deja posibilitatea utilizării crampoanelor automate sau semiautomate (o soluție mai rară – ceea ce nu înseamnă că este mai rea).

Cum să alegem ghetele de drumeție?
Crampoanele automate sunt mai rapid de încălțat. Se tin bine chiar și atunci când „sapă” trepte pe pământul înghețat. (foto 8a.ro)

Cizme de munte clasa Mountaineering

Pantofii din această clasă sunt proiectați pentru munți înalți, alpinism de iarnă, expediții la mai multe mii de metri și temperaturi scăzute. Prin urmare, ii veti folosi oriunde nu puteți uita de riscul serios de degerare a degetelor de la picioare, chiar și pentru o clipă. Prin definiție, pantofii de mare altitudine (așa s-ar putea traduce denumirea engleză a liniei Mountaineering) sunt purtati în condiții de zăpadă și gheață, în combinație cu crampoane. Până de curând, această categorie era dominată de carcasele din plastic, totuși, dezvoltarea dinamică a noilor tehnologii a permis proiectarea de încălțăminte complet rigidă în acest segment – și mult mai ușoara, asigurând un nivel foarte ridicat de rezistență la apă – și în același timp ” respirabila”.

Caracteristici:

Partea superioară a pantofilor de munte din această grupă este realizată din diverse combinații de piele groasă și țesături sintetice blindate – rezistente atât la daune mecanice, cât și la intemperii. Sunt adesea integrate cu protectorul exterior, iar în interior au izolație suplimentară. Rigizi, blindati, foarte bine acoperiti cu cauciuc, în mod caracteristic „voluminosi” (trebuie să se potrivească nu numai piciorului de alpinist, ci sa lase loc si de șosete – adesea 2 perechi, precum și inserții izolatoare. Mai multe despre alegerea mărimii de acest tip de pantof în articolul unui expert alpinist, Janusz Golab).

Talpa complet tare și elementele de fixare adecvate, vă permit să atașați crampoane automate sau semiautomate. Modelele „mai simple” din seria de pantofi alpini vor fi potrivite pentru condițiile de iarnă pe vârfurile de 4-5 mii m deasupra nivelului mării. Modelele superioare nu mai au nicio restricție. 

Cum să alegem ghetele de drumeție?
Cizme de alpinism de tip mountaineering pentru utilizare in conditii de iarna cu crampoane automate. (foto 8a.ro)

Cum să alegem ghetele de drumeție? Mărturisire

Când vă gândiți cum să alegeți bocancii de drumeție, amintiți-vă că prima și cea mai importantă întrebare la care trebuie să răspundeți este:

Unde și când intenționați să folosiți pantofii?

Specificați tipul de teren și condițiile meteorologice, durata călătoriilor și cantitatea de bagaje transportate. Dacă vă veți concentra pe traseele populare din munții de jos, pantofii ușori și flexibili vor face o treabă grozavă. Cu toate acestea, dacă terenul va fi stâncos și denivelat și aveți un rucsac împachetat la limită pe spate, aveți nevoie de o talpă mai rigidă, care să vă ofere un plus de protecție. Nu încercați cu orice preț să atașați crampoane la pantofii de primăvară-vară din seria Light Hiking, la fel – nu are rost să purtați pantofi de munte blindați din categoria Backpacking pentru o plimbare de vară de o zi cu o sticlă de apă în talie. Urmați principiul: „Poate că poți, dar de ce să te chinui?”

Cizme de munte față in fata cu forma si conditia dvs

Un turist mai experimentat poate fi tentat să aleagă pantofi de trekking dintr-o categorie mai ușoară decât o persoană care tocmai descoperă farmecele turismului montan. Această regulă funcționează chiar dacă merg pe același teren în aceleași condiții meteorologice. In plus, dacă sunteti un începător complet, nu uitati să țintiti „cu o crestătură mai sus” – cizmele de drumeție pe care le alegeti ar trebui să ofere un suport bun pentru picioarele, gleznele, tendoanele lui Ahile și gambele neantrenate. De asemenea, si atunci cand intenționați să vă îmbunătățiți abilitățile în aer liber crescând treptat înălțimea, încărcatura și durata ieșirilor.

