15.05.2023

Jachete cu membrană (hardshell)

Este greu de imaginat o escapadă montană, drumeții alpine, alpinism sau excursie cu schiuri fără jachetă de ploaie – chiar și ascunsă într-un rucsac „pentru orice eventualitate”. Elementul său cheie este membrana.

                       

Subiectul acestui articol va fi jacheta cu membrană, un companion indispensabil al drumetiilor noastre. Motivul popularității ei este evident: nimeni nu a venit încă cu o protecție mai eficientă împotriva ploii. Cum este posibil ca hainele hardshell să fie impermeabile și să permită pielii să respire? La ce să fiți atenți când cumpărați și ce parametri să urmați? Vă invităm să citiți!

Ce jachetă de ploaie să alegeți?
Jachetele cu membrană ne protejează eficient de ploaie și permit pielii să respire. (fotografie de Columbia)

Membrana mitică sau ce altceva?

Acesta este un tip special de strat care conține pori – mult mai mici decât picăturile de apă care nu pot pătrunde (rezistență la apă), dar în același timp, mult mai mari decât moleculele de vapori de apă care pot pătrunde prin el (respirabilitate); de exemplu, porii din membrana GORE -TEX® sunt de 20.000 de ori mai mici decât o picătură de apă și de 700 de ori mai mari decât o moleculă de vapori. Membranele impermeabile sunt, de asemenea, rezistente la vânt.

Important este că membranele ca atare nu sunt prezente in outdoor. Avem de-a face aici cu așa-zisele laminate din care membrana este parte integrantă. În funcție de tip, putem distinge laminate:

  • cu două straturi (2L) – membrana este conectată la țesătura exterioară, iar un element suplimentar este o căptușeală „fără legătură”, de obicei plasă. Acest tip de soluție nu mai este foarte popular, iar în modelele tehnice de jachete de munte/alergare/schi turing etc., practic nu există deloc. Cu toate acestea, poate apărea în produsele de turism urban. Dezavantajul său este greutatea și volumul relativ mari după ambalare (datorită căptușelii menționate mai sus).
  • două straturi și jumătate (2,5 L) – membrana este conectată la țesătura exterioară și, în loc de căptușeală, pe membrană se folosește un strat protector foarte subțire (sub forma, de exemplu, a unei plase subtiri, „imprimate”). În termeni simpli, se poate spune că este un laminat redus cu trei straturi, mai puțin „blindat” și durabil, dar ușor.
  • trei straturi (3L) – membrana este combinată cu țesătura exterioară și căptușeala interioară subțire și creează un întreg uniform, durabil. Astfel de jachete se caracterizează de asemenea prin parametri buni, sunt și mai durabile decât laminatele cu două straturi și jumătate.

Jachete cu membrană (hardshell)
Membrana face ca picăturile de ploaie să se depună pe jachetă. (foto: TNF)

Nu doar GORE-TEX®

În acest caz, se aplică regula că „nu tot ce strălucește, este aur”. Dacă vrem să cumpărăm o jachetă cu membrană, ar trebui să fim atenți la parametrii ei specifici – impermeabilitatea și respirabilitatea – și nu doar faptul ca ea exista într-un produs dat. Important este că în prezent există multe membrane diferite pe piață, iar producătorii le laudă de obicei proprietățile. Dar să nu ne lăsăm păcăliți! „Membrana” dintr-o jachetă vânată într-un supermarket nu va funcționa foarte bine. Deci, ce ar trebui să urmarim?

Principalul producător de membrane pentru exterior este W.L. Gore &Associates.

GORE-TEX® este probabil, cea mai recunoscută membrană din lume. Dacă a fost folosita într-o jachetă pe care urmează să o cumpărăm (există mai multe laminate ale acestui brand), putem avea încredere în proprietățile sale. Compania Gore testează produse care au fost echipate cu membrana sa. Acest lucru exclude situațiile în care un producător care cooperează cu această marcă ar folosi laminat GORE-TEX® și material ieftin – care ar putea dăuna proprietăților membranei (în special respirabilitatea ar avea de suferit). Astfel, putem fi siguri că un produs cu eticheta GORE-TEX® îndeplinește standarde înalte.

