22.05.2023

Rucsac pentru avion – ce să rețineți când îl alegeți?

Atunci când alegem un rucsac cu care ne propunem să parcurgem traseele montane, criteriile sunt destul de evidente. In primul rand trebuie sa aiba capacitate adecvată, funcționalitate și confort. Situația devine puțin mai complicată atunci când destinația călătoriilor noastre este atât de departe, încât cea mai rezonabilă idee va fi să folosim transportul aerian.

                       

Atunci alegerea noastra trebuie să „se încadreze” în punctele rigide ale regulamentelor companiei aeriene. Deci, dacă subiectul căutării noastre este un rucsac pentru avion, trebuie luate în considerare aspecte suplimentare.

Bagaje pentru avion – divizie

Deși fiecare companie aeriană are propriile reguli de bagaje, există o diviziune universală recunoscută de aproape fiecare transportator. Putem lua două tipuri de echipamente într-o călătorie:

care rucsac pentru avion
Ce rucsac de avion alegem? Depinde dacă căutăm ceva pentru bagaj de mână sau bagaj de cală. (foto Gregory)

– Bagaj de mana

Constă în lucruri pe care le vom lua cu noi la bord. Companiile aeriene aplică aici o serie de restricții pentru a asigura siguranța călătorilor și pentru a menține ordinea în partea de pasageri a avionului. Reglementările conțin prevederi atât referitoare la dimensiunile maxime ale bagajelor, cât și la greutatea acestora, precum și o listă destul de lungă de articole care nu trebuie sa se găseasca într-o astfel de valiză sau rucsac. Produsele cenzurate includ: lichide (în principal cele cu ambalaje de peste 100 ml), precum și unelte, obiecte ascuțite sau  care seamănă, chiar și puțin, cu armele.

De obicei încercăm să luăm la bord lucruri de care avem nevoie în timpul zborului, dar și cele mai valoroase obiecte. De asemenea, cele care necesită tratament delicat. Bagajul de mână include de obicei: documente, electronice sau alimente și medicamente de călătorie.

Pentru a complica, unele companii aeriene introduc o diviziune suplimentară. Călătorilor li se cere să-și separe echipamentul de mână în două părți. Cel mai mare poate fi luat  înainte de îmbarcare pentru a-l depozita în cala de bagaje. Ideea este să transportați doar minimul necesar, ceea ce va usura  ocuparea locurilor și va preveni revărsarea unor obiecte din locul de depozitare al bagajelor.

Rucsac pentru avion
Dacă plănuim o călătorie mai lungă și intenționăm să luăm un rucsac mai mare, va fi necesar să-l trecem la bagaj de cală. (foto Gregory)

– Bagaj de cală (înregistrat)

Aceasta este o opțiune suplimentară pentru care se percepe de obicei o taxă astăzi. Ne despărțim de bagajul de cală la terminal, de unde personalul aeroportului îl duce la cala avionului. Acest lucru are unele avantaje, deoarece din momentul predarii coletului avem mai putine de carat. Cu toate acestea, multor oameni nu le place să se despartă de bagaj de teamă  ca acesta să nu fie tratat cu bruschețe și de teama pierderii (ceea ce, din păcate, se întâmplă pe aeroporturile mari). Ei bine, uneori nu ai de ales, decât să folosești acest serviciu. Acest lucru este ales atât de persoanele care doresc să transporte ceva mai multe lucruri, cat si de cele ale caror echipamente, din cauza reglementărilor de siguranță, nu pot fi primite la bord.

Bagaje pentru avion – nu uitați să verificați dimensiunile!

Deci, care sunt dimensiunile maxime pe care le pot avea bagajele noastre? Informațiile despre acest subiect ar trebui căutate întotdeauna pe site-urile web ale companiilor aeriene individuale, deoarece acestea stabilesc regulile aplicabile la bordul propriilor aparate. De asemenea, companiile diferențiază conditiile pentru cumpărătorii de bilete mai scumpe și mai ieftine. Și pentru că reglementările se schimba des , este bine să verificati datele imediat înainte de călătorie.

