10.05.2023

Cum să îngrijiți pantofii de trekking – curățare și îngrijire

Incaltamintea de munte și de trekking, chiar și dintre cele mai bune, nu sunt indestructibile. Totuși, cu siguranță le puteți prelungi durata de viață dacă le curățați, uscați, întrețineți și impregnați în mod corespunzător.

                       

Încălțămintea, ca orice alt echipament de exterior, necesită o tratare și o atenție corespunzătoare. La urma urmei, trebuie să reziste la condiții meteorologice dificile și la terenuri agresive. Aceasta poartă toată greutatea – drumețului și excursiei. Curățarea, uscarea și impregnarea sunt tratamentele de bază la care trebuie să fie supusa în mod regulat. În acest articol aflați cum să aveți grijă de pantofii de trekking.

Cum să îngrijiți pantofii de trekking - curățare și îngrijire
Bocancii de munte trebuie să reziste la terenuri și condiții meteorologice dificile. Cum îngrijiții pantofii de trekking pentru a rezista cât mai mult? (fot. Zamberlan)

Cum să îngrijiți pantofii de trekking: curățarea pantofilor din piele

Când vă întoarceți dintr-o excursie, drumeție sau expediție, puteți depozita încălțămintea udă și murdară într-un dulap și să uitați pur și simplu de ea? Puteți. Cu toate acestea, nu este o acțiune foarte prudentă, ca să nu spunem altceva. Mai ales dacă doriți ca perechea dumneavoastră preferată, și adesea scumpă, de pantofi să reziste cât mai mult timp posibil. Acest lucru este cu atât mai important cu cât majoritatea turiștilor conștiincioși își impregnează încălțămintea din când în când pentru a o face mai impermeabilă, uitând în același timp de curățarea permanentă. Rezistența la apă este un lucru, dar este important să aveti grija, sa fie ce impregna. Încălțămintea plină de noroi, mucegăită și urât mirositoare nu va fi de niciun folos, chiar dacă o stropiți cu cel mai bun produs. Cum se curăță încălțămintea? Apa – rece sau călduță – și o perie sunt, de obicei, tot ce aveți nevoie pentru a îndepărta noroiul sau alte murdării. Cu toate acestea, instrucțiunile exacte depind de tipul de material al părții superioare.

Curățarea pantofilor din piele naturală

Cum ai grijă de pantofii de trekking din piele? Aici misiunea este destul de simplă! Dacă astfel de pantofi au fost bine impregnați, pur și simplu treceți-i sub un jet de apă. Cu puțin ajutor din partea dumneavoastră, toată murdăria va aluneca pur și simplu.

gel pentru curățarea pantofilor
Nikwax – gel pentru curățarea pantofilor. (fot. 8a.ro)

Curățarea năbucului

O sarcină mai dificilă este curățarea pantofilor din năbuc, deoarece acest tip de piele este mai delicat decât pielea naturală și, de obicei, are tendința de a prinde ușor murdăria. Amânarea îngrijirii? Nu de data asta! Posesorii de pantofi din năbuc trebuie să fie sistematici. Acest tip de încălțăminte necesită o curățare regulată, deoarece, dacă se neglijează acest lucru,se ajunge o decolorare inestetică. Deoarece acesta este un subiect destul de delicat, merită să citiți de la început recomandările producătorului de pantofi. Dacă nu găsiți instrucțiuni foarte precise pe etichetă, vă rămâne procedura tipică pentru produsele năbuc, care va fi descrisă mai jos.

Procedura de întreținere de bază în acest caz este periajul. Ce ar trebui să folosiți? Cel mai bine va funcționa o perie cu peri fini din plastic (disponibilă în aproape în orice magazin de cosmetice – dacă aveți îndoieli, cereți o variantă specială pentru năbuc). Această activitate are ca scop îndepărtarea pământului uscat, a prafului și a altor impurități care s-au depus între ” firele de păr”.

Ce se întâmplă dacă periajul nu a ajutat prea mult? Atunci trebuie să vă gândiți la implementarea unui “plan B”. Unele persoane recurg ulterior la un săpun delicat (dar vă avertizăm: folosiți săpunul doar dacă este neapărat necesar, deoarece usucă și rigidizează pielea).

