17.05.2023

Ce este trekking-ul și de ce a înnebunit lumea după el?

Astăzi, cuvântul „trekking” este folosit de toate cazurile, iar adjectivele „trekking”, „trekking”, „trekking” s-au lipit permanent de denumirile care funcționează pentru outdoor. Acest cuvânt este folosit de noi foarte des, dar este pe deplin conștient?

                       

În acest articol vom dezbate ce este trekking-ul și care este fenomenul acestei discipline.

Originea numelui

Dar mai întâi, un pic de istorie. Înainte de a stabili ce este trekking-ul, ar trebui să menționăm așa-numitul. Groot Trek, adică migrația boerilor care au colonizat partea de sud a Africii în secolul al XIX-lea. Cuvântul „trekking” se referă la acest eveniment. A început să fie folosit pentru a descrie activitatea turistică mai târziu, în anii 1950. Părintele acestei discipline este considerat a fi Jimmy Roberts – un ofițer care servește în armata britanică și un alpinist care a devenit faimos pentru organizarea de excursii pe cei mai înalți munți din lume. A fost o noutate completă, pentru că expedițiile pregătite de Roberts au implicat și oameni care nu aveau prea multă experiență montană.

priveliște a masivelor muntoase acoperite de zăpadă în timpul drumeției
Ce este trekking-ul și cum este diferit de hiking? Granițele dintre aceste activități nu sunt foarte clare. (fotografie Exped)

Definiție

Ce este trekking-ul? Mulți dintre noi folosim acest termen cu ocazia fiecărei excursii in munți, chiar dacă este vorba de o plimbare în familie pe un traseu ușor.. E drept? Ei bine, nu! Se pare că definiția este destul de diferită de raționamentul comun. Potrivit acesteia, trekkingul este considerat a fi drumeție pe teren și condiții climatice dificile. Concluzii? În primul rând, cuvântul „munti” nu este folosit aici. În al doilea rând, nu este complet clar cum să înțelegem cuvântul „dificil”. Creatorul acestei definiții a folosit generalități, de aceea granițele dintre „trekking” și „non-trekking” sunt foarte fluide. Unii încearcă să restrângă această expresie foarte largă. De exemplu, puteți întâlni opinia că trekking-ul este o drumeție de mai multe zile.

Trekking și hiking

Deci, cum definiți activitatea montană când terenul este destul de ușor și clima este favorabilă? Un astfel de cuvânt este „hiking”. Acest cuvânt, deși scurt și destul de plăcut ca sunet, nu a făcut o carieră precum celebrul „trekking”. Deși activitățile noastre montane în majoritatea cazurilor iau forma de hiking, nu suntem prea dornici să folosim acest termen cand relationam excursiile noastre. Hiking nu este, de asemenea, atât de frecvent  în categoriile de accesorii, iar copywriterii outdoor, care caută un nume volatil pentru un nou model de echipament, folosesc aceasta exprimare mai rar. Este doar o practică obișnuită că „trekking” sună mai bine decât „hiking”, deși nu reflectă întotdeauna cu exactitate natura lucrurilor descrise. De aceea există astfel de nume în circulație precum: pantofi de trekking, cămăși de trekking sau bețe de trekking. Echipamentul care se ascunde sub ele este ales des și de persoane care nu trec niciodată linia subțire dintre drumeții și trekking în activitățile lor în aer liber. După cum puteți vedea, răspunsul la întrebarea „ce este trekking-ul?” în practică nu este atât de evident.

Trekking și catarari

Deși solicitant prin definiție, nu este cea mai înaltă formă de activitate montană. Este undeva la mijloc. Dacă terenul devine atât de abrupt încât trebuie să ne folosim mâinile în timp ce ne mișcăm (chiar și doar pentru a ne menține echilibrul), atunci avem de-a face cu o activitate și mai avansată, adică catararea..