– Bagaj de mână – dimensiuni

Despre ce dimensiuni vorbim? Dimensiunile comune includ: 40 x 30 x 20 cm sau 40 x 25 x 20 cm – dacă bagajul trebuie să încapă sub scaun. Pentru bagajele care se depoziteaza in compartimentul de bagaje de  deasupra scaunelor, limita poate fi de 55 x 40 x 23 cm sau 55 x 40 x 20 cm (uneori este posibil  ca ptr astfel de bagaje sa fie necesara achitarea unei taxe suplimentare). Pe lângă dimensiuni, se pot aplica și restricții la greutatea bagajelor transportate.

ce să împachetezi pentru avion
Ce rucsac luam in avion? Bagajul pe care îl luăm la bord nu poate fi prea mare. (foto Gregory)

– Bagaj de cală – dimensiuni

Aici dispar limitările în ceea ce privește capacitatea compartimentului pentru bagaje și înălțimea fotoliului, motiv pentru care companiile aeriene pot stabili regulile puțin mai liber. De exemplu, pe site-ul web al unui anumit transportator, puteți găsi un mesaj destul de laconic că „dimensiunile unui bagaj nu pot depăși 158 cm”. Companiile aeriene low-cost tind să fie mai precise în acest sens, deoarece oferă trei parametri. Unul dintre transportatorii populari a stabilit limita la: 149 x 119 x 171 cm, pentru altul dimensiunile maxime ale bagajelor de cală sunt 119 x 119 x 81 cm. După cum puteți vedea, diferențele pot fi semnificative. În plus, dorim să vă reamintim că merită să citiți și punctele reglementărilor referitoare la greutatea echipamentului transportat.

Rucsac pentru avion – la ce să fiti atent?

Deși în avion sunt luate cel mai adesea, valizele modelate, care se potrivesc perfect în locurile de depozitare, pentru iubitorii de exterior aceasta nu este forma optimă de transport a echipamentului. Urcarea pe munte de mai târziu, cu o astfel de valiză, nu va fi o sarcină ușoară – chiar dacă de obicei are roți. 😉 La munte este nevoie de un rucsac bun, motiv pentru care pasionații de trekking caută o modalitate de a ,,prinde doi iepuri dintr-o lovitura’. Adica au nevoie de un rucsac confortabil care să îndeplinească si criteriile stabilite de companiile aeriene.

Astfel de modele de „compromis” la care se face referire adesea, sunt  denumite rucsacuri de călătorie. Aceste versiuni sunt construite astfel încât să fie mai ușoară deplasarea cu ele nu numai în aeroport, ci și in diferite tipuri de stații. În comparație cu rucsacurile turistice, acestea pot avea un design ceva mai compact, care se va potrivi mai bine în spațiul pentru bagaje.

Rucsac pentru avion – ce capacitate a bagajului de mână?

Ce capacitate a rucsacului ar trebui să avem când ne referim la bagajul de mână? Cel mai sigur este să alegeți o versiune care oferă aproximativ 30 de litri (bineînțeles că pe lângă capacitate verificați și dimensiunile).

Rucsac pentru avion
Înainte de a începe să descoperim trasee în țări îndepărtate, trebuie mai întâi să răspundem la întrebarea: ce fel de rucsac pentru avion cumparam? (foto Gregory)

Dar să nu anulam prea repede versiunile de 40 și 50 de litri. Rucsacurile sunt totusi din material  plastic mai maleabil decât valizele cu carcasă din plastic, așa că puteți alege un model  de rucsac cu o capacitate mai mare, care, la nevoie, in timpul transportului, poate fi puțin redusa . Doar împachetați in el mai puține lucruri .Va puteti folosi și de  ajutorul curelelor de compresie care vor limita spațiul din interiorul rucsacului. Bineînțeles, totul ar trebui făcut cu rațiune și cu  masura.

Rucsac pentru avion – care este volumul bagajelor de cală?

