26.05.2023

Ce să luam la munte?

Unii dintre noi au reușit să se împrietenească cu munții deja la stadiul de „fotoliu”, alții au fost introduși în lumea outdoor de către prietenii de la școală. Sunt și cei care debutează la munte la maturitate. Puteti începe aventura cu munții la orice vârstă. Îndrăgostiți-vă de ei.

                       

Acest articol a fost scris pentru persoane care nu au fost până acum la munte, dar a apărut ocazia de a gusta o astfel de aventură. Și deoarece acesta este un debut destul de târziu, ele trebuie să își completeze cunoștințele de bază într-un mod expres. De asemenea, nu au întotdeauna curajul să-și întrebe colegii cu experiență despre lucruri care pot stârni un zâmbet ironic. Presupunem că nu există întrebări inutile și este mai bine să vă asigurați de două ori, decât să provocați o situație periculoasă mai târziu. Dacă faceti parte dintr-un astfel de grup, după ce cititi acest articol, veti ști ce să luati la munte pentru ca prima ieșire pe traseu să nu provoace frustrare.

Ce să luam la munte
Nu toată lumea își începe aventura cu munții înca in marsupiu. Cei puțin mai în vârstă, care tocmai se pregătesc pentru prima lor călătorie, s-ar putea să se întrebe ce să ia la munte. (foto Deuter)

Munți, dar ce fel?

Înainte de a ajunge la subiect, trebuie să facem un mic „interviu de mediu”. Deoarece sfaturile despre ce să luați la munte vor varia în funcție de alte câteva probleme. Să începem cu scopul călătoriei. Munții sunt un concept foarte încăpător și pot oferi atracții de diferite niveluri de dificultate. Cu toate acestea, presupunem că, deoarece aceasta este prima ieșire pe traseu, nu veti pune ștacheta prea sus.

Merită să începeti aventura în aer liber cu trasee ușoare. Dacă faceti puțină mișcare în fiecare zi și starea dvs este destul de bună, puteți lupta cu dealurile care depășesc ușor 1000 de metri. Aici poate fi dificil, dar în condiții potrivite, astfel de vârfuri sunt realizabile și în timpul unui debut montan. Fagaras? Da, dar doar traseele mai ușoare. Va mai fi timp pentru cele mai înalte vârfuri.

Când sa mergem la munte?

Odată ce prindeti virusul muntelui, este foarte probabil să mergeti la munte indiferent de anotimp. Ei bine, aceasta este muzica viitorului. Cele mai calde luni sunt cu siguranță cele mai bune pentru un debut. Iarna, situația devine mai complicată. Pe măsură ce stratul de zăpadă crește și temperatura scade, cerințele hardware cresc. Munții în timpul iernii pot oferi turiștilor experiențe extreme, chiar și atunci când excursia nu include nicio altitudine super mare. Nevoia de a merge prin zăpadă și temperaturi scăzute – combinația unor astfel de factori a descurajat deja mulți începători care au decis să-și înceapă aventura cu munții la momentul nepotrivit. De asemenea, vara nu este lipsită de amenințări, deoarece furtunile pot fi periculoase. Dacă plănuiti o astfel de călătorie, verificati întotdeauna prognoza meteo în prealabil. Renunțarea la planuri din cauza vremii rele nu va fi o rușine, ci chiar o expresie a responsabilitatii.

Ce să luam la munte?
Ce să luati la munte? Depinde exact unde mergeti și în ce perioadă a anului urmează să aibă loc călătoria. (foto Deuter)

Ce să luati la munte – haine

Să presupunem că prima ieșire pe traseu va arăta standard. Nu intenționați să planuiti atracții suplimentare legate de un traseu prea ambițios sau de condiții meteorologice extrem de dificile. Cum să va pregătiti pentru o astfel de excursie și ce să luati la munte? Să începem cu ținuta. În acest sens, moda montană este extrem de conservatoare – stilul „ceapă” (strat peste strat) este în vigoare de ani de zile și nu pare că cineva va încerca să o schimbe prea curând. Aceasta este o amenajare foarte practică, deoarece oferă mult spațiu de manevră. Dacă în loc de o jachetă groasă purtati două sau trei piese de îmbrăcăminte mai subțiri, veti putea reacționa rapid și eficient la schimbări, prevenind supraîncălzirea sau răcirea corpului dvs.

