01.05.2023

Cum se spală o geacă cu membrană?

În viața fiecărei geci cu membrană survine ACEST moment, ca la Shakespeare: „Să spăl sau să nu spăl?" Pe de o parte, sunteți conștient că geaca este murdară (sau, fără să ne echivăm s-o spunem, (pur și simplu pute). Pe de altă parte, ne îngrijorăm de membrană, iar prin cap ne trec avertismentele pretinșilor specialiști în echipament.

                       

Aproape toată lumea a auzit teoria conform căreia spălarea unei geci cu membrană este interzisă. Sau lăudăroșenii de genul „Port această geacă de cinci ani și încă nu am spălat-o”, ceea ce, chipurile,  ar trebui să ateste starea excelentă a produsului. STOP! Să începem prin a desființa acest mit bolnav. Pot fi spălate gecile cu membrană? Da, bineînțeles! Îngrijirea și impregnarea regulată sunt recomandate pentru menținerea unui confort maxim de purtare. Prin urmare, întrebarea nu ar trebui să fie “să spăl sau să nu spăl”, ci “cum să spăl”. În acest articol veți afla cum să spălați acasă o geacă cu membrană și cum să spălați GORE-TEX® astfel încât să slujescă cât mai mult timp posibil.

Cum se spală o jachetă cu o membrană - aproape de GORE-TEX murdar
Cum se spală o geacă cu membrană și în ce se spală o geacă cu membrană pentru ca aceasta să-și recapete caracteristicile anterioare? (Foto: GORE-TEX®)

Pentru început, o mențiune liniștitoare – spălarea unei jachete cu membrană nu este deloc dificilă. Nu va fi necesară o vizită la o spălătorie specializată. Sunt unele lucruri la care trebuie să fiti atent, dar vorbim despre o abordare conștientă a ceea ce faceți, mai degrabă decât despre o formulă de inițiere magică. Așadar, cum reîmprospătam îmbrăcămintea fără a-i compromite funcționalitatea? Să vedem care este, pas cu pas, procesul  de spălare a unei geci cu membrană.

Cum se spală o geacă cu membrană? Cum se spală GORE-TEX®?

În continuare vă descriem fiecare punct în detaliu, dar înainte de a vă îndrepta spre mașina de spălat, asigurați-vă că aveți detergentul potrivit. GORE-TEX® vă sfătuiește ferm să nu folosiți praf de spălat în vrac și recomandă lichidele de spălare – de preferință cele dedicate membranelor din îmbrăcămintea pentru turism.

În ce se spală o geacă cu membrană?

Întrebarea „în ce să spălăm o geacă cu membrană” este crucială în contextul întregii operatiuni. Hainele cu membrane necesită un tratament mai delicat decât restul garderobei dumneavoastră. Atât din cauza structurii microporoase a membranei, cât și din cauza învelișului impregnant al fibrelor țesăturii (nu doriți să accelerați eliminarea acestuia).

Pulberile de spălat pe bază de detergent, cândva populare, dispar acum. Capsulele omniprezente din zilele noastre au, de obicei, o mulțime de aditivi de înălbire sau de înmuiere, ceea ce, de asemenea, le descalifică. Regula de bază pentru spălarea articolelor de îmbrăcăminte GORE-TEX® (sau a altor membrane) este următoarea:

Nu folosiți agenți de îndepărtare a petelor, înălbitori sau înmuietori.

Cu toate acestea, nu este necesară o analiză amănunțită a compozițiilor chimice. Pe piață există multe preparate dedicate special îmbrăcămintei cu membrană. Puteți cumpăra cu ușurință atât produse de spălare, cât și produse de impregnare dedicate produselor tehnice pentru munte și schi. Liderii de necontestat în materie de outdoor sunt două mărci: Nikwax și Granger’s. Iată câteva exemple dintre cele mai populare produse la care ar trebui să vă gândiți să le cumpărați dacă vă confruntați cu dilema: „Cum se spală o geacă cu membrană?”. ”

Cu ce se spală o geacă cu membrană
Cu ce se spală o geacă cu membrană? Producătorii se îngrijesc să avem din ce să alegem. În imagine sunt prezentate preparatele companiei Nikwax. (Foto: 8a.ro)

Soluție de spălat Grangers Performance Wash

Produsul Grangers Performance Wash este suficient de puternic pentru a îndepărta eficient murdăria și suficient de delicat pentru a nu deteriora finisajul impermeabil al îmbrăcămintei. Mai mult: ajută la menținerea proprietăților învelișului DWR, astfel încât jachetele spălate își păstrează capacitățile impermeabile și respirabile pentru mai mult timp. Are și o altă capacitate interesantă – îndepărtează resturile de detergent rămase pe țesătură după spălările anterioare. În acest fel, scapă de depunerile care pot atrage apa și pot accelera îmbibarea țesăturilor.

