12.05.2023

Ce fel de aragaz turistic?

Aragazul este unul dintre elementele esențiale de pe traseu. Vă permite să pregătiți o masă, să oferiți o băutură caldă, să topiți zăpada iarna, să dați căldură în cort. Pe care să il alegem? Care va fi cel mai bun? Găsiți răspunsurile în acest articol.

                       

Greutate, dimensiune, combustibil, eficienta, pret – o selectie mare, inseamna ca pe rafturile magazinelor vom gasi aragaze turistice adaptate diverselor conditii si aplicatii. De la modele minimaliste pe gaz, la cele mai tradiționale – alimentate cu combustibili lichizi – sau la cele care folosesc materiale ușoare și soluții moderne. Care aragaz turistic va fi cel mai bun? Nu există un răspuns fără echivoc la această întrebare.

Ce aragaz turistic va fi cel mai bun
Care aragaz turistic va fi cel mai bun? Depinde în ce circumstanțe va fi folosit. (foto 8.ro)

Ce fel de aragaz turistic? Ce să luati în considerare atunci când alegeti?

Cel mai important aspect este în ce circumstanțe va fi folosit aragazul de camping. Rezolvarea acestei dileme va restrânge zona de căutare, deoarece se vor putea respinge acele soluții care nu se potrivesc cu activitatea noastră. Fiecare tip de aragaz are avantajele sale: cele alimentate cu combustibil lichid funcționează bine la frig, aragazurile cu gaz sunt curate și comode de utilizat, aragazurile pe spirt dau o flacără limpede, fierbinte și sunt ieftine. Aragazurile cu combustibil solid, pe de altă parte, sunt foarte ușoare.

De asemenea, trebuie să ne amintim de anumite limitări legate de disponibilitatea combustibilului sau de condițiile în care acesta funcționează. Să nu ne așteptăm că vom putea cumpăra canistre de gaz în mijlocul sălbăticiei montane sau că vom găti o masă pentru patru persoane pe un aragaz mic.

Când cumpăr un aragaz de camping pentru uzul meu, îmi pun întotdeauna următoarele întrebări:

  • În ce condiții îl voi folosi?
  • Ce combustibil voi avea?
  • Aragazul de camping este universal și se potrivește cu diferite vase/oale?
  • Este fără probleme de utilizat și ușor de întreținut?

Doar răspunsurile la întrebările de mai sus determină alegerea dispozitivului potrivit. Dacă planificăm diferite tipuri de activități montane, de exemplu alpinism de iarnă și drumeții pe distanțe lungi, putem fi siguri că un aragaz universal nu este suficient și avem nevoie de mai multe dispozitive diferite.

Ce fel de aragaz turistic alegem? Modele pe gaz.

În prezent, pe traseele turistice vedem ca predomina aragazurile turistice pe gaz propan-butan, alimentate cu recipiente ușoare, de unică folosință, numite cartușe. Au multe avantaje: sunt rapide și comode și nu necesită cunoștințe tehnice, pre-iluminare, curățare… etc. Operarea este intuitivă (reglarea focului se poate face cu o mișcare a unei mâini), iar întreținerea practic nu este necesara. Ele dau o flacără curată și fierbinte. Acestea funcționează fără probleme la altitudini mari, deși performanța lor scade la temperaturi sub zero.

Dintre aragazurile pe gaz, găsim cele mai ușoare, minimaliste modele care se potrivesc în palmă, precum Robens Fire Midge Stove Titanium.

Ce fel de aragaz turistic
Ce fel de aragaz turistic alegeti? Poate alegeți un model pe care sa-l tineti în palmă? (foto 8a.ro)

În țările în care turismul este macar puțin dezvoltat, combustibilul pentru aragazuri va fi disponibil fără prea multe probleme. Și nu mă refer doar la Europa sau America de Nord, ci și la destinații mai îndepărtate, precum Nepal, Iran, Asia Centrală, munții Americii de Sud. Cartușul achiziționat este suficient pentru a-l înșuruba la aragaz și… este gata. Nu e de mirare că 95% dintre utilizatori vor alege un astfel de sistem.