Susul

Aici, cu siguranță, merită să respectați regulile „cepelor” menționate mai sus. Desigur, numărul de straturi pe care le purtati depinde de vreme. Chiar și atunci când este cald și intenționați să faceți drumeții doar în tricou, amintiți-vă că vremea la munte se poate schimba mai repede decât în oraș și merită să aveți straturile pe care nu le purtați momentan, „depuse” în rucsac. – doar pentru cazul în care apare nevoia. Ce să rețineți când pregatiti partea superioară? Iată câteva indicii:

 • Puneți lenjerie termoactivă pe corp, a cărei sarcină este să îndepărteze umezeala de pe piele. Îmbrăcămintea din materiale sintetice sau lână merinos sau materiale care folosesc fibre de bambus are astfel de proprietăți. Tricourile din bumbac, care absorb umezeala foarte repede, nu vor sa o transmita mai departe si sunt cu siguranta nepotrivite. Dacă ignorați această regulă, este foarte probabil să găsiți o compresă umedă pe spate, o pacoste atunci când mergeți.
 • Următorul strat se numește termic, iar această categorie ar trebui să includă tot felul de hanorace, pulovere și lână. Totul pentru a va încălzi când coloanele de mercur din termometre scad. Acest lucru este foarte probabil dacă luați în considerare regula că temperatura scade odată cu creșterea altitudinii: 0,6 – 1°C la fiecare 100 de metri (deși uneori există și excepții de la această regulă).
 • Stratul exterior, adică cel care va prelua povara protecției împotriva vântului neplăcut (la munte poate sufla destul de bine!) și a precipitațiilor ( trebuie să fiti pregătit pentru ploaie și chiar zăpadă). În această categorie veți găsi jachete softshell (vin într-o versiune cu membrană și fără membrană și oferă protecție împotriva vântului, cu o bună respirabilitate), precum și jachete hardshell (cele mai eficiente în caz de ploaie, dar oferind ceva mai slaba respirabilitate).
Ce îmbrăcăminte pentru munte
La munte, de ani de zile domnește stilul „ceapă”. (foto Arcteryx)

Josul

Deși în fotografiile de arhivă de pe traseele de munte puteti vedea adesea oameni în blugi, să imbracati aceste tipuri de pantaloni la munte, nu va fi o idee foarte bună. Nu fără motiv, în vremurile moderne, în aer liber, blugii au fost înlocuiți efectiv cu materiale moderne, mai ușoare și cu siguranță mai practice. Există o mulțime de soluții pe care turiștii le au astăzi la dispoziție.

Ce pantaloni ar trebui să cautați atunci când plănuiti excursii la munte? Cu siguranță confortabili – cusuti astfel încât să nu restricționeze mișcările. Ținând cont de efortul care trebuie depus atunci când urcăm dealuri, o bună respirabilitate va fi un atu. Vara, o variantă tentantă va fi să purtați pantaloni scurți (sau pantaloni scurți 3/4). Cu toate acestea, trebuie amintit că vântul poate sufla pe creastă sau pe vârf și, prin urmare, sunt binevenite modelele din materiale care protejează mai bine. Cum să unim aceste două probleme?

Va fi o idee bună să cumpărați pantaloni denumiți uneori „2 în 1”, adică cei cu picioare detașabile. Confecționați din țesătură ușoară, respirabilă, cu uscare rapidă, care trec cu ușurință de la scurt la lung, acești pantaloni scurți ar trebui să se descurce bine pentru majoritatea drumețiilor de vară pe teren ușor și vreme bună. Dacă se răcește? Atunci merită să va gânditi la niște „încălzire”. Pantalonii lungi sau jambierele termoactive vor fi perfecti pentru asta. Daca activitatile dvs se vor desfasura in lunile mai calde, mai degraba sariti peste achizitionarea celor mai grosi pantaloni softshell sau a versiunilor izolate, in care cu siguranta veti transpira la temperaturi mai ridicate.