În cazul bagajelor pe care le vom înregistra înainte de check-in, nu trebuie să ne limităm în vreun mod special. Chiar și modelele gigantice cu o capacitate de 100 de litri se vor încadra cu ușurință în limitele menționate aici. Un prim exemplu este rucsacul Gregory Baltoro 95. Dimensiunile unuia dintre cele mai mari modele, produs de un cunoscut brand american, sunt 79 x 43 x 23 cm. Până la limita de 119 x 119 x 81 cm, mai lipseste mult!

Alt exemplu? Pentru comparație, să luăm un alt model mare – Osprey Xenith 88 cu o capacitate de 88 de litri. Dimensiuni: aproximativ 89 x 41 x 44 cm dovedesc ca totul este sub control si aici. Deci, cred că ar trebui să vă concentrați mai mult pe urmărirea limitelor de greutate.

Rucsac pentru avion – brevete care merită luate în considerare

Cerințele companiilor aeriene i-au determinat pe designerii de rucsacuri să caute soluții noi, creative. Iată câteva brevete care sunt concepute pentru a ușura viața persoanelor care folosesc frecvent transportul aerian.

Rucsac de  avion cu sistem de securitate a curea și curelelor de umăr

Un exemplu de model care a fost croit pentru a încăpea cu ușurință în compartimentul de depozitare de deasupra scaunelor este Deuter Aviant Access 38 (disponibil într-o versiune pentru doamne și domnișoare). Pe langa dimensiunile corespunzatoare (aprox. 55 x 35 x 23 cm), are si functia de a ascunde sistemul de transport. Datorită acestui fapt, rucsacul este capabil să semene cu o geantă de călătorie, ceea ce este important în timpul transportului. Compartimentele bine gândite (inclusiv cel pentru laptop) vă vor permite să aveti situatia sub control, indiferent de ceea ce împachetați acolo.

Rucsac de avion cu husă de transport

Un model care va fi perfect pentru transportul aerian este rucsacul de dama Gregory Tribute 40. Ce il distinge? Ei bine, producătorul l-a echipat cu o husă de călătorie 3 în 1. Acest accesoriu extrem de practic îndeplinește trei funcții. În contextul subiectului pe care l-am tratat aici, cel mai important este să protejăm elementele proeminente ale rucsacului. Prin aplicarea husei, protejăm toate centurile și hamurile care sunt expuse la deteriorare în timpul procedurilor din aeroport. Un rucsac pregătit în acest fel este, de asemenea, mai ușor de integrat în portbagajul avionului.

ce să împachetezi pentru avion
Rucsacul pentru femei Gregory Tribute 55 este echipat atât cu o husă de călătorie 3 în 1, cât și cu un rucsac mai mic, detașabil. (foto Gregory)

Pentru ce altceva este această husă? Alte sarcini sunt de a proteja echipamentul împotriva ploii și  împotriva tentațiilor hoților care pot încerca să ajungă la conținutul buzunarelor în locuri aglomerate. Faptul ca acesta este un model dedicat transportului aerian, este evidentiat si de dimensiunile de aprox 55 x 31 x 19 cm. Sunt ceva mai mici decât limitele populare de 55 x 40 x 23 cm și 55 x 40 x 20 cm.

Rucsac pentru avion – modele, cu rucsac detasabil

Dacă avem nevoie de un rucsac confortabil pentru avion, merită să ne gândim la ceva cu o parte detașabilă, care sa fie un bagaj separat. O astfel de soluție poate fi găsită în versiunea mai mare a modelului descris mai sus și anume în rucsacul pentru femei Gregory Tribute 55. Pe lângă marele 3-in-1 Travel Cover, are un rucsac mai mic cu o capacitate de 18 litri si dimensiuni de aprox 47 x 26 x 11 cm, care poate fi detasat si luat la bord ca bagaj de mana.