Minusuri?

Vor funcționa peste tot aragazurile turistice cu gaz? Din nefericire, nu! Recipientele cu gaz nu pot fi transportate pe calea aerului. Daca planificam un astfel de transport, trebuie sa tinem cont de necesitatea achizitionarii unui cartus pe loc.

Interdicția menționată mai sus poate genera o altă problemă. În ciuda popularității mașinilor de gătit pe gaz, se poate întâmpla ca buteliile compatibile cu dispozitivul nostru să nu fie disponibile acolo unde mergem (merită verificat în prealabil). De asemenea, trebuie să ținem cont de disponibilitatea limitată a cartușelor atunci când călătorim prin zone aflate departe de „civilizație”.

Dacă mergem într-un loc în care nu vom găsi gaz în recipiente de unică folosință pentru multe săptămâni sau luni, este mai bine să luăm o sobă pe benzină. La fel, dacă ne așteptăm la înghețuri puternice. Din fericire, această ultimă limitare poate fi evitată prin achiziționarea de amestecuri speciale de gaze, pregătite pentru temperaturi foarte scăzute (de exemplu, Coleman Extreme Gas într-un cilindru de 100 ml sau 300 ml, care – conform asigurărilor producătorului – ar trebui să funcționeze la temperaturi de până la – 27°C ).

Cartușe de gaz pentru munte
Cartușe marca Coleman de diferite capacități. În doi cilindri mai mici există un amestec de Extreme Gas dedicat condițiilor de iarnă. (foto 8a.ro)

O alta solutie este sa cumparati un aragaz turistic care sa permita conectarea cilindrului cu un furtun. Acest lucru permite încălzirea cartuşului de gaz in mâini și, uneori, permite sa-l întoarcem cu susul în jos. Această metodă funcționează bine în situațiile în care, în ciuda eforturilor noastre, gazul părăsește recipientul prea încet, iar flacăra aragazului este slabă. Puteti pune cartusul si pe capacul aparatului.

Ce este interesant: în ciuda inconvenientului descris aici – o scădere a eficienței sistemului la temperaturi foarte scăzute – aragazurile turistice pe gaz se găsesc și în rucsacurile drumetilor de iarnă in munții înalți. Simplitatea și curățenia în utilizare, precum și greutatea redusă a multor modele, îi face pe unii să prefere să lupte pentru încălzirea cartușului (de exemplu, punându-l într-un sac de dormit noaptea, astfel încât să poată fi folosit în zori) decât sa încerce alte tipuri de aragaz.

care aragaz de drumeție
La prima vedere, arată foarte asemănător, dar diferă într-un detaliu important. În stânga, un cartuș „clasic” cu fir, în dreapta un model Campingaz cu racord de expansiune Easy Clic. (foto 8a.ro)

Tipuri de cartușe de gaz

Există trei tipuri de cartușe de gaz disponibile în întreaga lume:

  • Cu inșurubare, conform EN 417, produs de majoritatea companiilor (Primus, Kovea, Coleman, MSR și multe altele), vândut în multe locuri din lume;
  • Cu racord de expansiune, fabricat de Campingaz, popular in Europa de Vest, pe alocuri (am experimentat-o in Pirineii francezi) sunt singurele disponibile;
  • Cu infingere, cele mai puțin populare, deoarece după conectarea la aragaz, acestea nu pot fi îndepărtate fără golirea completă.

Atunci când alegem un aragaz, de obicei trebuie să alegem un sistem de montare specific, deoarece modelele individuale se potrivesc de obicei doar pe unul dintre ele. Doar câteva dispozitive pot fi atașate cartușelor echipate cu două sisteme competitive.

Ce fel de aragaz turistic alegem? Dispozitive cu combustibil lichid.