Produsele speciale de curățare a bocancilor de munte (de exemplu, gelul universal Nikwax) pot fi utile pentru îndepărtarea murdăriei deosebit de persistente. De obicei, acestea au un aplicator sau un burete special, care facilitează aplicarea precisă a produsului.

cum se spală cizmele de munte și de trekking
La sfârșitul excursiei, merită să vă uitați cu atenție la bocancii de munte. Este posibil ca și interiorul să aibă nevoie de spălare. (fot. Zamberlan)

Curățarea interiorului pantofilor

Dacă este posibil să uscați pantofii în mod corespunzător, merită să spălați și partea interioară. Dar nu uitați: căptușeala are nevoie de foarte mult timp pentru a se usca, așa că nu faceți acest lucru dacă aveți plănuită o nouă zi de drumeție în ziua următoare și există riscul ca pantofii să nu aibă timp să se usuce.

Cu ce spalam interiorul unui pantof? Cel mai bun mod de a face acest lucru este cu apă călduță. Acest lucru va curăța interiorul pantofului de murdărie și transpirație, care înfundă porii membranei și reduce respirabilitatea pantofului. Curățarea interiorului unui pantof este o operațiune care merită efectuată nu numai din motive estetice. Transpirația și epiderma care se acumulează reprezintă un mediu favorabil pentru bacteriile care produc mirosuri neplăcute. Uneori, această sarcină nu poate fi amânată.

Cum să scapi de mirosurile de la pantofi
Cum pot îngriji pantofii mei de trekking? Pentru a elimina mirosurile neplăcute, poate fi util un odorizant – cum ar fi Boot Bananas. (fot. 8a.ro)

Trebuie adăugat, totuși, că ștergerea interiorului nu este tot ceea ce puteți face pentru pantofii dvs. (și pentru împrejurimile dvs.). În ce mod pot îngriji pantofii de trekking, astfel încât să nu miroasă respingător? Pentru a neutraliza senzațiile neplăcute, ca ajutor avem, produse care inhibă producerea de bacterii responsabile de astfel de efecte (de exemplu, Grangers Odour Eliminator), odorizante (de exemplu, Boot Bananas) sau “dezodorizante” speciale pentru pantofi. Înainte de a încerca să folosiți un astfel de produs, asigurați-vă că acesta este potrivit pentru utilizarea în bocanci de munte (în special cei cu membrană).

Ce mai trebuie să rețineți? Pentru a curăța interiorul pantofilor, nu puteți folosi cu siguranță detergenți de spălare tradiționali, care pot cauza înfundarea membranelor.

Spălarea tălpicilor din pantofi

Din când în când, tălpicii pantofilor trebui curățați și ei, care – din motive evidente – absorb multă transpirație. Acest lucru este deosebit de important în cazul modelelor confecționate din piele. De ce? Acest lucru se datorează transpirației care deshidratează pielea, făcând-o să-și piardă elasticitatea naturală și să devină mai fragilă.

Cum abordați acest subiect? Cel mai bine este să spălați tălpicii manual – în apă călduță. Dacă sunt din plastic, ii puteți spăla și în mașina de spălat, la o temperatură scăzută și la cea mai mică turație.

O atenție deosebită trebuie acordată tălpicilor cu mai multe straturi. Spălarea și centrifugarea îndelungată pot provoca dezintegrarea straturilor (orice lipire din tălpi este punctiformă – lipiciul este folosit cu moderație pentru a nu forma un strat impermeabil care să blocheze circulația transpirației), așa că este mai bine să vă limitați la spălarea manuală a suprafețelor murdare.

Cum îngrijiți pantofii de trekking
Cum îngrijiți pantofii de trekking, astfel încât să reziste mult timp? Cu siguranță trebuie să aveți grijă să vă uscați bine încălțămintea imediat după spălare, precum și după ce vă întoarceți din excursie. (fot. Zamberlan)

Uscarea pantofilor de trekking

De asemenea, este foarte important să uscați corect pantofii – atât imediat după spălare, cât și după o excursie de o zi. Cum puteți face acest lucru fără să vă deteriorați pantofii preferați? Cea mai importantă regulă de bază este: evitați să vă plasați pantofii la o distanță mică de sursele deschise de căldură – radiatoare, șeminee, focuri de tabără, calorifere. Tentația de a accelera întreaga operațiune va fi întotdeauna puternică, dar, în acest caz, merită să vă păstrați cumpătul. Prețul care trebuie plătit pentru așteptarea scurtă a pantofilor uscați (și plăcut încălziți) va fi o problemă în viitorul apropiat. Pielea nu tolerează foarte bine căldura – dacă este uscată rapid, se întărește, se înnegrește și își schimbă permanent elasticitatea. Acest lucru este vizibil cu ochiul liber, este clar sesizabil la atingere și se observă în special în punctele de îndoire ale pantofului. Partea superioară a pantofilor care nu a fost îngrijită corespunzător va începe să crape chiar acolo, indiferent cât ați plătit pentru pantofi înainte de a vă decide să îi distrugeți. Din același motiv, evitați să vă uscați pantofii în razele puternice ale soarelui în timpul unei zile călduroase.