Dar, dacă nu cunoaștem membrana folosită? Atunci un anumit indicator al calității este compania care a cusut jacheta. Daca este un brand lider cu o pozitie consolidata pe piata si multi ani de experienta in productia de imbracaminte outdoor, putem presupune ca membrana folosita are proprietati bune. Soluțiile proprii si le includ firmele: Marmot (de exemplu, MemBrain, NanoPro), The North Face (de exemplu, HyVent, DryVent), Dynafit (de exemplu, Dynashell 3 Layer), Columbia (de exemplu, Omni-Tech®, OutDry™) sau Salewa (de exemplu, Power-Tex®).

Dacă vom cumpăra o jachetă hardshell ieftină de la un producător necunoscut, cu parametri incredibili, atunci ar trebui să ni se aprindă o lumină roșie. Se poate ca jacheta noastră sa fie ca o jachetă pentru furtună – (probabil) nu se va uda, dar nici nu va respira.

Care hardshell pentru munți
Brandurile de top care produc jachete cu membrană nu sunt inactive, motiv pentru care există atât de multe tipuri de membrane pe piață astăzi. (fotografie de Columbia)

Impermeabilitate si respirabilitate

Apropo de parametri, să explicăm pe scurt despre ce vorbesc aceste cifre folosite de unii producători.

Rezistența la apă este dată în milimetri de coloană de apă – mm H2O. Cu cât este mai mare valoarea acestui parametru, cu atât jacheta protejează mai bine împotriva umezirii, deși cheia pare să fie un număr limită: 10.000 mm H2O. Aceasta este valoarea peste care putem vorbi despre impermeabilitatea totală a unui anumit laminat.

Unitatea care descrie respirabilitatea este g H2O/m2, adică numărul de grame de lichid care vor trece printr-o membrană cu o suprafață de 1 metru pătrat într-o zi. Există aici o relație similară ca și în cazul rezistenței la apă, deci cu cât valoarea este mai mare, cu atât jacheta „respiră” mai bine – adică cea cu 15.000 g H2O/m2 ar trebui să fie mai bună decât cea cu 10.000 g H2O/m2 respirabilitate . Folosim cuvântul „ar trebui” în mod intenționat, pentru că trebuie avută o anumită prudență atunci când vine vorba de membrane ieftine ale producătorilor necunoscuți, astfel încât să nu se dovedească că este doar un truc de marketing. Cu toate acestea, avand asa o varietate de produse de marcă din care să alegeti, acordați atenție acestui parametru. În mod ideal, respirabilitatea nu este mai mică de 10.000 g H2O/m2.

Wczytuję galerię

Coeficient de rezistență la vapori

Al doilea parametru important prin care se determină respirabilitatea laminatelor care conțin o membrană este RET, adică coeficientul de rezistență la evaporare (rezistența pe care laminatul o prezintă vaporilor de apă). Desigur, cu cât este mai mic, cu atât mai bine pentru noi. Va fi analog cu valorile; de exemplu: RET 4 înseamnă că membrana este mai puțin rezistentă la vapori de apă decât cea cu RET 8. Fiecare membrană va avea un grad diferit de RET, de exemplu Gore-Tex Active 3-4; NanoPro 5-5,4; HyVent <7 în funcție de tip; MemBrain 6–8.

Cum să interpretăm astfel de date? Descrierea din tabelul de mai jos poate fi de ajutor.

Gama RETModul de resimtire pentru utilizatorul tipic
0 – 6Confort la efort foarte mare
6 – 13Confort la efort moderat
13 – 20Fără confort la efort intens, confort slab la efort moderat
20 – 30Respirație într-o mică măsură și doar la puțină activitate
 peste 30Lipsa confortului, indiferent de tipul de efort

Pentru ce este acest hardshell?