Ce pantaloni să purtați în munți
Pantalonii din materiale moderne au înlocuit efectiv blugii, populari cu ani în urmă, de pe trasee. (fotografie de Marmot)

Accesorii

Ce să luati la munte pentru a va simți confortabil? În acest context, nu puteți uita de „accesorii” mai mici pentru garderoba. Dacă plecati într-o excursie la munte, aveti mereu la dvs un accesoriu adecvat pentru condițiile de afara. Iarna și în anotimpurile de tranziție, va fi o caciula caldă (faptul că primăvara s-a instalas in partea de jos, nu înseamnă că va fi la fel și sus). Ce să imbracati la munte vara? Cu siguranță ceva care va va proteja de razele mai puternice ale soarelui. Este indicat să luați o șapcă sau o pălărie de turist sau o eșarfă Buff. Ultima soluție este cea mai universală. Din eșarfa menționată mai sus – pe lângă accesorii pentru cap – puteți face cu ușurință o eșarfă sau o mască de față.

Tineti cont ca veti sta mult timp afara, iar soarele poate fi deranjant atat vara, cat si iarna. Nu uitați să purtați ochelari de soare și să aplicați o cremă cu filtru adecvat.

În lunile mai reci, nu are rost să mergeti la munte fără mănuși calde (acest articol de îmbrăcăminte este atât de important, încât este recomandat să luati cu dvs o pereche de rezervă). Vara, mănușile pot fi și ele utile, dar de data aceasta nu ca strat de încălzire. Veti privi modelele ușoare cu un ochi mai bland după ceva timp, când va împrieteniti definitiv cu munții și începeti să strabateti trasee cu numeroase lanțuri.

Ce să luați în munți
GORE-TEX® o astfel de insignă demonstrează că membrana legendarului brand W.L.Gore a fost folosită în haine sau încălțăminte. (foto: TNF)

Ce este o membrană?

Cuvântul „membrană” a fost deja menționat în acest articol. Poate că ați auzit de el, iar dacă nu, cu siguranță veți auzi despre el imediat ce veți începe să colectați echipament de munte. Nu este altceva decât o acoperire realizată dintr-o „folie” specială cu micropori, adică găuri suficient de mici pentru a nu permite trecerea picăturilor de apă, dar suficient de mari pentru ca moleculele de vapori de apă să se strecoare. Cum se vor transmite aceste proprietăți pe confortul dvs? Înarmarea hainelor sau pantofilor cu o membrană le face de obicei impermeabile (acesta este cazul îmbrăcămintei hardshell). Pielea  nu numai că va câștiga protecție împotriva picăturilor de ploaie, dar și – ceea ce este la fel de important – poate respira (ceea ce nicio pelerină de plastic de la taraba din piață, în care veti transpira, nu va garanta). Membranele, deși sunt asociate în principal cu așa-numitele hardshells, au fost, de asemenea, folosite în unele tipuri de îmbrăcăminte softshell. Acolo însă sarcina lor este să protejeze împotriva vântului, rezistența la apă nu trebuie să fie la un nivel atât de ridicat.

Rezumând: dacă va pasă de îmbrăcămintea care va rezista vremii ploioase, înzăpezite sau vântului, modelele cu membrană ar trebui să va intereseze, dar dacă respirabilitatea ridicată este prioritatea și sunteti mai puțin îngrijorat că va udati, mai degrabă veti avea nevoie de versiuni în care o astfel de soluție a fost abandonată.

Ce trebuie să luați în munți
Ce să imbracati la munte? Cu siguranță pantofii potriviți – de preferință cu suprafața de sus înaltă și cu talpi bune. (foto Hanwag)

Ce să imbracati la munte – pantofi

Acesta este un element extrem de important al echipamentului montan. Alegerea încălțămintei greșite poate crea o situație periculoasă, chiar și atunci când mergeti pe trasee joase. Amintiți-vă că în timpul plimbărilor pe munte vă veți îndepărta de așezările umane și de realizările civilizației, iar o simplă abraziune, ca să nu mai vorbim de o entorsă, va face mult mai dificilă întoarcerea acasă. S-ar putea să descoperiti că aveti nevoie de ajutor. Deci, ce ar trebui să distingă pantofii pe care îi purtați la prima excursie la munte?