În această categorie, găsim un grup mare de dispozitive alimentate cel mai adesea cu benzină, uneori și cu kerosen și țiței. Astfel de aragazuri sunt considerate grele și incomode de mulți turiști. Gresit! Modelele moderne nu mai sunt o povară atât de grea pentru rucsac. Sunt cunoscute a fi solide, funcționează bine la altitudini mari și la temperaturi scăzute. Sunt alese cu placere de oamenii care pleacă în expediții de iarnă sau în munții înalți.

care aragaz de drumeție
Arzător multicombustibil Primus OmniFuel II. (foto Primus)

Combustibilul lichid este, de asemenea, disponibil pe scară largă în întreaga lume, deși calitatea acestuia nu este întotdeauna ridicată. Un arzător alimentat cu benzină de la o stație de pe marginea drumului din Munții Tadjik Pamir va necesita curățare mai des decât în Europa. Benzina, însă, este mai ieftină decât canistrele de gaz. Disconfortul de a transporta echipamente suplimentare poate compensa macar banii economisiți în acest fel (mai ales pentru călătoriile lungi). Combustibilii lichizi, datorită structurii lor chimice, se caracterizează prin cel mai bun raport căldură-greutate.

De obicei, un aragaz cu combustibil lichid constă dintr-un arzător principal și un cilindru cu o pompă și un furtun care conectează aceste două părți. Folosind pompa, creăm presiune, împingând combustibilul lichid din sticlă și îndreptându-l spre partea inferioară a arzătorului. Aici, sub influența căldurii, combustibilul se evaporă, iar vaporii lui ard, generând căldură. Modelele bune au un sistem de preîncălzire a combustibilului – tubul care îl alimentează trece printr-o flacără care încălzește benzina sau kerosenul. Acest lucru facilitează evaporarea și arderea acestora.

Există dezavantaje?

Aragazele cu combustibil lichid necesită preîncălzire. Unii oameni vor fi deranjați de mirosul de combustibil. Manipularea benzinei sau a kerosenului necesită, de asemenea, mai multă atenție, deși după câteva încercări, gătitul cu ele devine foarte ușor. Acest lucru este bine ilustrat de un film pregătit de compania suedeză Primus.

Plite de gătit cu combustibil multiplu

Aragazurile cu gaz nu pot fi alimentate cu benzină. Si invers? Producătorii au răspuns la această întrebare, dezvoltând versiuni multi-combustibil. Exemple sunt Primus Omnifuel II sau MSR Whisperlite Universal.

În acest grup vom găsi adevărate „combine”, alimentate cu aproape orice combustibil: gaz, benzină, kerosen, țiței, combustibil de aviație. Schimbarea combustibilului necesită înșurubarea unei duze cu diametrul potrivit, iar atunci când renunțăm la combustibil lichid, se poate înșuruba o canistra de gaz în loc de sticla. Un astfel de model va fi ales de o persoană care dorește să fie pregătită pentru orice eventualitate.

Dar trebuie să urmărim întotdeauna modele atât de versatile? În majoritatea cazurilor, pentru a putea găti o masă oriunde în lume, este suficient un aragaz cu două funcții: alimentare cu gaz și benzină.

Cine ar trebui să aleagă un aragaz pe benzină sau multicombustibil? Cu siguranță, persoanele care fac drumeții și cățărări în zone îndepărtate ale lumii sau la temperaturi mult sub zero.

Ce fel de aragaz turistic alegem
Ce fel de aragaz turistic alegem? Ce ziceti de MSR Whisperlite Universal, care poate fi alimentat cu diferite tipuri de combustibil? (foto MSR)

Ce fel de aragaz turistic alegem? Plite de alcool.

În era tehnologiei avansate, astfel de echipamente par a fi o relicvă din vremurile când părinții noștri mergeau în camping cu „eleviți de top”. Deși în Europa, aragazurile turistice pe alcool nu sunt foarte populare, se confruntă în prezent cu o renaștere peste ocean, unde sunt alese de turistii „lejeri”.

Structurile moderne, din aluminiu sau alamă, sunt de obicei foarte mici și nu ocupă aproape deloc spațiu în rucsac. Ele se caracterizează prin greutate redusă, iar marile lor avantaje sunt, de asemenea: funcționare fără defecțiuni, funcționare simplă, disponibilitate a combustibilului și cost redus de operare. O sticlă de alcool industrial denaturat poate fi găsită în fiecare magazin industrial și nu numai acolo.

