24.05.2023

Care sunt cei mai buni pantofi de trekking?

În outdoor, ca și în alte industrii, există o „cursă a înarmărilor” constantă. Cine nu merge înainte, nu se concentrează pe dezvoltare și cercetare, rămâne rapid în urmă. Și cine se desprinde o dată de peloton, poate avea o problemă să-l ajungă din urmă.

                       

Să începem de la început. Ce sunt pantofii de trekking, altfel cunoscuți ca pantofi de munte? Acești pantofi sunt proiectați pentru drumeții pe terenuri montane cu diferite dificultăți. Desigur, există multe modele de încălțăminte de trekking, în funcție de teren și  perioada anului in care ne vom plimba. Evident, pentru un traseu ușor vara vom alege încălțăminte diferită decât pentru o drumeție dificilă în mijlocul iernii. Cu toate acestea, pantofii de trekking au cel mai adesea cel puțin un lucru în comun: sunt pantofi înalți, adică deasupra gleznei. Alte caracteristici vor varia, adesea destul de semnificativ. Pantofii conceputi pentru activitati montane sunt un exemplu perfect al schimbarilor care au avut loc in echipamentele outdoor de-a lungul anilor. S-au schimbat nu doar materialele, ci și soluțiile. Au fost idei mai bune și mai rele. Care sunt cei mai buni pantofi de trekking? Prezentăm elementele care pot determina alegerea unui anumit model.

Sistem de legare

Potrivirea corectă a pantofului pe picior este o problemă importantă pentru fiecare pasionat de drumeții. La început, desigur, cheia este să alegeti pantofii potriviti pentru activitate și să asortati modelul și mărimea. În primul rând, acestea nu ar trebui să provoace presiune, abraziuni și mișcare a piciorului în interiorul pantofului. Producătorii adaptează construcția încălțămintei și la genul utilizatorilor. Prin urmare, pantofii de trekking pentru femei au redusa nu numai lungimea branțului, ci și volumul căptușei.

Metoda de legare poate diferi între tipurile individuale de încălțăminte. Este ușor de observat că un alt tip de legare apare la pantofii de alergare, pantofii de trekking sau pantofii tipici de munte înalt. Alergătorii caută cel mai adesea un sistem rapid și ușor de utilizat. Uneori ia forma unui extractor care permite încălțămintei să se potrivească corect.

Care sunt cei mai buni pantofi de trekking? Modelele destinate activităților de iarnă și cele dedicate tipic pentru altitudini, au două zone de legătură. Acest lucru este vizibil mai ales la Aku Hayatsuki GTX, unde această diviziune este clară. În primul rând, puteți lega partea inferioară a pantofului și apoi o puteți ajusta si în jurul gleznei.

mai buni pantofi de trekking
Două zone de șireturi în cizmele alpine Aku (foto 8academy).

Uneori, sistemul de șireturi este împrumutat de la un alt tip de pantof, ca la modelele Salewa Mountain Trainer. Acest așa-zis Climbing Lacing, ajunge chiar în vârful pantofului, si este posibilă ajustarea precisă a structurii la picior. Apare la pantofii de alpinism, a căror legare corectă este crucială și poate afecta precizia călcării.

Ce sunt cizmele de trekking
Climbing Lacing (foto 8academy).

De menționat aici și modelul Garmont G-Trail GTX cu o legătură împrumutată de la pantofii de alergare. Acest sistem a fost transferat cu succes la încălțămintea tipică de trekking. Șiretul chiar de la vârful pantofului vă permite să obțineți o potrivire extrem de precisă. Extractorul îl face extrem de rapid de pus și ajustat. Dacă este necesar, îl puteți slăbi sau strânge puțin mai puternic. Și totul în câteva secunde.

Care sunt cei mai buni pantofi de trekking? Întărirea din față a pantofului

Ideea este aparent simplă, dar în același timp extrem de utilă. Protejează partea superioară împotriva daunelor cauzate de pietrele proeminente sau rădăcini. Aceasta este o întărire suplimentară în antepicior ca în modelul Salewa Alp Trainer 2 Mid. În acest fel, atunci când pantoful intră în contact cu o stâncă ascuțită, partea superioară nu va fi deteriorată. Soluția cu vârful din cauciuc dur este, de asemenea, un semn distinctiv al sandalelor Keen (KEEN.PROTECT™). Datorită acesteia, este posibila deplasarea pe poteci montane mai puțin solicitante fără riscul de a va  lovi.

mai buni pantofi de trekking
Întărirea de pe vârful pantofului protejează partea superioară împotriva pietrelor ascuțite (foto 8academy).

Invelis de cauciuc

Care sunt cei mai buni pantofi de trekking? O alegere bună pot fi modelele echipate cu  invelis de cauciuc. Când vă deplasați pe teren stâncos, chiar și cele mai durabile materiale se pot uza și își pot pierde proprietățile. De aceea, mulți producători optează pentru întăriri complete din cauciuc pe partea superioară a pantofului.