Unde să mergem la drumeție? Pretutindeni!
Nu aveti nevoie de munți pentru a face trekking. (fotografie Exped)

Sau poate drumetie cu rucsac/backpacking?

Oamenii care fac treking sunt uneori identificați cu reprezentanții unui alt grup – vorbim despre backpackersi, adică oameni care călătoresc prin lume cu echipament de expediție în spate. Deși aici vedem o rudenie clară, ele nu sunt sinonime. Backpackersii – la fel ca fanii trekking-ului – sunt gata să renunțe la confort în numele ideilor superioare – prețuiesc libertatea și mobilitatea. Le place viața din mers, așa că aleg trasee de mai multe zile. Ei pornesc de bunăvoie în necunoscut și vizitează locuri situate în afara drumurilor bătatorite. Se deosebesc de pasionații de trekking prin faptul că nu se mișcă întotdeauna pe teren dificil. Backpackers nu se concentrează în mod special pe locuri renumite pentru natura lor frumoasă sau peisajele curate. De foarte multe ori îi putem întâlni în jungla urbană.

Trekking – tipuri

Categoria căreia i-am dedicat acest text nu este omogenă, motiv pentru care întâlnim adesea grupuri ceva mai restrânse în literatură sau pe web. Clasificarea ar putea arăta astfel:

Clasic (trekking la munte)

Cu el suntem cel mai mult obisnuiti. De ce? Peisajul în care se desfășoară astfel de drumeții sunt muntii, vârfurile, sau trecătorile de munte. Peisajele atractive atrag ca un magnet, iar satisfacția după depășirea traseelor solicitante ne oferă de obicei o stare pozitivă suplimentară. Această formă de petrecere a timpului liber este foarte populară – nu e de mirare că „trekking” este cel mai adesea asociat cu trekking-ul clasic menționat mai sus (trekking montan).

Alte forme de trekking

Ei bine, dar din moment ce definiția nu zice nimic de munti, puteți ghici că prezența lor nu este o cerință aici. Există și alte „împrejurări ale naturii” care garantează că drumeția noastră se va desfășura în condiții suficient de dificile pentru a o numi cu mândrie trekking.

Mai mult, poți întâlni și ideea că nu trebuie să mergi pe picioare pentru a face trekking. Unele dintre aceste activități includ și: excursii cu bicicleta, caiac sau schi turing. Această disciplină poate fi împărțită în subcategorii mai mici, cum ar fi:

 • Trekking tropical
 • Trekking în deșert
 • Trekking polar
 • Trekking pe ghețar
 • Trekking pe râu

Unii folosesc o diviziune complet diferită, unde determinanții sunt anotimpurile. Există deci și expresii precum: trekking de vară și trekking de iarnă.

Backpacking este esența trekking-ului
Cei ce calatorescpe distanțe lungi, trebuie să fie pregătiți pentru o varietate de situații, ceea ce înseamnă adesea mai mult echipament în rucsac (fotografie Exped)

Ce echipament de trekking?

De ce avem nevoie pentru a începe aventura noastră de trekking? Lista echipamentelor depinde de mulți factori. De exemplu, unde și în ce perioadă a anului vrem să mergem, unde intenționăm să stăm și ce plănuim să mâncăm. Iată elementele care ar trebui să fie în echipamentul unui fan de trekking montan bine pregătit, care planuieste o drumeție mai lungă.

 • Pantofi de trekking
 • Șosete de trekking
 • Lenjerie termoactivă
 • Hanorac cu gluga
 • Pantaloni de trekking
 • Jacheta de ploaie
 • Eșarfă Buff
 • Rucsac trekking
 • Sac de dormit
 • Covoraș (sau saltea sau carimata)
 • Cort
 • Bețe de trekking
 • Bucătărie turistică [Sfaturi cu privire la ce tip de aragaz să alegeți]
 • Mâncăruri turistice
 • Termos (și/sau sticlă de apă)
 • Trusa de prim ajutor turistic
 • Far
 • Cuțit de buzunar universal
 • Cremene

[Iată un ghid detaliat despre ce trebuie să luați cu voi în munți.]

trekking
Ar trebui să va obișnuiti treptat cu munții. Cel mai bine este să începeți cu hikingul. (fotografie Exped)

Trekking – ce se află în spatele popularității sale?