Înainte de a face o achiziție, să ne gândim la ce vom folosi hardshell-ul și cât de des îl vom purta. Jachetele cu membrană pot fi împărțite în mod convențional în trei tipuri:

1. Jachete cu membrana turistica

Ele nu vor fi folosite în timpul cățărării pe gheață sau al alergării de-a lungul creste, deci nu trebuie să fie versiuni de top. Merită să alegeți un model care să fie caracterizat de parametri corespunzători și, în același timp, să nu cântărească prea mult (presupunem că la acest tip de jachete, nu acesta este parametrul cheie). Astfel de haine sunt utile și în oraș.

Wczytuję galerię

2. Jachete usoare cu membrană

Acest grup poate fi împărțit în două subcategorii.

  • Primele sunt jachetele folosite în timpul activității intense – catarari și alpinism în stilul ușor și rapid, alergare montană, skitouring – în condiții mai dificile. Cei doi parametri cheie sunt, înainte de toate: cea mai mare respirabilitate posibilă (pentru a nu transpira la marș/alergare/mers la vale) și greutatea redusă (pe piață veți găsi modele care cântăresc chiar și 200-350 g!). Un anumit dezavantaj poate fi rezistența mecanică mai mică a acestui tip de jachetă, dar trebuie să rețineți că acestea sunt modele specializate.
  • A doua grupă este formată din jachete „pentru orice eventualitate”, pe care e bine să le aveti la dvs, chiar si intr-o zi calda. Rupturile meteorologice sunt foarte frecvente și de obicei violente, la munte. Se mai întâmplă, ca, de ex în Dolomiți, să apară furtuni după-amiaza. Prin urmare, este rezonabil să vă deplasați într-un softshell sau un tricou fără membrană și să aveți o jachetă în rucsac pentru o posibilă rupere de nori. Deci, se pare că cel mai important parametru aici va fi greutatea redusă și volumul mic al jachetei după ambalare. Abia pe al doilea loc este respirabilitatea, deoarece presupunem că nu vom purta jacheta tot timpul.

Wczytuję galerię

3. Jachete blindate cu membrane

Acestea sunt jachete pentru toate condițiile și pentru toate „sarcinile speciale”. Se vor dovedi utile la munte, la drumeții solicitante, la catarari pe gheață sau alpinism. Într-un cuvânt, oriunde avem nevoie de protecție maximă împotriva ploii, combinată cu rezistență ridicată la deteriorarea mecanică și respirabilitate ridicată (deși mai mică în comparație cu jachetele ușoare pentru activități intense). Acest tip de îmbrăcăminte ar trebui să supraviețuiască tavalirii prin zăpadă sau printre pietre, să fie rezistent la tăieturi, rupturi și abraziuni.

La sfârșit, o remarcă care sună ca un truism, dar care merită subliniată: fiecare jachetă, indiferent de model și utilizare, trebuie să fie complet impermeabilă și să aibă cusături lipite!

Wczytuję galerię

Jachete cu membrană – la ce să fiti atenți?

Cheia este impermeabilizarea și respirabilitatea, dar aceste aspecte au fost discutate mai sus. Croiala corectă este, de asemenea, foarte importantă. O jachetă hardshell modernă este relativ scurtă și are partea dorsala prelungita, care protejează spatele. Ar trebui să fie potrivita pe corp, ceea ce, desigur, nu înseamnă sa fie strâmta. Cu toate acestea, volumul său depinde de activitatea preferată. Dacă sub jachetă va trebui să imbracam nu doar lenjerie termoactivă, ci și un strat solid pentru încălzire (de exemplu, o jachetă cu izolație sintetică, sau stretch și o vestă), să lăsăm puțin spațiu (totuși, nu cumpărați jachete prea mari, pentru că în epoca izolației moderne nu vom avea nevoie de spațiu pentru două „fleece” groase!). Dacă, în schimb, este o jachetă ușoară pentru alergare sau schi turing, aceasta poate fi și mai stramta, deoarece în timpul activităților intense purtăm de obicei doar lenjerie intimă sau un strat izolator subțire dedesubt. Foșnetul în exces de material poate afecta negativ nu numai confortul, ci și psihicul :-). Manșetele din partea de jos a jachetei sunt, de asemenea, esențiale.