Acest preparat funcționează cel mai bine în combinație cu produsul de impregnare Grangers Clothing Repel, care conferă sau reînnoiește proprietățile hidrofobe, prelungind astfel funcționalitatea completă a hainei. Prin urmare, ar fi o idee bună să achiziționați un kit de spălare și impermeabilizare gata de utilizare.

Preparatele (2 în 1) pentru spălare și impregnare (exemplu: Granger Clothing Wash+Repel)

În magazinele de tip outdoor se pot procura preparate comode de folosit care funcționează pe baza principiului 2 în 1. Un bun exemplu în acest sens este GORE-TEX® dedicat membranelor (dar nu numai), produs al renumitei firme  Clothing Wash+Repel. Produsul cumulează punctele forte ale altor două produse verificate: Performance Wash (pentru spălare) și Clothing Repel (pentru impregnare). De remarcat – prospețimea și bunele proprietăți hidrofobice pot fi obținute printr-o singură spălare. Prin urmare, utilizarea unui preparat 2 în 1 permite economisirea de timp, energie și apă.

În ce să speli o jachetă cu membrană - exemple de lichide de spălare și impermeabilizare Grangers
În ce se spală o geacă cu membrană? O alegere bună ar fi Grangers Clothing Wash+Repel, care este un preparat pentru spălare și impermeabilizare. (Foto: 8a.ro)

Cum se spală o geacă cu membrană?

Știm deja ce să folosim pentru spălare, așa că este timpul să răspundem detaliat la întrebarea „cum să spălăm o geacă cu o membrană?”. Intră în joc atât spălarea manuală a unei geci cu membrană – într-un lighean sau în cadă, cât și în mașina de spălat. Nu se poate spune în niciun caz că o metodă este mai bună decât cealaltă, așa că, dacă eticheta cu recomandările producătorului nu exclude spălarea în mașina de spălat (nu ar trebui să o facă!), atunci nu ezitați să băgați geaca în tamburul mașinii de spălat automate. Unora le place să celebreze acest proces și să îi dedice zile întregi, dar spălatul manual îngreunează viața și, dacă aveți acces la o mașină de spălat, folosiți-o.

Prin urmare, să ne concentrăm asupra acestei forme, mai comode.

1. Verificați informațiile de pe etichete

Îmbrăcămintea cu membrană trebuie spălată cu mare grijă. Scriem aici despre niște principii universale recomandate de liderul în domeniul membranelor, GORE-TEX®, dar asigurați-vă că producătorul îmbrăcămintei dvs. nu și-a rezervat excepții. Verificați instrucțiunile și pictogramele de pe etichetă – de obicei, cusute în cusătura interioară laterală a gecii sau… în interiorul unuia dintre buzunarele laterale (foarte des, în partea de sus a buzunarului, astfel încât să nu vă deranjeze zilnic. Căutați și o veți găsi!). Verificați temperatura recomandată și asigurați-vă că producătorul nu stipulează spălarea manuală (un bol cu o mână introdus în el) sau nu exclude uscarea în mașina cu tambur (un pătrat barat cu un cerc în interior). De regulă, membranei nu-i place apa prea caldă, de aceea se recomandă, de obicei, să se spele astfel de articole la 40°C și uneori chiar la 30°C.

Etichete cu instrucțiuni de spălare pentru jachete cu membrană GORE-TEX
Pentru început, verificați informațiile pe care producătorul le-a pus pe etichetă. (Foto: 8academy.ro)

2. Goliți buzunarele și închideți toate fermoarele

În buzunarele noastre ajung tot felul de lucruri: de la ambalaje de ciocolată la șervețele folosite și până la bani. Dacă lăsați ceva în buzunar, nu numai că puteți deteriora obiectul respectiv (cu cât este mai valoros, cu atât mai mare este regretul), dar poate duce și la deteriorarea țesăturii gecii. Mai mult, un servetel ud, de exemplu, se poate transforma în sute de biluțe care se agață de tot ce le stă în cale. O sa va petreceti următoarea oră „curățând” geaca spălată de pata albă. Așadar, verificați-vă bine buzunarele: dacă găsiți 20 de zloti, va fi o mare bucurie; dacă scoateți un servetel, este o ușurare; dacă găsiți o cutie de căști wireless, este economie curată.