Cum să vă uscați corect pantofii pentru a nu contribui la apariția crăpăturilor? În acest caz, se recomandă mai multă răbdare. Cel mai bine este să alegeți un loc cald și aerisit pentru acest lucru. Temperatura? Cea mai potrivită temperatură este temperatura camerei (între 18 și 22 de grade). În timpul uscării, mai bine dezlegați șireturile și pe cât posibil limbile să fie scoase în afară (vă sugerăm, de asemenea, să scoateți tălpicii).  Acest lucru va ajuta pantofii să se usuce mai repede și, de asemenea, va reduce probabilitatea ca “oaspeții nedoriți” să se înmulțească. Sunt persoane care – pentru a accelera uscarea interiorului – apelează la vechea metodă de umplere a pantofilor cu ziare sau prosoape de hârtie, cu scopul de a “scoate” umezeala.

Nu uitați să vă uscați șireturile (și să le verificați starea din când în când). Chiar dacă încercăm să avem grijă de pantofii noștri și să le acordăm multă atenție, se întâmplă uneori să nu ne amintim de șireturi. Aceasta este o greșeală! Dacă nu aveți grijă de ele, este foarte probabil ca ele să vă amintească de prezența lor în traseu când tocmai s-au rupt.

De ce să impregneze pantofii
Cum întrețineți pantofii de trekking, astfel încât să funcționeze bine în ploaie? Umezeala părții superioare ar trebui să fie neutralizată prin impermeabilizare. (fot. 8a.ro)

Cum să aveți grijă de pantofii de trekking: întreținere și impregnare

De obicei, numai pantofii curățați și uscați sunt adecvați pentru conservare și impregnare. Cum îți îngrijești pantofii de trekking în această etapă? Există mai multe modalități. Unii utilizatori se bazează pe metode naturale (parafină, ulei, ceară de albine), care au un dezavantaj major – reduc destul de mult respirabilitatea pantofului. De asemenea, acestea necesită multă muncă și timp. Acest lucru, desigur, nu este neapărat o barieră în sine, dar există, de asemenea, anumiți factori de risc implicați. Metodele naturale de impermeabilizare necesită multă experiență, pe lângă răbdare, pentru a produce rezultate satisfăcătoare. Lipsa de experiență sau încercările de a lua” pe scurtătură” sunt asociate cu pericolul de a deteriora pantofii. Acest lucru ar trebui să le dea de gândit celor care îndrăznesc să încerce metodele “clasice”.

O soluție mult mai convenabilă, mai rapidă și, pentru majoritatea utilizatorilor, pur și simplu mai bună, este utilizarea unuia dintre preparatele speciale concepute pentru întreținerea bocancilor de munte. Unele dintre acestea sunt produse de impermeabilizare tipice pentru pantofii de trekking, reînnoind stratul DWR. În cazul pantofilor din piele, merită să alegeți produse care, pe lângă faptul că îi fac impermeabili, îmbunătățesc și calitatea suprafeței, hidratând-o și hrănind-o în profunzime. Aceste preparate sunt de obicei împărțite în două tipuri de bază, iar criteriul aici este tipul de material din care sunt confecționați pantofii.

Impregnări de ceară pentru încălțăminte
Grangers Paste Wax – exemplu de impregnare oferită în formă de disc. (fot. 8a.ro)

1. Pantofi integrali din piele, confecționați din piele naturală, năbuc.

Pielea integrală are un număr imens de avantaje: este rezistentă la deteriorări mecanice, oferă protecție împotriva fenomenelor meteorologice, dar mai presus de toate – chiar dacă scopul încălțămintei a impus utilizarea variantei sale dure și groase – este flexibilă într-o măsură considerabilă (se adaptează la forma piciorului, oferind confort timp de mulți ani). Pielea în sine, este destul de flexibilă, dar pentru a-și păstra această calitate pentru mai mult timp, necesită un tratament adecvat. În cazul pielii perfect netede, cum ar fi pielea naturală sau năbucul uleiat, pentru îngrijire se recomandă folosirea cremelor în tuburi (de exemplu, Zamberlan Hydroblock Crem) sau ceară oferită sub formă de discuri (de exemplu, Paste Wax) sau în flacoane cu aplicator (de exemplu, Nikwax ceară de impregnare pentru piele naturală).

