05.05.2023

Care geacă de ploaie?

Vara este, pentru mulți, cea mai plăcută perioadă în munți: pentru că puteți face drumeții lejere, pentru că deseori bate o briză răcoroasă, pentru că, daca chiar plouă, vă uscați rapid la soare. Toamna? Ei bine... Zilele mai scurte, vânturile neplăcute și ploile, dacă apar, nu vor mai fi o evadare răcoritoare de la căldură.

                       

JDacă, în ciuda acestui fapt, nu avem intenția de a renunța la activitățile montane, ar trebui să facem deja o analiză a garderobei înainte de sezon. Una dintre întrebările care apar de obicei în astfel de ocazii este: care geacă de ploaie ne va proteja cel mai bine în caz de vreme rea?

precipitațiile în munți pot fi periculoase
În munți, vremea se poate schimba repede. (fot. Arcteryx)

Ce geacă de ploaie? Impermeabilă sau respirabilă.

Complet rezistentă la vânt și la apă, extrem de respirabilă, extrem de ușoară și foarte confortabilă… acestea sunt caracteristicile gecii ideale. Din păcate, nu găsim modele care să poată obține punctajul maxim la fiecare dintre aceste categorii.

Atunci când alegem geaca, de obicei trebuie să luăm o decizie strategică: dacă dorim ca geacă să reziste la cele mai intense ploi torențiale (caz în care, de obicei, respirabilitatea este puțin mai redusă) sau dacă ar trebui să punem accentul pe o mai bună circulație a aerului (ceea ce poate implica o impermeabilitate puțin mai scăzută).

Alegerea este mai ușoară dacă producătorii oferă următoarele informații:

jacheta de ploaie cu glugă este perfectă pentru pădure
Care geacă de ploaie? Două caracteristici sunt esențiale atunci când alegeți: impermeabilitatea și respirabilitatea. (fot. Columbia)

– Factorul de impermeabilitate

Unitatea creată pentru a determina impermeabilitatea este milimetrul coloanei de apă. Cu cât valorile sunt mai mari, cu atât este mai mare șansa ca hainele să nu se ude în timpul unei ploi torențiale.

Cum interpretați specificațiile? În aer liber, limita acceptată pentru ca un articol de îmbrăcăminte să fie complet impermeabil este de 10.000 mm H2O (aceasta înseamnă că o geacă de ploaie ar trebui să poată face față unei coloane de apă de 10.000 mm care acționează pe 1 m² de material).

Se poate spune că îmbrăcămintea impermeabilă cu acești parametri este deja standard. Cu toate acestea, producătorii de renume nu se culcă pe lauri și, în colecțiile lor dedicate celor mai exigenți amatori de munte, urmăresc valori mult mai mari – uneori depășind 20000 mm H2O.

De ce sunt aceste valori atât de înșurubate? În realitatea montană, ne putem aștepta ca ploaia să cadă cu așa forță? Se pare că specialiștii outdoor încearcă să anticipeze diferite scenarii. Prin urmare, un articol de îmbrăcăminte care oferă cea mai înaltă performanță ar trebui să își facă treaba și atunci când presiunea crește, deoarece – de exemplu – ne-am așezat pe un teren umed și apa este “presată” în membrană.

O jachetă de ploaie este un echipament esențial pentru un alergător
Ce fel de geacă de ploaie alegem atunci când scopul sunt activitățile cu dinamică crescută? În aceste situații, ne orientăm de obicei către modele cu o mai bună respirabilitate. (fot. Arcteryx)

– Indicie de respirabilitatei

Dacă doriți să cunoașteți nivelul de respirabilitate oferit de geaca de ploaie care vă interesează, ar trebui să găsiți în specificații una dintre unitățile prezentate mai jos.

 • g/m²
  Un factor care stabilește cantitatea de umiditate (în grame) care poate depăși bariera oferită de un metru pătrat de material în 24 de ore.