Toate tipurile de fermoare, nasturi, velcro și închizători trebuie închise înainte de a băga haina în mașina de spălat. Acesta este un detaliu mic, dar care merită reținut. Consecințele uitării pot fi deteriorarea materialului.

Instrucțiuni despre cum să spălați o jachetă cu o membrană - primul pas - fixați fermoarele
Nu uitați să vă goliți buzunarele și să închideți toate fermoarele. (Foto: 8academy.ro)

3. Îndepărtați murdăria mai mare cu un burete

Dacă observați pete mai mari, încercați să le îndepărtați delicat cu un burete. În acest fel, măriți șansele de a le elimina complet. Acordați o atenție deosebită antebrațelor, garniturilor de manșete și zonei bărbiei. Buretele trebuie să fie moale, iar mișcările efectuate nu trebuie să fie exagerat de energice. Nu se recomandă o fricțiune excesivă, deoarece aceasta deteriorează (freacă) structura fibrelor, care nu numai că își vor pierde farmecul, dar vor fi mai greu de impregnat

Dacă geaca nu este murdară, ci ” mânjită” de noroi, clătiți-o mai întâi sub duș. Înmuierea jachetei în apă brună nu va fi benefică, chiar dacă folosiți cel mai bun produs.

Atunci când o geacă cu membrană are pete care au pătruns adânc în structura materialului, este posibil să nu le puteți îndepărta complet. Se vor obține rezultate mai bune dacă se curăță cu un burete decât dacă se spală de trei ori, dar în cazul țesăturilor de culori foarte deschise, este posibil ca rezultatul să nu fie satisfăcător. Rețineți, totuși, că este mai bine să aveți pete ușor curățate și o geacă care funcționează, decât un material bine curatat, care începe să lase apa. Nu luptați cu orice preț cu petele!

4. Pregătiți mașina de spălat

Înainte de a spăla hainele cu membrană, este necesar să pregătiți corespunzător mașina de spălat. Alimentatorul trebuie curățat pentru a îndepărta orice resturi de la detergenții pe care îi folosim de obicei pentru spălare. Ce-i drept, în prezent folosim în principal capsule cu lichide introduse în tambur, dar dacă mai găsiți încă resturi de detergenți înbibați în dozator – clătiți-l bine. Prafurile/capsulele pe care le folosim în mod curent nu sunt prietenoase cu membranele, așa că merită să consacrăm câteva minute în plus pentru a ne asigura că acestea nu intră în contact cu geaca noastră.

În mod categoric nu turnați niciun agent de înmuiere în dozator pentru „clătirea țesăturilor”. Dacă nu impermeabilizați suplimentar geaca, clătirea trebuie făcută în apă curată.

Cum se spală o geacă cu o membrană într-o mașină de spălat cu programe automate? O soluție bună este să setați un ciclu complet de spălare cu centrifugare limitată. Într-un model va fi numit „pentru țesături sintetice”, în altul „pentru țesături delicate” și încă în altul „pentru îmbrăcăminte sport”. Este important de menționat că nu trebuie să fie un ciclu de spălare manuală. Cel mai important lucru este ca temperatura să fie relativ scăzută, iar centrifugarea să nu fie prea viguroasă (pentru a se evita încrețirea excesivă)..

Spălarea la mașină a jachetei Arcteryx GORE-TEX Pro
Este indicat să pregătiți corespunzător mașina de spălat înainte de a spăla membrana. (Foto: 8academy.ro)

5. Folosiți o soluție adecvată pentru spălarea îmbrăcămintei cu membrană

Folosiți un lichid pentru îmbrăcăminte de tip outdoor, de preferință unul special pentru membrane, în felul acesta veți fi siguri că geaca dvs. nu numai că nu se va deteriora, dar își va păstra proprietățile. Nu folosiți niciun alt tip de detergent; praful clasic și emolientul trebuie eliminate (o spunem și o repetăm fără sfârșit). De asemenea, este important să configurați spălarea în mod corespunzător, cu o clătire suplimentară, cu o centrifugare mult redusă sau complet fără. Centrifugarea ultraușoară (sau “scurgerea”) s-ar putea să doriți să o repetați în mașina de spălat, dacă funcția există. De obicei, în tambur se află încă foarte multă apă după deschiderea mașinii de spălat.