 • Ar trebui să aibă o talpa de munte
  Pe terenul muntos este mai ușor să pierzi echilibrul, iar o cădere de la o înălțime ceva mai mare poate avea consecințe mai grave decât o cădere pe un trotuar din oraș. Talpa bună este esențială!
 • Este bine atunci când au partea superioara mai înalta
  Acest design garantează o susținere mai bună a gleznei (protejează împotriva entorsei gleznei) și va proteja cea mai mare parte a piciorului de contactul cu pietrele. Daca cineva incearca sa va convinga sa purtati pantofi josi, numiti pantofi de abordare (da, nu toti pantofii de munte trec peste glezna!), refuzati politicos. Astfel de modele pot fi mai confortabile și oferă o mai bună circulație a aerului, dar acest tip necesită un picior bine dezvoltat. Nu riscați în această etapă.
 • Ar trebui purtati inainte
  Purtarea pantofilor noi pe traseu vă va crea probleme. Dacă nu doriți să suferiți de besici pe traseu, obișnuiți-vă puțin mai devreme cu pantofii de munte, de exemplu, punând  pantofii cumpărați recent pentru o plimbare în parc.

Daca sunteti in stadiul de a cumpara pantofi de munte, cu siguranta veti fi intrebat si despre membrana (care a fost deja mentionata). Alegerea dvs. ar trebui să se bazeze pe locul și timpul când intenționați să faceți drumeții. Pantofii cu membrană vor funcționa în condiții mai ploioase și iarna. Versiunile fără membrană vor oferi un confort mai mare pe vreme uscată de vară.

[Alegerea pantofilor de munte este un subiect mult mai larg. Pentru cei interesați, recomandăm un articol separat despre acest tip de încălțăminte]

Ce să luati la munte
Nu are rost să luati un rucsac prea mare pentru o excursie de o zi. (foto Gregory)

Ce să luati la munte – alegerea unui rucsac

O excursie la munte nu este o plimbare în parcul orașului. Când mergeti pe un traseu, este întotdeauna bine să aveti câteva lucruri utile la dvs. O punga de la un cunoscut magazin cu reduceri, care apare în multe meme-uri de munte, cu siguranță nu va fi o alegere bună. 😉 Aici este necesar un rucsac drumetie. Dar care?

Dacă aceasta este prima dvs excursie la munte și va gradati emoțiile, alegând un traseu mai scurt, nu exagerati cu capacitatea. Un rucsac mai mic ar trebui să fie mai confortabil și mai practic. Dacă plănuiti o excursie de o zi în munții de jos, un model cu o capacitate de până la 30 de litri ar trebui să fie suficient. O excursie de weekend la cabana? Aici luăm adesea mai multe lucruri cu noi (de exemplu, un sac de dormit sau rezervă de mâncare). Dacă nu intenționați să vă limitați atunci când vă pregătiți echipamentul, un rucsac cu o capacitate de aproximativ 40 – 50 de litri vă va oferi un confort mai mare.Odată ce sunteți stapanit de dorința de a explora munții și începeți să planificați drumeții mai lungi departe de civilizație, atunci un rucsac de expediție va fi la îndemână.

Ce să luati la munte?
Ce să luati la munte? Indiferent de vreme, trebuie să aveti ceva de băut  (foto Esbit)

Ce să luati la munte? Ce să împachetati într-un rucsac?