  Aceasta este de obicei de minimum 5000 g/m². Cu toate acestea, pentru activitățile de  munte, cel mai bine este să vă orientați către modele care oferă o respirabilitate de cel puțin 10000 g/m². Pentru activități de o intensitate mai mare decât o simplă drumeție, este o idee bună să alegeți o geacă cu un indice de performanță mai mare de 15.000 – 20.000 g/m².
 • Factorul RET
  Determină rezistența pe care o oferă materialul la vaporii de apă. Cu cât RET este mai mic, cu atât geaca este mai respirabilă. De exemplu, pentru un efort de intensitate moderată, modelele cu un RET mai mic de 13 sunt ideale. Pentru sporturi extrem de dinamice, este indicat să “vânați” modele cu un RET de 6 sau mai mic (cum ar fi jacheta Dynafit Elevation GTX cu un RET mai mic de 4,5).

o jachetă de ploaie este o necesitate într-o drumeție montană
Ce fel de geacă de ploaie alegeti atunci când mergeți la munte? Sunt mai multe opțiuni. (fot. Columbia)

Ce geacă de ploaie? Cele mai populare opțiuni

În lista de mai jos, am inclus cele mai populare soluții care ne pot proteja de ploaie într-o anumită măsură. Deși eficiența lor variază, nu trebuie să respingem complet nici o categorie, deoarece fiecare are un grup mai mult sau mai puțin numeros de susținători.

– Manta din folie

Produsele din folie sunt considerate a fi foarte etanșe, apa nu va pătrunde cu siguranță. În plus, sunt ușoare și ușor de transportat, disponibile în aproape toate pensiunile și ieftine, dar nu putem pretinde că sunt haine de ploaie universale. Dacă trecem cu vederea chiar și durabilitatea lor slabă (să acceptăm că sunt de unică folosință), o altă proprietate ar putea să nu fie acceptabilă. O consecință firească a îmbrăcării “hainelor” din plastic este reprezentată de picăturile de transpirație, care – acoperite de peliculă – nu-și pot găsi în nici un fel ieșirea.

Plasticul este o opțiune de salvare, “declanșată” atunci când vremea se strică și nu sunt disponibile soluții mai eficiente. La acesta ajung mai ales excursioniștii de duminică, slab pregătiți pentru drumeții montane. Cu o mantie de plastic, putem evita contactul cu apa de ploaie, dar este foarte probabil să transpirăm în acelas timp.

Fjord Nansen Traveller pelerină de ploaie poncho
Avantajul pelerinei este că poate fi ascuns un rucsac sub ea. În fotografie aveți modelul Fjord Nansen Poncho Traveller. (fot. 8a.ro)

– Poncho și pelerine

Îmbrăcămintea de ploaie adecvată poate începe din această categorie. Poncho-urile și pelerinele adevărate sunt realizate din materiale mai durabile, cum ar fi nailon sau poliester.

Deși producătorii tind să se concentreze pe impermeabilitate, respirabilitatea este trecută pe planul doi, situația o salvează: croială mai lejeră și – la unele modele – orificii de aerisire. Acestea îmbunătățesc circulația aerului, deși, de obicei, idealul este departe de a fi atins.

În ciuda acestor imperfecțiuni, poncho-urile și pelerinele au încă un număr destul de mare de fani. Acest entuziasm se poate datora sentimentalismului pentru poncho-urile de cercetași din vremurile trecute. Alteori, este vorba de aprecierea funcționalității. Este nevoie doar de câteva mișcări iscusite și atunci si noi, și rucsacul nostru, suntem protejați de picăturile de ploaie (lucru pe care îl vom aprecia dacă nu avem o husă pentru rucsac).

Acest tip de ținută are un avantaj față de geci și din alt punct de vedere: poncho-urile și pelerinele acoperă parțial și picioarele. Mai mult: exploratorii isteți pot transforma astfel de produs într-o prelată. Cu toate acestea, un poncho nu este potrivit pentru orice ieșire. Croiala sa ușor mai lejeră și mai lungă face ca aceasta să se agațe de părțile proeminente pe traseele cu obstacole metalice sau în desiș.

cea mai bună protecție împotriva ploii este oferită de o jachetă hardshell
Ce fel de geacă de ploaie alegem? Cea mai completă protecție este oferită de așa-numitele hardshell-uri. (fot. The North Face)

– Hardshells (geci cu membrană)

Rădăcinile membranei extrem de populară astăzi datează de la sfârșitul anilor 60, secolul XX, când Bob Gore a inventat ePTFE, un material plin de pori microscopici. Suficient de mici pentru a nu permite ca o picătură de apă să se strecoare prin ele, dar suficient de mari pentru a permite vaporilor de apă să iasă. Ideea, patentată de W.L. Gore & Associates, a captat rapid interesul industriei de outdoor, cu care GORE-TEX® este cel mai strâns asociat astăzi.