Din moment ce știm deja ce este trekking-ul, este imposibil să trecem indiferenti pe lângă altă problemă. Este vorba despre fenomenul acestui sport. Cineva care își petrece fiecare moment liber într-un fotoliu confortabil, sărind între canale TV, îi va acuza pe fanii trekking-ului de iraționalism. Ce îi motivează pe oameni să se lupte atunci când fac drumeții pe terenuri mai dificile, să doarmă departe de un pat confortabil și să se expună la umezeală sau la frig? – vor întreba cei mai curioși. Cu toate acestea, există o mulțime de argumente care explică un astfel de comportament (și popularitatea trekking-ului, de altfel). Cu toate ca nu credem că vor prinde la persoanele care evită activitatea fizică precum ciuma, vom cita câteva exemple:

 • Este o formă foarte universală de agrement activ. Trekking-ul poate fi practicat de aproape toată lumea, ajustând lungimea și tipul de traseu în funcție de abilitățile fiecaruia.
 • O astfel de activitate vă permite să petreceți timp foarte aproape de natură. Este o idee bună să luați o pauză din agitația civilizației
 • Va puteți testa în situații neobișnuite, departe de toate facilitățile de care ne înconjurăm zilnic. Este un antrenament atât al corpului, cât și al caracterului nostru.
 • Datorită drumețiilor, putem vizita locuri care abundă în peisaje frumoase, nepoluate.

Trekking – unde să il practici?

De obicei, vine momentul în care un pasionat de drumeții dorește să sară la un nivel superior. Apoi începe stabilirea de noi obiective și întrebarea însoțitoare: unde să faci acest trekking? Există o mulțime de opțiuni. Puteți să vă planificați propriile plimbări sau să repetați traseele altora, pe baza sfaturilor disponibile în ghidurile de hârtie sau pe web. Astfel de informații sunt disponibile și la 8academy.

Alpi

În epoca granițelor deschise, drumețiile în Alpi nu sunt o problemă astăzi. Unde să calatorim exact? Și aici vă sugerăm să vă bazați pe sugestiile unui specialist în trasee de lungă distanță – Łukasz Supergan. Până acum, 8academy a publicat mai multe articole cu informații practice despre drumețiile în Alpi, printre care:

 • Haute Route
 • „Turul Mont Blanc – drumeții în jurul Muntelui Alb”
 • „Traversa alpină. Plimbare printre uriași”

Himalaya

Ați putea spune că istoria se roteste, iar viziunea îndrăzneață a lui Jimmy Roberts abia acum incepe a prinde forma deplină. Până de curând, folosirea expresiei „trekking în Himalaya” putea fi tratată ca un semn de detașare de lume sau chiar un simptom de nebunie. Astăzi, nimeni nu este surprins că cei mai înalți munți din lume sunt destinația excursiilor de trekking ale turiștilor obișnuiți care nu au nicio legătură cu alpinismul. O plimbare între giganții asiatici (pentru că nimeni zdravan la cap nu vorbește despre atingerea vârfurilor în acest caz) este cu siguranță una dintre cele mai avansate forme de trekking, așa că necesită nu doar pricepere, ci și echipament de înaltă calitate. Unul pe care te poți baza absolut.

               

Distribuie

Teme Similare

Site-ul utilizează cookie-uri doar în scopuri statistice. Dacă nu doriți ca modulele cookie să fie instalate pe unitatea dvs., vă rugăm să modificați setările browserului dvs. Prin utilizarea site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Aflați mai multe.