Ambele brevete au fost folosite și în rucsacul mai mare Gregory Tetrad 75. Alegând acest model, obținem un bagaj de cală destul de încăpător și un rucsac mic, ideal pentru a avea cele mai necesare lucruri în el. Cu toate acestea, după aterizare, puteți combina cele două părți și va puteți duce la munte. Totul va funcționa perfect, ca un rucsac de expediție. De asemenea, este de remarcat faptul că transportul bagajelor în interiorul aeroportului va fi facilitat de un mâner special situat pe lateralul rucsacului mare.

ce bagaje să luați în avion
Un rucsac mic, detașabil este un brevet care funcționează bine în aeroporturi. (foto Gregory)

Husa pentru rucsac de avion

Ce se intampla dacă aveti deja un rucsac care se află în limitele stabilite de companiile aeriene, dar va enervează curelele și bretelele proeminente? Infrastructura aeroportuară poate să nu fie potrivită, deoarece este ușor să il agatam accidental. Pentru a vă asigura că rucsacul nu are de suferit în timpul călătoriei, merită să îl ascundeți în husa de transport pentru rucsac . Desigur, ne dăm seama că nu orice model are în set un astfel de accesoriu. Husele, însă, sunt un lucru dobândit. Putem găsi cu ușurință o versiune potrivită pentru capacitatea rucsacului nostru.

Ce rucsac de avion? Întrebări frecvente.

Înainte de călătorie, ne vin în minte diverse întrebări,  ptr care merită să căutăm răspunsuri din timp. Mai jos vă prezentăm câteva probleme de bază.

Ce rucsac de avion sa alegem?

Rucsacurile pentru avion pot avea capacitati si dimensiuni extrem de diferite. Totul depinde de scopul lor și de decizia noastră dacă vom folosi rucsacul ca bagaj de mână sau dacă va fi transportat în cala de bagaje. Cu toate acestea, fiecare dintre modelele selectate ar trebui să fie caracterizat printr-o structură întărită și un număr minim de elemente care se pot agata de obiectele proeminente dintr-un aeroport aglomerat. De asemenea, merită să pariati pe modele ușoare și ușor de transportat. In cazul transportului unui rucsac ca bagaj de mana, verificati instructiunile companiilor aeriene specifice cu care calatoriti, intrucat fiecare transportator specifica individual dimensiunile si greutatea maxima a acestui tip de bagaj.

Cum să împachetati un rucsac într-un avion?

Răspunsul la această întrebare depinde dacă tratăm rucsacul ca bagaj de mână sau bagaj de cală. Dacă înregistrați un rucsac ca bagaj de cală, nu uitați să asigurați toate elementele proeminente și să închideți toate buzunarele. Dacă purtati obiecte care se pot deteriora cu ușurință, merită să le așezati într-un astfel de loc în rucsac, încât să fie înconjurate de obiecte moi, de exemplu îmbrăcăminte, pentru a le proteja. Dacă folositi un rucsac ca bagaj de mână, există câteva lucruri importante de care trebuie să țineti cont. În primul rând, nu luați recipiente cu lichide cu o capacitate mai mare de 100 ml și țineți întotdeauna electronicele la îndemână.  Veți trece prin controlul de securitate fără teamă și stres inutil!

Cum se asigură un rucsac într-un avion?

În timpul transportului aerian, rucsacul nostru poate fi expus la daune mecanice. Acest lucru este valabil mai ales atunci când servește ca bagaj de cală, care nu este întotdeauna manipulat cu grija. Pentru a reduce riscul de surprize neplăcute, merită să împachetați rucsacul într-o husă specială de transport care va proteja orice element proeminent. Pe piata veti gasi si modele ale caror bretele pot fi ascunse la  spate, ceea ce va minimiza riscul de a le deteriora, forma rucsacului seamanand cu o valiza.

               

Distribuie

Teme Similare

Site-ul utilizează cookie-uri doar în scopuri statistice. Dacă nu doriți ca modulele cookie să fie instalate pe unitatea dvs., vă rugăm să modificați setările browserului dvs. Prin utilizarea site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Aflați mai multe.