Materialul inventat de Bob Gore a fost răspunsul perfect la nevoile amatorilor de munte, pentru care modalitățile cunoscute anterior de a se proteja de ploaie erau, de cele mai multe ori, și o sursă de disconfort din cauza transpirației crescute.

Membrana este o soluție de compromis. Pe de o parte, oferă o rezistență ridicată la apă (dar nu impermeabilitate), iar pe de altă parte oferă o respirabilitate destul de bună (deși trebuie reamintit faptul că și cea mai bună membrană va fi întotdeauna o barieră suplimentară în calea evaporării apei de pe corpurile noastre).

Membrana goretex w kurtce z zapięciem na rękawie
Membrana cu emblema GORE-TEX® reprezintă garanția unei calități superioare de ani buni. (fot. GORE)

Ce tip de membrană alegem?

Deși liderul incontestabil al pieței este în continuare GORE-TEX®, mărcile de top oferă, de asemenea, o gamă de soluții proprii care – de exemplu – pot fi găsite sub nume precum: HyVent și DryVent (The North Face), Powertex® (Salewa), Omni-Tech™ (Columbia), MemBrain și NanoPro (Marmot).

Nu putem uita de membrana FUTURELIGHT™ creată de TNF. Acest laminat inovator – potrivit producătorilor – oferă respirabilitate, la un nivel care nu a mai fost disponibil până acum, și, prin urmare, este pregătit să revoluționeze piața outdoor. FUTURELIGHT™ este un patent nou, deoarece și-a făcut debutul în anumite produse selectate din colecția de toamnă 2019. Timpul va arăta dacă acest mod de membrană va fi cu adevărat pe placul amatorilor de munte.

The North Face cu membrană FUTURELIGHT™
Primele colecții cu membrana FUTURELIGHT™ de la TNF au apărut pe piață din toamna anului 2019. (fot. TNF)

Ce tip de laminat să alegeți?

Proprietățile unei membrane sunt un aspect, dar la fel de important este întregul “mediu” în care funcționează. Acest lucru ne aduce la conceptul de laminat, care poate fi descris cel mai simplu ca fiind modul în care membrana este îmbinată cu materialul gecii. În funcție de soluția aleasă pentru un anumit model, vor depinde caracteristicile funcționale importante.

 • L 2 (laminate în două straturi)
  Această soluție a apărut cel mai devreme. Ideea este de a uni stratul exterior și membrana. În interior, laminatul este protejat de un material suplimentar, căptușeala – ceea ce înseamnă că gecile bazate pe această tehnologie sunt, în general, mai grele decât rudele lor hardshell (Exemple de jachete cu membrană de 2L).
 • L 2,5 (laminate cu două straturi și jumătate)
  Acest patent a fost conceput pentru cei care au o tendință sportivă: cicliști, alergători și adepții filozofiei montane “fast & light “.

  Ca și în cazul versiunii L2, membrana este fixată de stratul exterior. Totuși, pentru a reduce greutatea, s-a renunțat la căptușeală, acoperind în schimb interiorul cu un strat protector special.