Dacă ati ales deja un rucsac, este timpul să va gânditi ce să împachetati în el. Atunci când plecati într-o excursie de o zi în sezonul de primăvară și vară și presupunem că obiectivul este munții nepretențioși, rucsacul ar trebui să aibă loc pentru:

Haine, mâncare și băutură

 • Hainele pe care nu le purtați (de exemplu, jachetă de ploaie, jachetă de lână, pălărie… etc).
 • Un termos cu ceai fierbinte (când temperaturile nu sunt atât de plăcute) sau o sticlă de apă sau o băutură izotonică.
 • Ceva de mâncat: în funcție de lungimea traseului și de distribuția punctelor de alimentare pe acesta, acestea pot fi atât gustări mici (de ex. batoane sau jeleuri energetice), precum și mese mai mari (o oala cu mâncare va fi perfecta, vă va permite să luați un prânz de casă pe drum).
 • Telefon + powerbank – la munte trebuie să fiti pregătit pentru diverse situații de urgență, așa că aveti grijă să salvati numărul de urgență al serviciului de urgență montan în smartphone-ul dvs.

Hartă, far, trusă de prim ajutor

 • O hartă este un element esențial al echipamentului fiecărui turist. [Aici vă explicăm elementele de bază ale utilizării unei hărți.] Deși tradiționaliștii vor opta pentru hărți de hârtie (în acest aranjament este utilă și o busolă), tot mai mulți oameni renunță să le ia pe traseu. Alternativa sunt hărți convenabile pe telefon. Atunci când decideți asupra acestei soluții, ar trebui să vă amintiți despre două lucruri: raza de acțiune, care la munte poate fi limitată (de unde și nevoia de a descărca în prealabil harta pe un dispozitiv mobil) și capacitatea bateriei (dar rețeta pentru aceasta este un powerbank). ). Indiferent de opțiunea pe care o alegeți, pentru ca harta să fie utilă, trebuie să știți să o folosiți.
 • Un far (numit și lanterna frontala). Chiar dacă plănuiti să va intoarceti în timpul zilei, nu știti niciodată ce veti întâlni pe parcurs. Copaci daramati, zăpadă sau o scădere bruscă a formei pot strica brutal acest plan. Rătăcirea după întuneric fără o sursă de lumină artificială nu va fi doar inconfortabilă, ci și pur și simplu periculoasă. Farul este o soluție foarte convenabilă, deoarece luminează drumul fără a ocupa mâinile.
 • Trusa de prim ajutor turistic – merita sa o avem in rucsac, chiar si atunci cand mergem la drumetii pe munti mai putin pretentiosi. Până la urmă, se stie de mult ca e bine sa sufli si in iaurt.
Ce să luatila munte? lanterna de frunte
Când planificați ce să luati la munte, merită să vă gândiți și la situațiile de urgență. Farul va permite o întoarcere în siguranță în cazul unei „întârzieri” pe traseu. (foto Gregory)

Ceea ce împachetați este important, dar este important și modul în care vă aranjați echipamentul în rucsac. Ideea este că ar trebui să fie încărcat optim. Înainte de a porni pe traseu, merită să aveți grijă și de reglarea corectă a rucsacului.

Ce să luatila munte? Poate bețe?

În acest moment, ar trebui să amintim betele de trekking, fără de care majoritatea turiștilor moderni nu merg deloc pe traseu. Ce se află în spatele unei atât de mari popularități a acestui brevet – până la urmă – extrem de simplu? Betele, fără îndoială, facilitează mișcarea în zona montană, ameliorând semnificativ genunchii. Cu puncte de sprijin suplimentare, veti fi și mai puțin obosit.

Problema este că trebuie să va obișnuiti într-un fel cu betele. Dacă va plac excursiile la munte, este foarte probabil să va doriti rapid un astfel de echipament. Totuși, când va pregătiti pentru prima excursie și nu știti dacă aventura va continua, nu trebuie să învatați de la început să mergeti cu bete. Va fi timp pentru asta.

[Dacă te întrebi deja ce bețe să alegi, consultă ghidul nostru.]

Ce să luati la munte? bețe de trekking
Ce să luati la munte? Unii oameni nu se mișcă fără bețe de trekking. (foto Garmont)
               

Distribuie

Teme Similare

Site-ul utilizează cookie-uri doar în scopuri statistice. Dacă nu doriți ca modulele cookie să fie instalate pe unitatea dvs., vă rugăm să modificați setările browserului dvs. Prin utilizarea site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Aflați mai multe.