Aceste produse hidratează pielea, îi conferă elasticitate și o protejează împotriva deshidratării. Sarcina lor principală rămâne, desigur, impregnarea, adică creșterea rezistenței pielii la absorbția apei și creșterea nivelului de impermeabilitate. Aplicate cu un burete, o cârpă sau o mână caldă, produsele pătrund adânc în piele, permițându-le să se întindă bine în jurul șireturilor și să protejeze, de asemenea, cusăturile.

Atunci când este vorba de pielea năbuc ne-uleiată (și, prin urmare, având încă un “puf” minim – asemănător cu cel de pe piersici, abia perceptibil, dar vizibil atunci când mișcați degetul “cu părul” și “împotriva părului”), se poate aplica și crema sau ceara menționată mai sus, dar trebuie ținut cont de faptul că atunci își va pierde finisajul caracteristic de puf și va deveni mai netedă. Fără îndoială, își va schimba și culoarea – va deveni mai închisă la culoare și poate căpăta o ușoară strălucire. O astfel de metamorfoză nu are efecte secundare în ceea ce privește proprietățile pantofilor, dar, în calitate de purtător(purtătoare), trebuie să fiți conștient de posibilele diferențe estetice.

Ceruirea unui pantof din năbuc are un număr mare de adepți, dar nu uitați că schimbările de aspect sunt, în practică, ireversibile. Sunt aceste modificări în bine sau în rău? Aceasta este deja o chestiune de gust. Dacă aveți îndoieli cu privire la faptul că năbucul în noua sa versiune – cu un aspect similar cu pielea naturală – vă va plăcea, încercați să aplicați impregnatul pe o zonă mai puțin vizibilă, cum ar fi o mică zonă a limbii. Dacă știți că nu vă place un finisaj atât de neted al pantofilor, treceți la următorul punct.

2. Pantofi din “piele de căprioară”și materiale sintetice.

Catifeaua/velurul (și parțial năbuc-ul) sunt pieile care au un “puf” caracteristic, unde – dacă folosiți ceara clasică – se vor lipi în mod inestetic. Prin urmare, o alegere mult mai bună pentru acest tip de pantofi vor fi spray-urile mai blânde sau impregnantele cu aplicator din burete. Rolul lor va fi similar: vor reînnoi stratul DWR, vor face ca pielea sau țesătura să “respingă” apa în loc să o “bea” și vor hidrata pielea. Totuși, spre deosebire de agenții descriși la primul punct, aceștia sunt mai puțin “uleioși” și mai puțin “lipicioși” și, prin urmare, nu interferează atât de mult cu aspectul original al materialelor utilizate pe partea superioară.

Printre produsele de impermeabilizare dedicate bocancilor de munte, se numără și cele care pot fi utilizate pentru modelele echipate cu o membrană (de exemplu, GORE-TEX®). Care este diferența dintre aceste două grupuri? Produsele de impermeabilizare pentru încălțămintea cu membrană sunt concepute astfel încât să nu formeze o “coajă” uniformă atunci când substanța se usucă și, în cazul în care pătrunde sub primul strat al părții superioare, să nu blocheze porii membranei și să reducă respirabilitatea încălțămintei.

Impregnarea pantofilor de trekking – scurtă instrucție

Știți cu ce tip de încălțăminte aveți de-a face și v-ați aprovizionat cu produsul potrivit? Grozav! Asta înseamnă că puteți trece la fapte. Cum întrețin pantofii de trekking pentru a-i face mai rezistenți la umiditate? Modul de acționare depinde de tipul de produs pe care intenționați să îl folosiți. De obicei, pantofii sunt tratați după ce au fost spălați și bine uscați, dar există pe piață și produse care pot fi aplicate pe pielea umedă.