Au vreo limitare? Aș prefera să nu iau un aragaz pe alcool iarna sau într-o călătorie lungă și dificilă, când este necesar să fierbem rapid apa sau să o topim din zăpadă. Este un brevet pentru maniacii de lejeritate care fac drumeții în lunile mai calde. De asemenea, astfel de dispozitive nu oferă reglare a flăcării, utilă atunci când trebuie să încălziți ceva timp îndelungat, si la foc mic.

FOARTE IMPORTANT: Nu folosiți benzină sau kerosen în aragazul de alcool!

Exemple de aragazuri spirtoase sunt Esbit Alcohol Cookset și Esbit Cookset Non Stick (model cu un suport atașat, pentru a permite utilizarea combustibilului solid).

aragazuri alcoolice
Aragazul Esbit Cookset Antistick, care poate fi alimentat cu alcool, are și o bază care vă permite să utilizați combustibil solid. (foto 8a.ro)

Ce fel de aragaz turistic alegem ? Versiuni cu combustibil solid

Foarte ușor, minimalist, mic, atunci când este ambalat, acționând pe cuburi de heximetiltetramină. Merită să il alegeți atunci când aveți acces la acest combustibil și când călătoriți vara și „lejer”. Aș prefera să nu iau un astfel de aragaz iarna și într-o situație în care este nevoie de o flacără mare, fierbinte. Eficiența combustibilului solid este mică, deși este suficient să fierbeti o oală cu apă. Un astfel de brevet este bun pentru călătorii scurte cu bagaje minime, deoarece o sobă cu combustibil solid cântărește adesea mai puțin de 100 de grame (de exemplu, greutatea aragazului cu combustibil solid din oțel inoxidabil de la Esbit este de numai 75 g!)

În turismul montan, un astfel de dispozitiv ar trebui tratat ca o „urgență” – doar un gadget pe care îl putem avea, dar nu va fi echipamentul de bază. Aragazele cu combustibil solid sunt puțin mai populare în rândul supraviețuitorilor, unde sunt asociate cu echipamentul de bază al armatei. Timp de decenii, un mic aragaz de câmp Esbit, alimentat cu combustibil solid în tablete, a fost elementul de bază al echipamentului soldatului.

aragaz turistic cu combustibil solid
Ce fel de aragaz turistic alegeti? Ce ziceti de un aragaz cu combustibil solid din oțel inoxidabil Esbit pe combustibil solid? (foto 8a.ro)

Ce fel de aragaz turistic? Aragaz pe lemne.

Pe piață veți găsi și aragazuri alimentate cu lemne (bețișoare) – precum Robens Lumberjack. Dacă avem acces la lemn uscat și avem suficient, combustibilul va fi gratuit. Un astfel de dispozitiv se prezinta de obicei sub forma unei schele ajurate, cu deschideri pentru alimentarea cu aer și un loc pentru plasarea vasului. Dacă nu va deranjează funinginea care se acumulează pe fundul cratitei, poate fi o modalitate de a lua masa de seară.

Cu toate acestea, acest brevet ar trebui tratat mai mult ca o curiozitate, decât o soluție de sine stătătoare. Nu aș lua niciodată o astfel de invenție drept singura sursă de căldură. Aragazurile de camping cu lemne sunt mai degrabă inutile în caz de ploaie, ceea ce necesită purtarea unui al doilea exemplar: pe gaz, alcool sau combustibil.

Ce fel de aragaz turistic alegem? Seturi de gătit integrate.

Deși sunt clasificate ca aragazuri cu gaz, sunt un grup aparte. Nu este doar un aragaz, ci mai degrabă un întreg sistem format din: un arzător, un vas cu radiator și un scut de vânt.