spălarea unei jachete GORE-TEX la domiciliu
Folositi lichid pentru spalare membranę. (fot. 8academy.ro)

6. După spălare, atârnați/uscați geaca

După o spălare reușită, geaca trebuie să fie uscată. O puteți atârna la uscat în aer liber sau puteți folosi un uscător cu tambur. Poate fi întinsă pe uscător sau atârnată pe un umeraș. Nu are importanță. Este important să evitați contactul direct cu o sursă de căldură, deci nu uscați direct pe calorifer sau pe un radiator, sau pe un cuptor, deoarece poate atinge o temperatură prea ridicată.

Dacă aveți acces la un uscător cu tambur – e minunat! Puteți usca îmbrăcămintea cu membrană GORE-TEX® într-un ciclu cald și delicat. Când geaca sau pantalonii par a fi uscati, mai lăsați-i în uscător încă 20 de minute pentru a restabili hidroizolația durabilă (DWR) pe materialul exterior. De asemenea, puteți face acest lucru în orice moment, atunci când observați că hidrofobia trebuie sporită. Da! Aerul cald din uscătorul cu tambur nu numai că nu dăunează gecii cu membrană GORE-TEX®, dar dimpotrivă, poate îmbunătăți capacitatea de repelență a apei din partea exterioară a țesăturii.

Excepție importantă: Nu uscați niciodată GORE-TEX SHAKEDRY™ în uscător. Modelele fără un strat de țesătură impregnată nu trebuie supuse proceselor de reînnoire a acestei impregnări (în această formă clasică, pur și simplu nu există).

În cazul în care eticheta cu recomandările producătorului nu exclude călcatul (verificați!), ca alternativă la ținerea gecii în uscătorul cu tambur în scopul reînnoirii stratului DWR, uneori puteți călca haina uscată. Cum? În condiții delicate: modul cald (nu fierbinte), fără abur. Neapărat puneți un prosop sau o cârpă între piesă și fierul de călcat. Din nou, prin definiție, puteți exclude de la călcat GORE-TEX SHAKEDRY™ (modelele fără strat de țesătură impregnată).

Nu numai GORE-TEX®

Cariera pe care o fac în prezent membranele determină ca acestea să poarte diferite denumiri. În afară de cea mai populară, marcată cu emblema GORE-TEX®, există și modele de membrane ale căror nume nu ne sunt atât de familiare. În prezent, multe companii de top au ambiția de a lansa articole de îmbrăcăminte cu soluții proprii. De exemplu, Marmot dezvoltă tehnologiile MemBrain și NanoPro, The North Face – HyVent și FUTURELIGHT™, Dynafit – Dynashell 3 Layer, Columbia – Omni-Tech®, OutDry™, iar Salewa Power-Tex®. Având în vedere că membranele sunt atât de diferite, merită să citiți înainte de spălare indicațiile producătorului. În cazul în care există contraindicații privind spălarea și întreținerea îmbrăcămintei, cu siguranță pe etichetă există o informație despre modul de spălare a gecii cu membrană, astfel încât aceasta să nu se deterioreze. Nu toate permit uscarea în uscător, nu toate permit călcarea. Țineți cont de acest lucru!

Spălarea unei jachete cu o membrană este o bună ocazie de a impermeabiliza împotriva apei
Spălarea gecii cu membrană este o bună ocazie de a o și impregna. În acest fel, picăturile de ploaie nu vor penetra atât de repede în țesătura exterioară. (Foto: GORE-TEX®)

Membrana vs DWR – un duet armonios

Proprietățile de impermeabilitate și respirabilitate ale acestui tip de jachetă se datorează cooperării membranei interioare cu stratul exterior DWR (Durable Water Repellent). Prima are rolul de a împiedica apa să pătrundă la utilizator, în timp ce a doua are rolul de a împiedica apa să pătrundă în țesătură (ceea ce ar perturba circulația corectă a aerului și ar duce la creșterea greutății îmrăcăminții. Impregnarea nu va înlocui membrana, dar este capabilă să restabilească caracteristica de “perlare” a apei la gecile noi. Picăturile care cad pe țesătură alunecă singure de pe suprafață, iar dacă scuturați geaca atunci când ajungeți la cort sau la adăpost, aceasta se usucă aproape complet. În timp ce membrana este durabilă pe toată durata de viață a produsului, stratul DWR se poate uza. Pentru ca membrana și stratul de acoperire DWR să funcționeze în mod optim, îngrijirea ar trebui să cuprindă în mod regulat două etape: spălarea și impregnarea.