Care agent de impermeabilizare a pantofilor
Sunt numeroase preparate de impregnare disponibile pe piață. Pe care să îl folosesc? (fot. 8a.ro)

Impregnarea pantofilor cu pastă sau cremă cu ceară

 • Selectarea locației
  O astfel de operațiune este bine să fie efectuată în aer liber. Dacă alegeți o încăpere, aceasta trebuie să fie bine ventilată.
 • Pregătirea “echipamentului”
  În afară de preparatul cu ceară (de exemplu, Zamberlan Hydroblock Crem, Grangers Paste Wax, Grangers Leather Conditioner sau Sno-Seal Shoe Wax), o cârpă moale va fi la fel de utilă.
 • Tehnica de ceruire
  Preparatul se masează cu o cârpă – de preferință cu mișcări circulare. În acest fel, veți putea impregna cea mai mare parte a părții superioare. Dar asta nu e tot! Dacă doriți ca pantofii dvs. să fie protejați pe deplin, încercați să intrați în cele mai inaccesibile colțuri și crăpături. Cusăturile necesită, de asemenea, mai multă atenție – aceste zone sunt mai predispuse să se ude, așa că merită să le dați un strat dublu de ceară. Nu uitați nici de limbă.
 • Numărul de straturi
  Pentru pantofii care sunt tratați în mod regulat, un singur strat este de obicei suficient. Atunci când aveți de-a face cu pantofi care nu au fost impregnați din fabrică sau cu pantofi care au fost puțin mai neglijați, este posibil să doriți să luați în considerare dublarea numărului de straturi. Puteți reimpregna pantofii doar atunci când sunteți siguri că primul strat a avut timp să se usuce.
 • Lustruirea încălțămintei din piele naturală (opțional)
  Unii proprietari de încălțăminte din piele naturală continuă să opteze încă pentru lustruire. Este recomandabil să nu vă grăbiți cu această procedură – merită să așteptați chiar și câteva ore pentru a da timp cerii să pătrundă bine în structura pielii. O perie cu peri moi este cea mai bună pentru lustruire. Apoi, sarcina dumneavoastră este de a distribui ceara uniform pe piele și de a face pantoful să strălucească.

Cum să ai grijă de cizmele de trekking
Cum să vă îngrijiți pantofii de trekking? Datorită impregnării, vă veți pregăti pantofii pentru contactul cu apa. (fot. Columbia)

Impregnare pantofilor cu ajutorul preparatului în spray

 • Selectarea locației
  O astfel de operațiune este bine să fie efectuată în aer liber. Dacă alegeți o încăpere, aceasta trebuie să fie bine ventilată.
 • Pregătirea “echipamentului”
  În plus față de impregnarea prin pulverizare adecvată (de exemplu, Nikwax Nubuk & Velour Spray pentru pantofii din năbuc, piele de căprioară și velur, Nikwax Fabric & Leather Proof pentru pantofii din material textil și piele, sau impregnantul universal cu balsam Zamberlan Spray Hydrobloc Conditioner), uneori poate fi utilă și o cârpă.
 • Tehnica
  Pulverizați bine impregnantul pe partea superioară (de obicei, se recomandă să faceți acest lucru de la o distanță de 10 – 20 cm). Dacă îmbibați prea mult o porțiune, puteți șterge excesul cu o cârpă. După ce hidroizolarea este completă, lăsați pantoful să se usuce.

Impregnarea pantofilor cu un aplicator echipat cu un burete

 • Pregătirea “echipamentului”
  În afară de un agent de impregnare (cum ar fi: Nikwax Fabric & Leather Proof pentru pantofi din material textil și piele sau Nikwax Conditioner For Leather, care este dedicat pielii naturale), de obicei nu este nevoie de nimic altceva.
 • Tehnica
  După ce ați desfăcut capacul, îndreptați flaconul cu aplicătorul în jos. Apăsați ușor buretele pe piele și plimbați-l pe partea superioară. Încercați să ajungeți și în zonele cele mai inaccesibile.

Orice iubitor de munte știe că pantofii buni sunt esențiali. Pentru a obține cât mai multă plăcere din drumețiile dumneavoastră și pentru a face din ele o investiție pe termen lung, asigurați-vă că sunt curățați și îngrijiți în mod regulat. Dacă doriți ca ghetele de munte să colaboreze perfect, trebuie să le acordați atenție înainte de a ieși pe traseu. De aceea, este bine să știți cum să aveți grijă de pantofii de drumeție și să puneți în practică în mod constant măsurile prezentate mai sus.

[Știți deja cum să îngrijiți, dar vă întrebați: care sunt cei mai buni pantofi de trekking? Continuati sa cititi]

               

Distribuie

Teme Similare

Site-ul utilizează cookie-uri doar în scopuri statistice. Dacă nu doriți ca modulele cookie să fie instalate pe unitatea dvs., vă rugăm să modificați setările browserului dvs. Prin utilizarea site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Aflați mai multe.