Cum funcționează? Arzătorul a fost protejat de vânt, ceea ce crește semnificativ eficiența și face sistemul compact și pur și simplu confortabil. Vasul în sine este echipat cu un radiator, adică un schimbător de căldură, care mărește suprafața de contact cu flacăra. Datorită combinației dintre aragaz și oală, multe astfel de modele pot fi agățate, de exemplu, sub acoperișul unui cort. Aceasta este categoria mașinilor de gătit turistice a căror popularitate crește cel mai rapid, nu numai în SUA, ci și în Europa.

Cel mai cunoscut producător de seturi integrate este de ani de zile, compania americană Jetboil, dar aragazuri similare sunt oferite și de câteva alte mărci cunoscute, printre care MSR, Primus și Kovea.

sisteme de aragazuri turistice
Ce fel de aragaz turistic alegem? Sistemele de gătit integrate sunt un brevet care funcționează bine în condiții de vânt mai puternic. Fotografia prezintă modelul Kovea Alpine Pot Wide. (foto 8a.ro)

Ce altceva avem de reținut?

Osłona przed wiatrem

Chiar și o adiere ușoară care suflă căldura de la flacără, va prelungi semnificativ timpul de gătire. Cea mai bună rețetă este să folosiți un capac dintr-un material subțire (de obicei aluminiu ușor) care înconjoară arzătorul. Acest adaos nu numai că protejează flacăra de curenți, dar și direcționează aerul cald sub oala, sporind și mai mult eficiența sistemului de gătit. Acest lucru mic economisește combustibil real, așa că îl port mereu cu mine.

Există mai multe tipuri de astfel de scuturi:

  • „ecrane” de sine stătătoare, cu posibilitatea de infingere în pământ (cele mai înalte dar și cele mai mari), așa că vor funcționa mai bine la un camping decât în timpul unei drumeții, unde trebuie să le transportati în rucsac);
  • scuturi extensibile din aluminiu flexibil – adesea au baza pentru arzator (cel mai usor, foarte versatil);
  • scuturi pentru aragazuri turistice, atasate de cartus.

Scutul poate crește semnificativ eficiența aragazului, dar trebuie folosit cu prudență. Învelind aragazul prea strâns, poate topi părțile din plastic – indiferent dacă acestea fac parte din aparatul în sine sau sunt vasele de gătit (de exemplu, mânere de plastic).

capac în aragazul turistic
Când gătiți în condiții de vânt, o husă specială poate fi de asemenea utilă. (foto Primus)

Cât combustibil vom folosi?

Estimarea precisă a cantității necesare de combustibil este o chestiune de practică de călătorie. Pe baza propriei experiențe, presupun că un cartus mare care conține aproximativ 450 g de gaz ar trebui să mă tina 20-25 de zile vara și 10 zile iarna. Când folosesc aragaz pe benzină, înseamnă aproximativ 50 de grame de combustibil pe zi. Toate aceste valori se aplică unei singure persoane. O echipă de doi va avea nevoie de o data și jumătate mai mult combustibil decât o echipă solo. Este întotdeauna mai bine să avem un surplus în raport cu ceea ce ne așteptăm să folosim.

Cartușele de gaz nu necesită îngrijire specială, deși, bineînțeles, trebuie protejate împotriva temperaturilor ridicate. Combustibilul lichid trebuie transportat numai în sticle cu capac filetat. Trebuie să fie bine protejat împotriva scurgerilor.

Și o notă finală: înainte de a va lua noul aragaz într-o excursie, hai să-l încercăm acasa. Să verificăm cum funcționează cu vasele noastre, să verificăm etanșeitatea conexiunilor și dacă se potrivește cartuşelor sau sticlelor de combustibil pe care le folosim. În acest fel, vom evita surprizele neplăcute la începutul următoarei noastre aventuri montane.

Ce gătire de drumeție pentru munți?
Înainte de a vă duce noul aragaz într-o călătorie, încercați-l acasa. Acest lucru va va ajuta să evitati surprizele neplăcute. (foto 8a.ro)

               

Distribuie

Teme Similare

Site-ul utilizează cookie-uri doar în scopuri statistice. Dacă nu doriți ca modulele cookie să fie instalate pe unitatea dvs., vă rugăm să modificați setările browserului dvs. Prin utilizarea site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Aflați mai multe.