  Gecile cu acest laminat se disting prin respirabilitatea îmbunătățită și dimensiunea mai mică după împachetare. Dezavantajul lor este durabilitatea limitată, motiv pentru care – dacă intenționați să călătoriți cu un rucsac mai greu sau să acționați pe stânci – este o idee bună să vă gândiți bine la achiziția dumneavoastră. Exemple de jachete cu membrană de 2,5L.
 • L 3 (laminat în trei straturi)
  Gecile cu un laminat în trei straturi au fost concepute pentru a face față unor provocări ceva mai dificile. Soluția constă în lipirea: stratului exterior, membranei și stratului interior. Acest lucru crește semnificativ durabilitatea. Cu toate acestea, produsele cu emblema L 3 vor fi ușor mai grele decât versiunea L 2.5 și nu ne putem baza pe o respirabilitate atât de bună (Exemple de jachete cu membrană de 3L.).
 • Z-liner
  Un patent care este folosit extrem de rar și care se aplică mai mult la gecile pentru oraș sau pentru motociclete. Acesta este format din trei straturi independente: țesătură exterioară, membrană și căptușeală. Unele modele au opțiunea de a detașa membrana, lucru care merită să fie folosit în anotimpurile calde.
 • Laminat fără stratul exterior
  În 2017, au apărut gecile cu membrana GORE-TEX® ACTIVE PRODUCTS with SHAKEDRY™ Technology. Patentul constă în renunțarea stratului exterior, care este înlocuit de membrana GORE-TEX® ACTIV. Rezultatul este un laminat ușor și foarte respirabil, ce menține în același timp o mare rezistență la apă, care – în plus – poate fi foarte ușor uscat. Tot ce trebuie să faceți este să scuturați geaca de apă.

  Asemănător versiunii L 2.5, această propunere se adresează pasionaților de drumeții ușoare, alergători și cicliști. Exemple de jachete cu membrană Shakedry.

kurtki z membraną gore-tex
Membrana respiră cel mai bine atunci când este răcoare și uscat. (fot. GORE)

Când funcționează cel mai eficient membrana?

Îmbrăcămintea cu membrană este folosită pe tot parcursul anului, deși, în mod interesant, eficiența sa nu este aceeași în orice moment. Există persoane care renunță la ea în lunile de vară, deoarece atunci este momentul în care respirabilitatea sa este la cel mai scăzut nivel. Acest parametru ar trebui să se îmbunătățească atunci când se răcorește afară. Magie? Nu, fizica!

În acest caz, avem de-a face cu un proces de schimb de căldură favorizat de diferența de temperatură și umiditate. Dacă efortul nostru este intens și transpirăm mult, în condițiile în care afară este frig și aerul este uscat, schimbul de căldură va fi mult mai bun decât în cazul unei activități mai puțin intense într-o zi caldă, cu umiditate.

Ce mai afectează funcționarea membranei?

La sfârșit, o mică remarcă despre procesul de utilizare în sine. Chiar și cea mai bună membrană nu se va ridica la nivelul așteptărilor sale dacă porii se blochează. Acest lucru este cel mai probabil sa se întâmple atunci când jacheta este murdară sau umedă, așa că este importantă menținerea și impregnarea corespunzătoare.

[Recomandăm articolul “Cum să spălați o geacă cu membrană“?]

performanța membranei este influențată de întreținerea și impermeabilizarea corespunzătoare a jachetei
Performanța membranei este, de asemenea, afectată de faptul dacă geaca este întreținută și impregnată corespunzător. (fot. Marmot)

– Gecile contra vânt (windshirty)

Pentru această categorie de îmbrăcăminte a fost stabilită o altă sarcină ușor diferită: gecile contra vânt sau windshirts, trebuie să fie ușoare și, mai presus de toate, să ne protejeze de vânturile pătrunzătoare. Impermeabilitatea trece pe planul doi, de unde și renunțarea la membrană.

Deși gecile contra vântului nu sunt considerate geci impermeabile, producătorii au introdus soluții care ne permit să ne protejăm de precipitații mai puțin intense. De exemplu, partea superioară, consta din materiale cu o structură densă, susținută de o impregnare DWR (Durable Water Repellent). Astfel, apa se prelinge mai ușor pe material, menținându-l uscat pentru mai mult timp.

Impregnarea nu garantează că nu vă veți uda, dar este în măsură să reziste picăturilor ” atacătoare” pentru o vreme. Prin urmare, câștigăm timp suplimentar, care – în circumstanțe favorabile – ne va permite să ajungem la un adăpost sau la mașină.