Cum procedăm cu împregnarea gecilor cu membrană?

Din moment ce am vorbit despre cum putem spăla o geacă cu membrană, merită să adăugăm și câteva cuvinte despre acțiunea care însoțește adesea spălarea. Gecile cu membrană (cu câteva excepții, de exemplu, GORE-TEX SHAKEDRY™) trebuie, de asemenea, să fie  din când în când impregnate . Semnalul că o astfel de operațiune este necesară este faptul că stratul exterior devine îmbibat cu apă (picăturile care se depun pe îmbrăcăminte nu vor să se “perleze”), ceea ce, în consecință, înrăutățește respirabilitatea și confortul resimțit în timpul unei ploi torențiale. În cazuri extreme, este posibil să simțiți că geaca este udă până la piele – între timp, umiditatea din interiorul gecii nu va fi altceva decât transpirație, care nu reușește să se strecoare printre fibrele umflate ale țesăturii sub formă de vapori.

Există trei moduri de impregnare a gecilor cu membrană:

I) Impregnare în timpul spălării

Spălarea unei geci cu membrană și impregnarea ei pot fi reduse la o singură operațiune. Aceasta este o metodă foarte convenabilă, dar, din păcate, nu este valabilă pentru toate articolele de îmbrăcăminte (jachetele cu strat izolator sunt de obicei excluse) și în general nu va fi la fel de eficientă ca cea descrisă la punctele II și III. Puteți opta să cumpărați o soluție 2 în 1 (am recomandat una la începutul acestui articol) sau un set de lichid de spălare și impregnare ( aveți și un link mai sus).

II) Impregnare cu ocazia spălării

Achiziționarea separată a unui detergent lichid pentru spălarea hainelor cu membrană și a unui impregnant lichid pentru impermeabilizarea hainelor sporește adesea eficiența procesului. Nikwax recomandă clar separarea procesului de spălare și impregnare în 2 cicluri separate. Nu este nevoie să uscați geaca/pantalonii între aceste procedee, este de ajuns să turnați agentul de impregnare în dozator și să repetați ciclul.

Impregnarea în timpul (I) sau cu ocazia (II) spălării are avantajul că produsul este distribuit uniform pe întreaga suprafață a îmbrăcămintei, ajungând la toate cusăturile și benzile de etanșare. Dar ce se întâmplă dacă vrem invers? Când dorim în „special” să impregnăm umerii sau coatele? Aici ne vine în ajutor:

III) Impregnarea cu ajutorul unui spray

Impregnarea prin pulverizare este, de asemenea, utilizată pe scară largă. Există pe piață preparate disponibile pentru aplicarea pe suprafețe umede sau uscate, de aceea verificați cu atenție recomandările producătorului de fiecare dată. Printre exemplele acestui tip de preparate se numără Grangers Performance Repel sau Nikwax TX Direct Spray On, recomandat și pentru impregnarea în puncte, utilizat atunci când nu se spală în întregime, ci doar se curăță anumite părți.

Preparatele impregnante sub formă de spray sunt considerate mai universale. (Foto: 8a.ro)
Cum se activează stratul DWR?

Aplicarea impregnantului nu este tot ceea ce putem face pentru o geacă. La activarea proprietăților hidrofobe ale stratului DWR ajută uscarea mai completă a îmbrăcămintei cu membrană. Cum se face acest lucru? Producătorii de membrane și de produse de impregnare sugerează utilizatorilor lor soluții concrete. De exemplu, GORE-TEX® recomandă uscarea îmbrăcămintei cu membrane în uscătorul cu tambur. În acest caz, utilizați modul la cald și delicat. Dacă nu aveți o astfel de mașină, puteți urma sfatul nr. 2 și… călcați geaca. Bineînțeles, trebuie să respectați cu scrupulozitate regulile de siguranță. Călcarea se face printr-o cârpă și folosind programul pentru țesături delicate. Utilizarea aburului este, de asemenea, exclusă.

               

Distribuie

Teme Similare

Site-ul utilizează cookie-uri doar în scopuri statistice. Dacă nu doriți ca modulele cookie să fie instalate pe unitatea dvs., vă rugăm să modificați setările browserului dvs. Prin utilizarea site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Aflați mai multe.