Wczytuję galerię

Croiala si cusaturile manecilor

Tăierea și cusăturile mânecilor sunt, de asemenea, importante. Nu pot fi prea spațioase, dar, pe de altă parte, nu ar trebui să restricționeze mișcarea. Este indicat să aveți un ușor exces de material sub axile, datorită căruia jacheta nu vă va dezveli spatele atunci când ridicați brațele. Manșetele reglabile sunt practic standard (o excepție pot fi, de exemplu, jachetele de alergare ultraușoare cu coadă).

Orificiile de aerisire cu fermoar la subrat sunt utile (mai ales în jachete cu trei straturi, blindate).

Este greu de imaginat o jachetă cu membrană fără glugă. Ar trebui să fie prinsa permanent. Orice soluție care constă în ascunderea ei în guler sau posibilitatea detașării acesteia trebuie considerata inutilă și nepractică și măresc doar greutatea și volumul jachetei. Gluga ar trebui sa aiba braturi, iar daca este o jacheta mai tehnica, sa fie suficient de incapatoare pentru a se potrivi cu usurinta peste casca. Cu toate acestea, nu ar trebui să limiteze vizibilitatea. Potrivit ar fi un cozoroc, datorită căruia apa nu va curge pe față.

Jachete cu membrană cu glugă solidă și guler înalt – aceasta este cea mai bună rețetă pentru ploaie sau zăpadă. În imagine: The North Face Summit L5 GTX Pro Jacket LD (foto 8a.ro)

Detalii, detalii, detalii

Merită să acordați atenție fermoarelor, care ar trebui să fie solide și de preferință de firma (de exemplu, de la renumitul brand YKK). Pot fi rezistente la stropire sau acoperite din exterior cu o clapă specială. Ceea ce este important, însă, este banda interioară, care va proteja împotriva pătrunderii vântului și a umezelii, precum și tăietura straturilor interioare la inchidere.

Gulerul înalt este un element care se conectează la glugă. Va funcționa bine în jachetele de expediție, precum și acolo unde va trebui să ne confruntăm cu condiții meteorologice severe (ploaie intensă, rafale de vânt etc.). Merită să fiți atenți dacă capătul fermoarului a fost asigurat, de exemplu, cu un material moale (atunci nu ar trebui să ne zgarie de ex, bărbia).

Două buzunare sunt standard. În cazul jachetelor tehnice, acestea trebuie așezate puțin mai sus, astfel încât să fie ușor accesibile după asamblarea hamului. Dispunerea celor suplimentare (de exemplu, pe piept sau mânecă) depinde de preferințele noastre și de natura activității. Totuși, să ținem cont de faptul că, cu cât numărul de cusături este mai mare, cu atât prin mai multe locuri poate pătrunde apa.

Wczytuję galerię

Este greu de imaginat garderoba unui pasionat de sporturi montane sau spațiale, a unui trekker sau turist, fără o jachetă cu membrană potrivită. Să ne amintim că o adaptare adecvată la activitatea preferată va crește confortul de utilizare, va proteja împotriva condițiilor nefavorabile și ne va ajuta la evitarea surprizelor neplăcute.

[Dacă știți deja totul despre membrane, atunci următorul articol vă va oferi sfaturi despre ce jachetă de ploaie să alegeți.]

               

Distribuie

Teme Similare

Site-ul utilizează cookie-uri doar în scopuri statistice. Dacă nu doriți ca modulele cookie să fie instalate pe unitatea dvs., vă rugăm să modificați setările browserului dvs. Prin utilizarea site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Aflați mai multe.