Gecile de vânt sunt destul de des alese de drumeții care preferă traseele mai scurte, dens “populate” cu adăposturi. Funcționează bine în situațiile în care doriți să umblați cu ușurință și în care umezeala nu reprezintă un pericol de ore întregi de disconfort.

Acest tip de îmbrăcăminte pentru exterior are, de asemenea, un anumit avantaj față de gecile cu membrană. De obicei, oferă o respirabilitate ușor mai bună, așa că este aleasă de alergători sau cicliști.

softshell cu membrană este perfect pentru un pic de ploaie
Este puțin probabil ca un softshell cu membrană să vă protejeze de o ploaie torențială, dar pentru o ploaie măruntă de obicei este suficient. (fot. Rab)

– Softshelle cu membrană

Softshell-urile au fost inventate pentru persoanele pentru care protecția împotriva vântului și respirabilitatea sunt prioritare, impermeabilitatea fiind trecută pe planul doi. Îmbrăcămintea softshell clasică nu este, prin urmare, un articol de îmbrăcăminte pregătit să reziste la vreme ploioasă. Ei bine, dar a apărut pe piață un produs care poate fi descris ca o inversare a ideii inițiale.

Vorbim despre softshell-uri cu membrană, care oferă o protecție și mai bună împotriva vântului (pentru asta este concepută membrana), dar – în același timp – sunt caracterizate de o rezistență sporită la apă (deși softshell-urile sunt oarecum deficitare în comparație cu îmbrăcămintea tipică hardshell și au tendința de a se uda în cazul unor ploi abundente și prelungite).

Dezavantajul este, cu siguranță, că respirabilitatea este mai slabă decât cea a unui softshell clasic (deși ar trebui să fie totuși mai mare decât cea a unei îmbrăcăminte cu membrană). Atunci când căutați o geacă pentru toamna, merită să căutați în această categorie? Decizia va fi mai ușoară după ce veti citi ghidul nostru cu privire la astfel de softshell-uri.

Ce fel de geacă de ploaie sa alegem? La ce trebuie să mai fim atenți?

Nu materialul din care este fabricată geaca în sine înseamnă totul. Eforturile specialiștilor care dezvoltă membrane din ce în ce mai moderne pot fi ruinate, de exemplu, de o execuție slabă sau de o croială slab gândită. Importante sunt detaliile, iar atunci când încercați să achiziționați o geacă, care să vă protejeze de frig, este important să fiți atenți la:

Jachetă de ploaie The North Face cu cusături cu bandă adezivă
Un laminat bun nu este totul. Detalii precum fermoarele și cusăturile cu bandă adezivă sunt, de asemenea, importante în cazul gecilor cu membrană.. (fot. TNF)
 • Cusături
  Dacă vă doriți impermeabilitate, este esențial să acordați atenție cusăturilor, pentru a vedea dacă acestea sunt lipite. În caz contrar, geaca, chiar dacă este echipată cu o membrană bună, poate fi afectată de infiltrații.
 • Fermoare
  Merită să alegeți o jachetă care folosește fermoare rezistente la apă – cauciucate sau cu benzi de protecție din material textil.
 • Gluga
  Înainte de a cumpăra o geacă, merită să verificați cum se potrivește gluga. Se potrivește bine pe cap, nu strânge și nu reduce vizibilitatea prea mult? Dacă intenționați să purtați o cască, este bine să verificați dacă cele două elemente sunt compatibile.
 • Manșete elastice
  Poate că este un detaliu, dar absența manșetelor elastice mărește posibilitatea ca apa să evite membranele avansate și să pătrundă prin mâneci.
 • Orificii de ventilație
  Dacă doriți o mai bună circulație a aerului, ar trebui să vă intereseze modelele dotate cu orificii de ventilație.
               

Distribuie

Teme Similare

Site-ul utilizează cookie-uri doar în scopuri statistice. Dacă nu doriți ca modulele cookie să fie instalate pe unitatea dvs., vă rugăm să modificați setările browserului dvs. Prin utilizarea site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Aflați mai multe.