Ce pantofi alegem la munte? Asigurați-vă că veti cumpăra pantofi care vă vor permite să va dezvoltati și, de asemenea, care vor avea performanțe conform așteptărilor, atunci când ajungeți la un nou nivel. Amintiți-vă, însă, că nu există încălțăminte „pentru orice”. Prin urmare, nu încercați să forțați să găsiți pantofi care să funcționeze mereu și oriunde. Dacă decideți că abilitățile dvs. depășesc capacitățile și scopul pantofului – cumpărați altul. Acesta este singurul mod de a vă garanta siguranța, confortul lipsa dezamagirilor.

Calitatea pantofilor

Cizmele de munte de bună calitate nu va vor dezamăgi atunci când situatia din teren se complică. Chiar nu vreti să se destrame la mijlocul traseului planificat – posibilitățile de reparație pe teren sunt aproape de zero. Când nu sunteti un expert, este greu să recunoasteti calitatea la prima vedere, mai ales la categoriile mai ușoare, unde piața este inundată de încălțăminte stilizată drept „de munte”. Puteți întâlni astfel de pantofi chiar și în timpul unei „călătorii” la cea mai apropiată piață de ouă sau morcovi. Fiți conștient de faptul că pantofii extrem de ieftini de la un producător necunoscut, echipați cu un „-tex” nespecificat, sunt biletul dvs catre probleme!

Cum se evaluează calitatea pantofului?

Lasati un pic de timp pentru a compara

 • grosimea pielii,
 • calitatea cusăturii,
 • legatura talpii cu partea superioară,
 • evaluarea rigidității tălpii și a straturilor acesteia,
 • verificați tipurile de cârlige,
 • verificați cum este încorporată limba,
 • tăierea la nivelul gleznei etc.

O caracteristică distinctivă excelentă care vă permite să cerneți rapid produsele de pe raftul inferior este și tipul de membrană utilizat. Alegând încălțăminte cu membrană GORE-TEX®, puteți fi sigur că a fost testată nu doar de producător, ci și de WL Gore. Una dintre condițiile licenței este obligația de a pune la dispoziția laboratorului GORE fiecare design nou. Acolo se efectuează teste cu adevărat mortale, astfel încât clientul să primească un produs de cea mai înaltă calitate. Pentru producătorii de pantofi, licența de utilizare a membranei GORE-TEX® este extrem de valoroasă, iar teama de a o pierde înseamnă că nu există loc de compromis.

Cum să alegeti ghetele de munte – un rezumat

Dacă ati ajuns în acest loc, înseamnă că luati în serios interesele montane. Așa că, probabil, veti petrece cea mai mare parte a vacanței la munte în următorii ani. Deci, haideți să facem o mică digresiune: nu vă fie teamă să aveți două-trei modele de pantofi în garderoba de munte. Acest lucru nu va însemna că sunteți risipitor. Dimpotrivă. Acest lucru arată că sunteți conștient de limitările pentru modelele individuale de pantofi. Și având mai mult decât o pereche de bocanci de drumeție, le veti folosi în mod conștient. Nu le veți expune la uzură excesivă sau deteriorări în teren și condiții pentru care nu au fost proiectate. În mod similar, fiind șofer, tot nu sunteti irositor, având două seturi de anvelope – vară și iarnă. Nu doar că sunteti mai în siguranță pe drum, dar factura economică se dovedește a fi mai mică in cele din urmă.

Cum să alegeti ghetele de drumeție? Alegerea pantofilor de munte nu este ușoară, dar în magazin puteți conta oricând pe sfaturi de specialitate (foto 8a.ro)

Cum să alegeti ghetele de drumeție? În mod rezonabil, prudent și conștient!

Ne vedem pe traseu! Si in-afara lui!

               

Distribuie

Teme Similare

Site-ul utilizează cookie-uri doar în scopuri statistice. Dacă nu doriți ca modulele cookie să fie instalate pe unitatea dvs., vă rugăm să modificați setările browserului dvs. Prin utilizarea site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Aflați mai multe.