O astfel de husă oferă și protecție suplimentară împotriva apei, este ideală pentru deplasarea pe zăpadă și pe un ghețar. Husa lipită întărește și întreaga structură. Un exemplu este modelul de mare altitudine Scarpa Manta Tech GTX. Protecția superioară completă poate fi găsită și în Salewa Crow GTX. Invelisul de cauciuc nu este o soluție ce apare doar în cizme înalte. Apare și în ghetele de trekking Garmont Dragontail LT GTX sub forma unei centuri late de cauciuc care acoperă partea superioară din piele intoarsa. În acest fel, veți putea depăși secțiuni stâncoase fără teama de deteriorare. Este si o solutie practica in cazul contactului cu umezeala si noroi. Va fi mult mai ușor să păstrați pielea curată, iar umezeala nu va intra înăuntru.

pantofi de trekking
Învelișul de cauciuc întărește structura și o protejează de udare (foto 8academy).

Care sunt cei mai buni pantofi de trekking? Alegerea unei talpi

Acesta este un alt element important care merită luat în considerare atunci când alegeți pantofii de munte. Piloții de raliu aleg anvelope dintr-un compus specific, potrivit tipului de teren. Un principiu similar se aplică și tălpilor destinate terenurilor diferite. Nu numai materialul, ci și construcția vor fi importante.

Una dintre cele mai populare soluții este talpa Vibram®. Domnește în outdoor de aproape 80 de ani. Acest timp a fost folosit cu sârguință: o mulțime de modele de talpi si cooperare strânsă cu producători de top. Dacă doriți să aflați mai multe despre aceste tălpi, consultați articolul despre talpa Vibram. Un exemplu este Vibram Integral Light, care poate fi găsit în modelul Hanwag Tatra Light. Va oferi suportul necesar pe terenuri solicitante.

pantofi de trekking - legerea unei talpi
Pantofii de trekking diferă la talpa în funcție de utilizarea diferită a acestora (foto 8academy).

Pantofii tipici de trekking au adesea Vibram® Megagrip (exemplu: La Sportiva TX5 Low GTX). Construcția sa are o zonă plată specială în partea din față, permițându-vă să depășiți trasee mai simple de alpinism și via ferrate. Care sunt cei mai buni pantofi de trekking? Adaptati activității planificate, iar aici alegerea tălpii potrivite iese în prim-plan.

Există multe soluții disponibile pe piața outdoor în acest sens. De menționat și tălpile Pomoca®. Ele apar de ex. în ghete Salewa Wildfire Edge și Dynafit Speed MTN. Oferă o aderență excelentă pe o varietate de suprafețe, în special în timpul traversarii secțiunilor tehnice.

Sistemul de amortizare

Oricine face drumeții în munți de mult timp știe cât de important este sistemul de amortizare a călcâiului și mijlocului piciorului. În mare parte, se rezumă la utilizarea amestecurilor adecvate de cauciuc și materiale plastice care diferă ca duritate, flexibilitate și nivel de absorbție a vibrațiilor.

Care sunt cei mai buni pantofi de trekking? Cu siguranță cei ce amortizeaza adecvat șocurile asociate cu contactul cu solul. Cel mai adesea responsabilă de amortizare este spuma PU sau EVA, din care este realizată o parte a tălpii intermediare.

Producătorii încearcă să aleagă materialele pe care le folosesc în așa fel încât să reducă la minimum numărul de vibrații transmise articulatiilor. Luați ca exemplu The North Face CRADLE™. Este o spumă specială situată în talpă, ce înconjoara călcâiul. Sarcina sa principală este de a stabiliza corect piciorul în această secțiune și de a amortiza șocurile. Ca rezultat, este posibil să se reducă oboseala și tensiunea asupra mușchilor și articulațiilor picioarelor.

talpa intermediară a cizmelor de trekking
Pantofi de trekking: construcția tălpii intermediare influenteaza amortizarea adecvată (foto 8academy).

Care sunt cei mai buni pantofi de trekking? Cu sau fără membrană

Aceasta este o problemă cu care turiștii și vânzătorii de pantofi de munte se luptă de ani de zile. Fiecare soluție are avantajele și dezavantajele sale. Pantofii GORE-TEX® sunt o protecție eficientă împotriva umezelii care încearcă să pătrundă în interior. Vor fi o alegere bună mai ales pentru persoanele care caută o soluție pe tot parcursul anului. De asemenea, vor funcționa bine printre turiștii care aleg drumețiile de iarnă și isi continua călătoriile în ciuda ploilor.

Problema deciziei începe cu modelele destinate activităților de vară. Pe de o parte, se întâmplă ca turistii să traverseze poteci de munte noroioase, aici fără protecție împotriva apei este greu de făcut față. Pe de altă parte, mulți oameni cred că, alegând pantofi deasupra gleznei, umezeala va ajunge oricum înăuntru, de sus. În caz de deteriorare bruscă a vremii și precipitații abundente, este dificil să obțineți protecție 100%.

Desigur, pentru a putea spune că pantofii de munte „sunt buni”, nu trebuie să aibă toate soluțiile mai sus menționate. Alte solutii vor fi importante în ghetele de drumeție joase, iar altele în modele pentru trekking ambițios, turismul la ghețar sau la munte înalt. Cu toate acestea, merită să le cunoașteți pentru a observa diferențele și pentru a face o alegere în cunoștință de cauză.

[După ce ați ales modelul potrivit, următorul articol discută despre cum să vă îngrijiți corect pantofii de trekking.]

               

Distribuie

Teme Similare

Site-ul utilizează cookie-uri doar în scopuri statistice. Dacă nu doriți ca modulele cookie să fie instalate pe unitatea dvs., vă rugăm să modificați setările browserului dvs. Prin utilizarea site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Aflați mai multe.